Dáliák: Még egy kezdő is képes elfeledett szépségeket növeszteni. De tudnia kell, hogyan

Szerkesztőség
2023.01.03
óra
9 perc

A dáliák a kertekbe és a csokrokba való visszatérésüket ünneplik. A nyár második felétől az első fagyokig virágoznak, és feldobják az egész kertet. Igaz, az évelőkhöz képest kicsit több törődést igényelnek. Nagyon fagyérzékenyek, nulla hőmérséklet is elég ahhoz, hogy a dáliák levelei megbarnuljanak. Még a növény föld alatti részei – a gumók – sem fagyhatnak meg.

Ha a következő évre is meg akarjuk őrizni, akkor ősszel ki kell szedni a virágágyásból és tárolni. Röviden: a dáliákról gondoskodni kell – öntözni, trágyázni, csípni, kiásni és újratelepíteni. A munka mennyiségéért azonban hatalmas jutalmat kapunk. Minden növény tizennégy vagy több gazdag virágzatot hoz létre.

Gumók és palánták

Ültethetünk palántákat vagy burgonyaszerű gumókat. A palántákkal biztosak vagyunk abban, hogy egy élő és egészséges növény lesz, és 4-6 héttel előre. A loukykvéti termelők az utolsó fagyok utáni telepítést javasolják, ami vidékünkön május 15-től jelent. Ha korábban ültetés mellett döntünk, akkor az éjszakai hőmérsékletet is figyeljük: már 4-5 °C-os talajfagy is előfordulhat. A gumók a pincében, a palánták hűvös, világos, de fagymentes helyen várnak. Másrészt minél később ültetjük, annál később fognak virágozni a dáliák. Ezért nem halogatjuk feleslegesen az ültetést. A virágágyást pedig előre elkészíthetjük.

Virágágyások készítése

A lehető legnaposabb helyet választjuk a dáliáknak – ha árnyékosak, akkor kiköltöznek a napra és alig virágoznak. Szomjasak, de a talajnak áteresztőnek kell lennie – nem tudnak megbirkózni a vízelöntéssel. Ha a talaj nehezebb és víztartó, akkor érdemes homokkal könnyíteni. Az olcsó, legfeljebb 4 mm-es durvaságú betonhomok elegendő. Ezután adjunk hozzá egy kis réteg komposztot. Mindig jobb sajátot használni, mint ipari komposztálót, és mindenképpen legalább egy évesnek kell lennie. Nem használunk friss trágyát vagy csirkét. A megfelelő összetevőket 30-45 centiméter mélyre ásva a talajba temetik. Ideális már ősszel trágyát ásni a virágágyásba.

Ültetés

A daliákat 45-65 centiméteres csíptetőbe ültetjük. Attól függ, hogy sűrű lombkoronát vagy egyedi pasziánszokat szeretnénk. Ha kevés a helyünk és sok a daliánk, a klip akár 33 centiméterre is vastagítható, ez hat növényt jelent négyzetméterenként. Így oldja meg a helyhiányt a Loukykvét virágtelepen. Ezt a határt azonban nem szabad túllépnünk. Miután kiterítettük a virágágyást, lapáttal ásunk egy-egy lyukat minden palántának. Belerakás után rendesen megnyomkodjuk, hogy a gyökerek körül ne keletkezzen légbuborék. Ezután bőséges feltéttel kedveskedünk neki. Ha gumókat ültetünk, a szemüknek felfelé kell mutatnia.

Csípés nélkül nincs sütemény

A fiatal növények csípése elősegíti elágazódásukat – így szép, bokros és gazdagon virágzó daliát kapunk. Úgy tűnhet, hogy késleltetjük a virágzást, de a türelem kifizetődik. Ha a csípést mellőzzük, akkor a bokros növény helyett egy hosszú, megnyúlt dália „tészta” nő. És hogyan kell ezt megtenni?

Egyszerűen levágjuk a növény felső részét, lehetőleg háromszor a növekedés során, két-négy hetes időközönként. A hajtást mindig közvetlenül a levelek felett távolítsuk el, hogy a vágás után ne maradjon csonk a növényen.

Amint a dáliák bőségesen virágozni kezdenek, érdemes eltávolítani a fonnyadt virágzatot. A magképződés szükségtelenül legyengíti a növényt, így kevesebb ereje van a további virágzáshoz.

Támogatás nehéz időkben

Nyáron heves esőzések és szél, esetleg zivatarok jöhetnek. Ha kellő támogatást nyújtunk a dáliáknak, akkor sem törnek meg támadásuk alatt. Az acéloszlopok és kötelek vagy hevederek beváltak a virágfarmon. Hazai körülmények között bármilyen erősebb rúd megteszi, legyen az acélcső, fakaró vagy bármilyen más oszlop, ami működik és jól is néz ki. Ezután egyszerűen kifeszítjük a madzagot a karók köré. És ahogy a dáliák magasabbak, adjunk hozzá még egy-két réteg zsineget. Egyes fajták virágai olyan nagyok, hogy le lehet nyomni és meghajlítani, de a zsinór biztosan tartja őket.

Egy másik támogatási forma a dáliák egymáshoz közelebb történő ültetése – 33-45 centiméterre. A növények összekapcsolják és támogatják egymást. Ezután szükség esetén könnyedén kiteríthetünk egy támaszt az így összekötött dáliacsoport köré. Az egyes növények külön-külön kötözése szükségtelenül munkaigényes.

