A cukkini termesztése a kert nagy részét elfoglalja. A növény több mint egy méteresre nő, és sok helyet igényel, hogy zavartalanul fejlődhessen. Néhány bokor ezért több négyzetméternyi területet foglal el, ami sok helyet vesz el más növények számára. Hogyan takaríthat meg helyet a zöldségeskertben anélkül, hogy lemondana kedvenc zöldségeiről? A függőlegesen termesztett cukkini alternatívája a segítségére siet. Nem bonyolult, és a praktikus térszervezésen túl számos további előnye is van. Javasoljuk, mire kell figyelnie, ha függőlegesen termeszti a cukkinit, hogy bőséges termést biztosítson.

Függőleges cukkinitermesztés – hogyan kell csinálni?

A cukkini függőleges termesztése jól működik a földben és a konténerekben. Ezáltal a balkon- vagy terasztulajdonosok számára is lehetőség nyílik e zöldség termesztésére. Ez az alternatív ötlet a kis parcellák tulajdonosainak is tetszeni fog. A függőlegesen termesztett cukkininek vízszintesen körülbelül fél méter, felfelé pedig valamivel több mint egy méter helyet kell biztosítani. Kezdettől fogva a zöldségeknek támogatásra lesz szükségük, amelyeknek egy kicsit szilárdabbnak kell lenniük, mint amilyeneket általában a paradicsomhoz vagy a babhoz használ. Ennek oka, hogy a cukkini nehezebb, mind a zöldségek, mind a termés súlyát tekintve. A növény természetes hajlamát, hogy a földön lebegjen, már a kezdetektől fogva ki kell küszöbölni, mégpedig úgy, hogy az amúgy is kicsi szárat a támasztékhoz kötözzük, majd a növekedés során tovább kötözzük. A cukkini függőleges termesztése továbbá nem sokban különbözik a vízszintes termesztéstől, és ennek a módszernek számos előnye van.

A függőleges cukkinitermesztés előnyei

A függőleges cukkinitermesztés előnyei messze túlmutatnak a helytakarékosságon. Az egész növény sokkal tisztább lesz ezáltal. A földön fekve gyakran előfordul, hogy sáros vagy homokos növényeket gyűjtünk. A közvetlenül a talajon fekvő levelek vagy gyümölcsök nagyobb valószínűséggel rothadnak el, amit a függőleges növényekkel elkerülhetünk. Jobb a levegő keringése a levelek között több lehetőséget ad a növénynek a növekedésre. A cukkini függőleges termesztésének másik előnye, hogy a termés mennyiségének teljes ellenőrzése. A megemelt növényeknél egyetlen fület sem lehet kihagyni, így nem áll fenn a rothadás vagy a túlzsúfoltság veszélye. És végül, de nem utolsósorban a felfelé növő cukkini jelentős díszítőértékkel bír. Nagy levelei és sárga kehely alakú virágai bármelyik kertet vagy teraszt díszítik.

Hogyan kell függőlegesen cukkínit termeszteni – lépésről lépésre

Ha szeretnél helyet spórolni a kertben, vagy cukkinit termeszteni az erkélyen, semmi akadálya, hogy kipróbáld ezt az alternatív módszert. A legfontosabb a talaj és a karók előkészítése, valamint a növény bekötése. Lépésről lépésre elmagyarázzuk, hogyan lehet függőlegesen cukkinit termeszteni:

  • Készítsünk elő egy legalább 20 l űrtartalmú edényt;
  • készítsük elő a talajt: töltse meg a tartály alját kaviccsal, tegyen rá egy centiméteres réteg földet, fedje be két centiméteres trágya- vagy komposztréteggel, és fedje be a tartályt földdel;
  • ha a cukkinit a földbe ültetjük, ássunk egy gödröt, töltsük meg a gödör alját komposzttal vagy trágyával, és fedjük be földdel;
  • ültetés előtt karókat üssünk a talajba, hogy ne sérüljenek meg a növény gyökerei. A karóknak 3-4 cm vastagnak és másfél méter magasnak kell lenniük. Mélyen kell őket behajtani, hogy támasztékot nyújtsanak a robusztus cukkininek;
  • a cukkini dugványokat a karók közé kell beültetni;
  • alaposan öntözze meg az elültetett növényeket.

Az ültetés után minden nap figyeljük, hogyan kelnek ki, és amikor megjelenik egy szár, azonnal kössük egy karóhoz.. Ne használjon zsinórt, amely károsíthatja a szárakat, nyúljon szélesebb pamutszalagokhoz vagy régi harisnyákhoz. Minden egyes növekedésnél kössük feljebb a szárat, egy bizonyos ponton meg fog állni a növekedés. A függőlegesen ültetett cukkini hasonló gondozást igényel, mint a földre ültetett cukkini. Sok vízre és napra van szüksége a növekedéshez. mint a tökfélék családjába tartozó összes növény.

Kapcsolódó cikkek:

Én paprikát ültetek ezek mellé a növények mellé, és minden évben hatalmas zöldségeket szedek. Nem kell műtrágyát használnom.

Mit készíthetsz cukkiniből? Nyúlj a túróért, és varázsolj 15 perc alatt vacsorát az egész családnak!