Ha betartja az alapvető gondozási szabályokat, a zöld bokor egész télen gyönyörű megjelenéssel jutalmazza meg. A képen látható növény egy hebe, amely jól működik a kertben és otthon. Arra fogunk összpontosítani, amelyet cserépben termesztenek. Hogyan vigyázol a hebére?

Fotó: shutterstock/patjo

Lassan búcsút veszünk a nyárnak, és olyan növényeket keresünk, amelyek remek díszei lesznek lakásainknak, házainknak. Ha még nem döntöttünk semmiben, miért ne vennénk fel a listára a hebebokrot?

Hebe: egy zöld szépség Új-Zélandról

Ez egy örökzöld növény, amely a cserjék díszítésével hozható kapcsolatba. A közel celluloidok családjába tartozik és a természetben Új-Zélandon, Tasmániában vagy Új-Guineában fordul elő. Jól működik a kertben és otthon. Az edényben termesztett hebére fogunk összpontosítani.

Egy örökzöld növény csak akkor lesz szép, ha jól ápolják. Szlovák viszonyok között a bokor nem túl magas – kedvező körülmények között azonban akár 1 méter magasságot is elérhet. Nem túl nagy ovális, merev levelei vannak, amelyek a zöld különböző árnyalatait vehetik fel. Rózsaszín levelű vagy fehér szélű fajták is kaphatók Szlovákiában.

Hebe: fajták

Íme a hebe fajtái:

  • Hebe imbricata zöld földgömb – kicsi, szorosan elhelyezkedő levelei vannak a száron, és eléri a 20-40 cm magasságot. A növény gömb alakút vesz fel, és nem igényel formálást. Jól áll a kertben és a cserépben,
  • Hebe albicans rózsaszín elefánt – virágcserépbe alkalmas díszes és igényes fajta. A levelek a végén hegyesek – kezdetben bordó színűek, és csak később válnak élénk rózsaszínűvé. Az idősebb levelek széle vörös, belül sárgás színű. A „felnőtt” levelek szürke színt kapnak. A bokor ibolya-kék virágai vannak,
  • Hebe buxifolia, buxus hebe – apró, sötétzöld levelei a puszpángra emlékeztetnek. Kertekben termesztik, magassága körülbelül egy méter,
  • Hebe ochracea – A hebeokkernek apró pikkelyes levelei és sűrűn elágazó szárai vannak. Ez egy dísznövény, amely úgy néz ki, mint a moha.
Fotó: shutterstock/LifeCollectionPhotography

Hebe: gondozási titkok. Csináld rendszeresen, és egész télen át dekoráció lesz

A Hebe mindig is nehezen gondozható növény hírében állt. Ha azonban megfelelő körülményeket és gondozást biztosítasz neki, akkor gyönyörű megjelenéssel jutalmaz. Ennek a növénynek a törpe fajtái, amelyek nem ellenállnak az alacsony hőmérsékletnek, különösen alkalmasak otthoni termesztésre.

Hebe szereti a világos helyeket, és az aljzatának mindig nedvesnek kell lennie. Hogyan kell öntözni hebét? Bár szereti a nedvességet, a víz nem maradhat az edényben. A legjobb, ha egy csészealjra öntjük szobahőmérsékleten vízzel. A felesleget azonnal el kell távolítani. Télen az öntözést korlátozni kell – ügyelnünk kell azonban arra, hogy az aljzat ne száradjon ki teljesen.

Hebe szükséges trágyázni tavasszal és nyáron, ahogy nő. A virágos növényeknek és a savkedvelő növényeknek, például az azáleának szánt műtrágya jól használható.

Hebe fonnyad. Mit kell tenni?

Bár a növény örökzöld, levelei megsárgulhatnak és leeshetnek. Ilyenkor érdemes élőhelyet váltani, mert akkor a hebe több napot „igényel”. A bokor a huzatot sem tűri, ezért ajánlatos úgy elhelyezni, hogy ne kelljen vele megküzdenie. A termékeny, humuszszerű, savas pH-jú talajt is kedveli.

Egy másik ok lehet, hogy túl kevés a talaj a cserépben. Ha azt találjuk, hogy gyökerekkel benőtt, óvatosan ki kell húzni őket, és át kell ültetni a növényt egy nagyobb edénybe. Egy másik ok lehet gombás fertőzés. Mielőtt intézkedik és vegyszereket használna, figyelje meg a növényt – ha nem költözik át más hajtásokra, hanem az egyiken marad, vágjuk le az ágat.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Mikor ültessünk díszfüvet? Ügyeljen a dátumra, és a pampák akár 3 méter magasra is megnőnek

Adjunk hozzá néhány cseppet az orchideához. Ez serkenti a kelletlen növényt