Desztillált vízzel öntözi meg gyönyörű lapockáját, és a megjelenése mégsem ideális? Talán hiányoznak a talajból az értékes tápanyagok, emiatt rövid időn belül elszárad a szeme láttára, és megfosztja gyönyörű krémszínű virágait. Ideje ezen változtatni. Elég, ha egyszer-egyszer hozzáadod a kötszerhez valamelyik hozzávalót, ami nemcsak a lapocka állapotát erősíti, hanem virágzásra is serkenti. Mit érdemes használni? Találjuk ki!

Fotó: shutterstock/nnattalli

Lopatkovec nem virágzik? Végezzen lelkiismereti vizsgálatot

Lopatkovecnek nem kell sok a szép növekedéséhez: világos hely szórt fénnyel és rendszeres nedvességtartalommal – egyszerű receptnek hangzik. Természetesen ilyen körülmények között akár évekig is nőhet, de a megjelenése idővel biztosan változik. A lapocka levelei veszítenek elevenségükből és színükből, leállnak az új hajtások kialakítása és a virágzásról már el is feledkezhetünk. Érdemes tudni, hogy mint minden cserepes növénynek, a lapockáknak is szüksége van legalább időnként egy szilárd adag műtrágyát. Ez garantálja, hogy a lapocka nem csak hibátlanul virágzik, hanem dúsan nő is.

Mit kell tenni, hogy a lapocka virágozzon?

Azt már tudjuk, hogy a lapockáknak műtrágyára van szükségük. Természetesen szilárd adagot biztosítanak azokból az elemekből, amelyekre a szervezeteknek szükségük van a megfelelő növekedéshez. A kész készítmények egész skálája kapható a kertészeti boltokban, de érdemes utánanézni az otthoni sajátosságoknak is, amelyek általában kéznél vannak. Mit kell szem előtt tartani, hogy a lapocka virágozzon? Íme a legjobb otthoni gyógymódok:

  • zöldségleves,
  • cukros víz,
  • fekete kávé,
  • banán műtrágya.

Milyen gyakran kell megtermékenyíteni a lapockát? Mivel a növény egész évben állandó körülmények között van, és a virágzás potenciálisan megszakítás nélkül folytatódhat, kis mennyiségű házi gyógymód alkalmazható. havonta egyszer egész évben. Sokan kérdezik, hogyan kell otthoni műtrágyát kijuttatni a lapockákra? A főtt zöldséglevest és a banánműtrágyát nem kell hígítani, de semmilyen esetben sem tartalmazhatnak sót. Kávé esetében 100 ml-t kell hígítani egy liter vízben.

Citromos víz a lapocka számára. Tartsd észben!

Lopatkovnak nem megy jól? A kemény víz gondot okozhat, ami nagyon elterjedt létesítményeinkben. Könnyen felismerhető: nézd csak meg a fehér lerakódást, amely a talajon és az edény belsejében rakódik le. Meg kell említeni, hogy természetes körülmények között a lapocka nedves esőerdőkben nő, ahol a víz lágy. A kalciumfelesleget tartalmazó kemény víz káros lehet növényeink állapotára. Azért a kertészek desztillált vizet ajánlanak a lapocka öntözésére. Megvásárlása sajnos kimerítheti a háztartás költségvetését, ezért néhány csepp citromlevet adhatunk a csapvízhez helyettesítőként, ami megváltoztatja a víz kémiai tulajdonságait. Ha nincs kéznél gyümölcs, használhat citromsavat is: fél teáskanál liter vízben feloldva elég.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Lopatkovec nem virágzik? Tedd át cserépbe, és új virágokkal fog virágozni

Vannak otthon ezek a növények? Lehet, hogy macskája csendben szenved