Szomjas virágok

Mint korábban említettük, a dáliák sok vizet igényelnek. Meleg és napsütéses napokon levelei hihetetlenül sokat párolognak el. Rendkívül meleg napokon azt figyelhetjük meg, hogy a növény kissé megfonnyadt; ez annak a jele, hogy nem jó halogatni az öltözködést.

A legjobb, ha közvetlenül a gyökerekhez öntözi. Nem hagyjuk feleslegesen fröcsögni a vizet, a daliák magasságából a harmat már egyáltalán nem kellemes. Előnyös, ha ritkábban öntözünk nagyobb adag vízzel, mint napi zuhanyozással, hogy a víz a növények gyökeréig jusson. Általában elég hetente egyszer alaposan kiönteni őket. A Loukykvét virágtelepen a dáliákat csepegtető öntözéssel öntözzük: A víz közvetlenül a növény gyökeréhez csöpög. Azonban csak hetente egyszer engedik el, három órára, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a virágágyás teljesen össze van kötve.

Gyomhoz csak kapával

A dáliák rendkívül érzékenyek a talajban lévő gyomirtószer-maradványokra, ezért a gyomok ellen csak kapát használunk, és becsületesen ássuk ki az ágyásokat. Vigyázunk, hogy ne sértsük meg a gumót. Miután egyszer-kétszer kiástuk a növényeket és eltüntettük a kihajló gyomokat, szalmával mulcsozhatjuk az ágyást, ami gátolja annak további növekedését és védi a talajt a kiszáradástól.

Hogyan etessük őket?

Az erőteljes növekedéshez és virágzáshoz a dáliáknak bőséges öntözésre és tápanyagokra van szükségük. Kezdettől fogva olyan műtrágyát célszerű használni, amely nagy arányban tartalmaz nitrogént. A három kulcselem arányát általában a következő sorrendben tüntetik fel a műtrágyán: nitrogén N, foszfor P, kálium K. Például a 19-6-20 azt jelenti, hogy a műtrágya 19 rész nitrogént, 6 rész foszfort és 20 rész foszfort tartalmaz. kálium. Ha emelt nitrogéntartalmú műtrágyát keresünk, akkor az első szám (N) kétszerese legyen a maradék kettőnek (P és K). Ökológiai műtrágyák közül használhatunk például pelletált baromfitrágyát (Organica N), amelyet a talajba bedolgozunk. A szintetikusak közül megfelelő például a Kristalon Start, vagy bármely más, amelynek összetétele nitrogént tartalmaz. Ez támogatja a levelek és a szárak növekedését. A műtrágya kijuttatása történhet a talajba bedolgozva, műtrágyával öntözve vagy a levelekre permetezve. Az utasítás szerint hígítjuk.

Amint a dáliák kifejtik első rügyeiket, elkezdjük a trágyázást kálium (K) túlsúlyú műtrágyával. Ez biztosítja a növény bőséges virágzását, erősíti a szárakat és segíti a gyökérrendszert. Ökológiai műtrágyák közül használhatunk például ProKtont vagy Free PK-t. A szintetikusak közül válassza a Kristalon gyümölcsöt és virágot, vagy bármilyen más műtrágyát, amelynek összetételében a kálium dominál.

Ha az ültetés után is folytatnánk a nitrogénes műtrágyázást, azzal többek között a gumó téli tárolása során okoznánk gondokat – nem lenne elég érett.

Dáliák az erkélyen?

A dáliák konténerben is termeszthetők teraszok, erkélyek, kerítések és ablakpárkányok díszítésére. A kisebb fajták különösen alkalmasak dobozba – ezzel szemben a vágásra alkalmas dáliák, általában nagy és magas növények, nem alkalmasak erre a termesztésre.

Az alacsonyabb fajtáknál is legalább 25 x 25 centiméter szélesnek kell lennie a termesztőedénynek. A virágcserépben lévő dáliákat alá kell támasztani – ebben az esetben például elegendő egy bambuszoszlop, amelyre exportáljuk őket. Még következetesebben kell öntözniük és trágyázniuk, mint a virágágyásban lévő növényeknek – a dáliák hamarosan kifogynak a tápanyagból a cserépből.

Mikor kell begyűjteni és tárolni a gumókat?

Amint bejön az első fagy, a dáliák teljesen megváltoztatják a színüket és megbarnulnak. Abban a pillanatban kiáshatjuk a gumókat és tárolhatjuk télre. A hely legyen fagymentes, de hűvös. Legkésőbb november elejére minden gumót biztonságosan a tető alatt kell tartanunk.

Kártevők és betegségek elleni védelem

Ha a dáliáknak jó növekedési feltételeket, azaz megfelelő élőhelyet, öntözést és táplálkozást biztosítunk, kevésbé lesznek érzékenyek a betegségekre és a kártevőkre.

Nyár elején levéltetvek jelenhetnek meg a növényeken. Szívásukkal a levelek görbületét, csavarodását okozzák, de mindenekelőtt vírusos betegségeket terjesztenek. A loukykvéti termelők számára például a Neem Azal és esetleg a Wetcit ökológiai eszközként bizonyult. Ez a nedvesítőszer a narancsfából származó természetes terpéneket tartalmazza, amelyek javítják a permet tapadását és egyenletes eloszlását a levélen. Ha mindkét termék elérhető, akkor a nagyobb hatékonyság érdekében keverjük őket. A spray-ket (vagy azok hatóanyagát) azonban váltogatni kell, különben már nem működnek megbízhatóan.

A Loukykvét virágtelepen évente több mint 8000 dáliát ültetnek el, amelyből virágot szüretenek csokorba vagy esküvőre. Több mint 100 fajta palántáját is kínálja. Bővebben a Loukykvet.cz oldalon

Receptař magazin

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche