Csapvíz: Mit iszik benne, ha nem szűri? Vigyázz rá!

A víz nélkülözhetetlen és létfontosságú az emberi szervezet számára, ennek köszönhetően minden testrendszer ellátja a megfelelő funkciót. Ezért be kell tartani a megfelelő ivási rendszert. Ha tehát nem akarunk palackozott vizet hozni, ami drága és nem ökológiai, az egyetlen lehetőség a csapvíz használata. Bár megfelel a higiéniai előírásoknak, olyan anyagokat is tartalmaz, amelyeket nagy mennyiségben kerülni kell, és nem kerülni a szervezetbe.

Forrás: Youtube

Miért igyunk tiszta vizet?

A tiszta víz rendszeres fogyasztásának több oka is van. Segít fenntartani a testnedvek egyensúlyát, és hozzájárul a kalóriabevitel szabályozásához. Az ivóvíz a szervezet számára fontos ásványi anyagokat és tápanyagokat tartalmaz, például kalciumot, magnéziumot és káliumot.

Ezek az ásványi anyagok segítenek fenntartani a megfelelő izom-, ideg- és szívműködést. A megfelelő vízellátás segíti a belek és a vesék megfelelő működését és az agy jobb működését is. A tiszta víz emellett segít kiüríteni a méreganyagokat a szervezetből, elősegíti az emésztést és a hidratációt, valamint javítja az általános közérzetet és az energiát.

Mi a helyzet a csapvízzel?

Bár hazánkban a csapból származó ivóvizet ártalmatlannak minősítik és minőségét rendszeresen ellenőrzik, vannak bizonyos veszélyek. A vízügyi szabályozások különböző korúak, és néhány olyan időszakban született, amikor a vízminőségi követelmények eltértek a maitól.

A vízrendszerek gyakran rontják a víz minőségét és szennyeződéseket juttatnak bele. A csapvíz gyakran tele van klórral és mikroműanyagokkal, antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal, hormonokkal, növényvédő szerekkel, gyógyszerekkel és nehézfémekkel. Napi fogyasztásuk nem biztos, hogy semmi jót hoz szervezetünknek. Ugyanakkor a víz gyakran kellemetlen ízű, sőt néha szaga is van. Mit lehet tenni a vízminőség javítása érdekében?

Szűrjük le és forraljuk fel

A fent említett okok miatt tehát gondoskodni kell a vízminőségről. Az oldatot szűrjük vagy forraljuk. Ez csökkenti a káros anyagok tartalmának kockázatát. Vásárolhat egy szűrőt, aminek köszönhetően beszerelés után korlátlan mennyiségű minőségi víz áll rendelkezésére. Sokféle vízszűrő létezik, köztük az aktív szénszűrő, az ioncserélő szűrő vagy a fordított ozmózis, amelyek megtisztítják a vizet a különféle szennyeződésektől.

Vegyen egy szűrőkannát

A szűrős vízforralók a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás kisebb mennyiségű víz szűrésére. Könnyűek, praktikusak, és általában a hűtőszekrény ajtajában is elférnek. Cserélhető szűrővel rendelkeznek, amely eltávolítja a vízből a nem kívánt szennyeződéseket és vegyszereket. Ezenkívül a kiváló minőségű szűrők visszatartják a vízben olyan hasznos anyagokat, mint a kalcium és a magnézium. A modern szűrők 100-150 liter vizet képesek kiszűrni, így egy hónapig kibírják a használatot.

Próbáld ki a szénnel

Jelenleg úgynevezett binchotan botot is lehet vásárolni, amely aktív szénből készül. Csökkenti a víz klórtartalmát, és megköti a peszticideket, gyomirtó szereket, felületaktív anyagokat és kőolajszármazékokat. Ásványi anyagokat és enyhén édes ízt ad a vízhez. Használat előtt legalább egy órára, vagy akár egy éjszakára áztassa a botot vízben.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche