Csak tegye be őket a szobába, és törölje le a lepedőt: 15 észrevétlen szobatisztító, ami meggyógyíthatja a „beteg” házakat, 12, amit minden dohányosnak ismernie kell!

1989-ben indította el NASA egy kiterjedt tanulmányt, melynek címe „Tiszta levegő”, amelynek célja az volt, hogy kiderítse, mely szobanövények a legjobbak a beltéri levegő tisztítására.

Talán meglepődik, de a beltérben számos méreganyag és káros vegyi anyag található, mint például a benzol, a triklór-etilén, az ammónia és mások.

A kutatások szerint azonban több olyan szobanövényfaj is létezik, amelyek úgy hatnak, mint zöld légtisztítók.

Egyesek közülük akár a káros anyagok és gázok 85%-át is képesek elnyelni.

A lakások vagy irodahelyiségek belső terében a következők lehetnek csak a jelenlétükkel segítenek többet, mint amennyit látszik!

Milyen káros anyagok fordulnak elő általában a beltérben?

Formaldehid: Megtalálható a fából készült bútorokban, műanyagokban, és nagyrészt a cigarettafüstben található. Allergiát, asztmát és különböző bőrbetegségeket okoz.

Triklóretilén: Nyomdafestékek, lakkok, bevonatok, kárpitozott felületek és szőnyegek termelik. Erős rákkeltő anyag, amely kellemetlen szemirritációt, vese- és májkárosodást okoz, és pszichomotoros nyugtalanságot okoz.

Benzol: A felületi bevonatokban, lakkokban, tisztítószerekben, valamint folyékony szappanokban, gumiban és cigarettafüstben található. Ez a rákkeltő anyag felhalmozódik a zsírszövetben, és számos betegség kialakulásához járul hozzá (légszomj, magas vérnyomás, hozzájárul a rák kialakulásához,…).

Ammónia: Számítógép-alkatrészekben, cigarettafüstben és tisztítószerekben található. Torokszárazságot, torokfájást, köhögést okoz és a légutak megduzzadását okozza.

Xilol: Műanyagok, festékek, ragasztók és lakkok gyártásánál használják. Bőrtermékekben és dohányfüstben is megtalálható. A szem nyálkahártyájára nagyon kellemetlen, irritációt okoz, és a légzőszerveket is irritálja.

Ezek a növények beltéri zöld légtisztítóként működnek:

Anthurium (Anthurium andraeanum)

Azáltal párásítja a levegőt, hogy vízgőzzel telíti a levegőt. A növény elnyeli xilol, toluol és ártalmatlan anyagokká alakítja őket.

Gerbera (Gerbera jamesonii)

Ez a virágos növény hasznos a mérgező anyagok semlegesítésében, mint például a benzol, formaldehid a triklóretilén.

Tegye melegebb helyre, sok fénnyel, hogy 100%-ban el tudja végezni a munkáját.

Arany pothos (Scindapsus)

Egy növény, amely tökéletesen alkalmas fényszegény területeken való termesztésre.

Még a füstös irodában is túléli, és megbízhatóan elpusztítja a benzol a formaldehid. Ne feledje azonban, hogy ez egy mérgező növény, amelyet gyermekek és háziállatok elől elzárva kell tartani.

Aglaonema

Örökzöld, mégis könnyen termeszthető. Nem igényel sok fényt, de sok nedvességet igényel. Ezt azzal hálálja meg, hogy kiszűri az olyan káros gázokat, mint a benzol vagy formaldehid. A növény termése és leve mérgező.

Káposzta (Chlopophytum comosum)

Ez a növény a NASA tanulmánya szerint a lakás vagy az iroda levegőjének tisztítására szolgáló kedvenc növény.

Szép látvány, és pusztít pusztán a jelenlétével. A levegőben lévő szennyező anyagok 85%-át.

Ráadásul ez a növény ártalmatlan az emberekre és az állatokra egyaránt, és nagyon könnyen termeszthető.

Borostyán

Nagyon jól tűri a rossz fényviszonyokat.

Elnyeli a benzol, szén-monoxid, formaldehid a triklóretilén. Segít továbbá egyes allergének eltávolításában is – például penész.

Azalka

Ez a gyönyörű és bőséges virágokkal rendelkező növény segít a beltéri levegő tisztán tartásában. formaldehidamely a rétegelt lemezekből, bútorokból és szőnyegekből szabadul fel. Az azálea gyönyörű virágokkal rendelkezik, és elég sokáig virágzik, de figyelmet és gondozást igényel.

Anyósnyelv

Fotó: pixabay

Nagyon szívós és nagyon szívós növény, amely szinte bármilyen helyhez alkalmazkodik, és folyamatosan növekszik.

Különösen figyelemre méltó a következő képességek leküzdésében formaldehid, benzol, triklór-etilén akár egy lakásban, akár egy irodában.

Éjszaka ez a növény elnyeli a szén-dioxidot és oxigént bocsát ki.

Dracena rojtos

A Dracena nagyon lassan nő, de mindenképpen megéri várni.

Felnőtt Dracena megszabadul tőled xilol, triklór-etilén és formaldehid.

A növénynek elegendő helyre van szüksége, mivel más szobanövényekhez képest elég magas. A Draco szereti a mérsékelt napfényű helyeket.

Philodendron

Ez kiemelkedik a képességét, hogy távolítsa el formaldehid és más toxinok a levegőből.

Inkább az árnyékos helyeket kedveli a lakásban vagy az irodában.

Ennek a növénynek a gondozása nagyon egyszerű, de ne feledjük, hogy veszélyes lehet a gyerekekre és a háziállatokra.

Nephrolepis

Párásítja és tisztítja a beltéri levegőt a formaldehidtől, szén-monoxidtól és xiléntől..

Árnyékos élőhelyen fejlődik a legjobban. De ne felejtsük el rendszeresen öntözni.

Lapátkagyló

Gyönyörű és nagyon hálás szobanövény.

Közismert arról, hogy kiválóan képes megszabadítani a levegőt az olyan mérgező anyagoktól, mint a benzol, formaldehid, triklór-etilén, toluol és xilol.

Ne felejtsd el rendszeresen leporolni a leveleit, így még erősebb lesz a tisztító képessége. Irodákba és füstös helyiségekbe is kiválóan alkalmas.

Bambuszpálma

Helyezze a festett bútorok mellé. Ez a pálmafa fel fog kanyarodni benzol, formaldehid és más káros anyagokamelyeket az ilyen bútorok a levegőbe bocsátanak.

Sheffler

Gyönyörű fényes levelei csapdaként működnek. a formaldehid, a toluol és a benzol számára. a levegőből.

Krizantém

Ez a gyönyörűen virágzó, élénk színű virágokkal rendelkező növény nemcsak szép belső dekoráció, hanem a méreganyagok elleni küzdelemben is kiválóan szolgál. Eltávolítja a levegőből a méreganyagokat Formaldehid, xilol, benzol és ammónia.. Ez a bizonyíték arra, hogy a krizantém nem csak a kertbe való.

Forrás: B:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche