Csillag korompenész a rózsákon: egy csodafolyadék teszi egészségessé a növényeket

A csillag korompenész, más néven fekete foltosság a rózsák egyik leggyakoribb betegsége. A betegség ellen is nagyon nehéz védekezni. De hogyan lehet felismerni a gombabetegséget, és ami még fontosabb, hogyan lehet megszabadulni tőle?

Hogyan küzdjünk a csillagkorompenész ellen: hogyan ismerjük fel a gombát?

Bármennyire is utálják a hobbikertészek a csillagkorompenészt, a gombát legalább könnyű felismerni, mert a betegség a levelek felső részén csillag alakban elhelyezkedő sötét foltokkal vagy pontokkal jelentkezik.

A levelek végül elsárgulnak, amíg végül maguktól le nem hullanak. A csillagkorompenész gyakran tavasszal (április-májusban) fordul elő először. A fertőzés teljes kiterjedése nyáron válik nyilvánvalóvá, amikor az erősen fertőzött rózsáknak már alig maradnak levelei.

Sajnos a csillagkorompenész széles körben elterjedt, és szinte minden rózsatípust érint. Különösen gyakori a bokorrózsákon. Alig vannak ellenálló fajták. Ez rendkívül megnehezíti a gombabetegség megfékezését.

A csillag korompenész elleni küzdelem: itt különösen fontos a megelőzés

A csillagkorom penész elleni küzdelemben a megelőzés a legfontosabb. A rózsák vásárlásakor olyan rózsafajtákat kell keresni, amelyek jó ellenálló képességgel rendelkeznek.

A következő fajták jó ellenálló képességgel rendelkeznek a csillagkorompenész ellen:

  • Dortmund
  • Sárga Dagmar
  • Angela
  • Heather Dream
  • Nyári szél

Ültetéskor arra is ügyelni kell, hogy a hely ne legyen túl nedves és jól szellőztethető. Ahhoz, hogy a növények eső után jól megszáradjanak, a rózsákat egymástól bizonyos távolságra kell ültetni.

Májustól kezdve a rózsákat rendszeresen ellenőrizni kell a gombafertőzés szempontjából, és fertőzés esetén az érintett leveleket le kell vágni és el kell távolítani. Ezenkívül a rózsákat csak a gyökerek tövénél kell öntözni.

A rózsa immunrendszerének erősítése

Általánosságban fontos a növények megerősítése. Ez történhet megelőzően, de egy fertőzés után is. Erre a célra káliumtartalmú, nitrogénben szegény műtrágyát kell használni. Tartós rózsatrágyát itt talál az Amazon.* oldalon.

Természetesen természetes úton is erősítheted a növényeket, például mezei zsurló főzetével. Szükséged lesz 150 gramm friss zsurlóra, egy hagymára, egy fokhagymagumóra és némi olajra.

A hozzávalókat felaprítjuk, és az olajjal együtt 15 percig vízben főzzük. A főzetet ezután szitán átpasszírozzuk, és üvegbe töltjük. A főzetet ezután hagyni kell teljesen kihűlni.

A rózsákra való alkalmazáshoz a főzetet 1:5 arányban hígítsuk fel vízzel, és öntsük egy szórófejes flakonba. Ezután három egymást követő napon keresztül permetezheti a lófű főzetet a fertőzött rózsákra vagy más fogékony növényekre.

Megelőzésként elegendő egyszeri alkalmazás, de tavasszal és nyáron ezt néhány hetente meg lehet ismételni.

Sajnos, ha továbbra sem sikerül megfékezni a csillag korompenészgombát, akkor az egyetlen másik lehetőség a gombaölő szer.

A gyógynövények nemcsak a konyhában használhatók, hanem gyógynövényként is.

Egy igazi illatcsoda! Illóolajai áldás az idegekre, és segítenek megnyugodni. Használd a szárított levendulavirágokat illatpárnákhoz vagy a relaxációs fürdő adalékaként.

Frissítő lendület a kertnek és az egészségnek! Ideális frissítő teához vagy saláták fűszerezéséhez. A borsmentában lévő olajok elősegítik az emésztést és jótékonyan hatnak fejfájás esetén.

Citromos illata varázslatos és nyugtató. A levelekből készült tea csodákra képes idegesség és gyomorpanaszok esetén.

Kicsi, de erős! A kakukkfű erős a baktériumok ellen, és ideális a konyhában vagy gyógyító teaként. Torokfájás esetén gargalizáló oldatként is segít.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche