Már elkezdődött a kertjavítási szezon, így sokan elkezdték ültetni és vetni a növényeket, amelyek néhány hét múlva teljes pompájukban pompáznak majd. Sajnos, ha a csigák és csigák jelen vannak a kertjében, akkor meglepetésben lehet része, mivel ezek a falánk puhatestűek mindent felfalhatnak, amit gondosan elhelyezett az ágyásaiban. Hogyan szabadulhat meg tehát a csigáktól a parcellájában? Íme néhány szabadalom, amivel megpróbálhatjuk teljesen biztonságban tartani a növényeinket.

Mit szeretnek a csigák?

A csigák az egész országban gyakoriak, és populációjuk szó szerint elárasztja a kertet. A mi szélességi körünkben kettő különösen népszerű: a kerti csiga a jellegzetes héjával és a héj nélküli csiga, az úgynevezett meztelen csiga. Mi a közös bennük? Először is, általában eső után jönnek elő táplálkozni, amikor odakint nedves az idő. Ezenkívül szeretik megenni a növényeink zöld részeit, és ha nagy a populációjuk, akkor tönkreteszik a kertünket. A kerti csigát nem szabad rögtön eltávolítanunk, mert mind a növényekkel, mind az úgynevezett meztelen csiga petéivel táplálkozik, amely elpusztítja a palántáinkat és a kifejlett egyedeket. Ha azonban túl sok puhatestű van, hasznos és kártevő egyaránt, akkor mindegyiktől meg kell szabadulnunk.

Csigacsapdák

Szeretné humánus módon megszabadítani kertjét a csigáktól? Erre legalább két megoldás létezik: egyszerűen állítson csapdát ezeknek a falánk puhatestűeknek. Ha a csigák jelenléte és aktivitásuk nyilvánvaló, aromás grapefruittal csalogathatja őket. Egyszerűen szeletelje fel, helyezze ki a kertbe, és várjon. Amikor ezek a lények összegyűlnek a gyümölcs közelében, egyszerűen szedjük fel őket, és távolítsuk el a kertünkből. Ha történetesen nincs kéznél ez a gyümölcs, akkor készíthetünk folyékony csigacsalit, és nem fog sok időt igénybe venni az elkészítése.

Hogyan készítsünk folyékony csigacsapdát? Mindössze fél pohár sörre, egy evőkanál szárított élesztőre és egy evőkanál cukorra van szükséged. Egyszerűen keverd össze alaposan a hozzávalókat, és töltsd széles aljú üvegekbe, amelyeket a földbe kell ásnod. A habos keverék már messziről vonzza majd a csigákat, így ha már úszkálnak az elkészített folyadékban, akár fel is szedheted őket, és messzire viheted a kertedből.

Mi riasztja el a csigákat?

Ha növényeket tervezel ültetni a kertedbe, kétszer is meg kell gondolnod. Ha néhányat a közelükbe helyezel, az feleslegesen felkeltheti a figyelmüket.. A csigák és a csigák különösen kedvelik a salátát, a körömvirágot, a napraforgót és a fuksziát, ezért a legjobb, ha ezeket külön helyezzük el.

Ha kevés a hely a kertben, a növényeket a termesztett zöldségeink társaságában is ültethetjük, amelyeket a csigák nem követnek. A legegyszerűbb, ha néhány fokhagyma- vagy hagymahagymát ültetünk közéjük. Ha pedig van hely, semmi akadálya, hogy levendula, menta és rozmaring jelenlétével gazdagítsuk a kertet.

Csigapehely? Az ágyásokba szórva?

A csigák elleni küzdelem nem könnyű, ezért az elriasztás és a csapdák kihelyezése csak néhány módszer, és érdemes egyszerre alkalmazni őket. Emellett megvédheted az ágyásaidat a csigáktól: csak szórj köréjük néhány terméket, amitől a puhatestűek gyorsan elveszítik az érdeklődésüket. Mit érdemes megjegyezni?

  • Zúzott tojáshéj
  • Fa hamu
  • Homok fűrészporral

Kerti kezelés csigák ellen

Mi vonzza még a csigákat a kertbe a vonzó növényeken kívül? Mindenekelőtt a lehetőség, hogy elrejtőzhetnek a tűző nap elől. A csigák szeretnek a magas fűben és bokrokban megbújni, ahol nyugodtan várakozhatnak az esős évszakig vagy estig, amikor a nap perzselő sugarai már visszahúzódtak. A puhatestűek ágak, deszkakupacok és kövek vagy téglák alatt is elbújnak. Szeretne megszabadulni a csigáktól? A telek kitakarítása elengedhetetlen. Másrészt csigaevő állatokat hívhatsz a kertedbe. A sünök és sok madár ízletes csemegének találja ezeket a puhatestűeket.

Kapcsolódó cikkek:

A nyálkás csigák nem hagynak élni? Van egy olcsó és hatékony módszerünk, amivel megszabadulhatsz tőlük. Nem fogják többé látogatni a kertjét

A héj nélküli csigák már elszaporodtak az ágyásokban. Hogyan szabaduljunk meg tőlük, mielőtt elpusztítják a palántákat?