Díszfüvek: A legszebb és szinte karbantartást nem igénylő nagy áttekintés

Források: ,

Füvek táncolnak a szélben

A díszfüveket gyakran igazán alulértékelik. A fajok száma nemcsak az eltérő magasságot kínálja, hanem a szár színét, a tüskék méretét és alakját is. A füvek is azok közé a növények közé tartoznak, amelyek minden szellőt megtáncoltatnak, ezért biztosan nem unalmasak. Kiválóan illeszkedik évelő kertekbe, de modern minimalista terekbe is. A füvek anyagilag is kevésbé igényesek, ugyanakkor fenséges pasziánsz is tudok lenni.

Forrás: Youtube

Melyik fűnek van a legszebb tüskéje?

És most a legszebb és legérdekesebb fűfélékről, amelyeket kertjébe vásárolhat.

A Cortaderia selloana, a kétlaki cortaderia, vagyis a pampafű az egyik leghíresebb pázsitfű, amely mindenkit magával ragad magasságával és gazdag tüskéivel, amelyek fehér vagy lila színűek lehetnek. Ritkábban a sárga vagy a narancssárga. Hozzá kell tenni, hogy ez egy bodza növény, és két méterig is megnő, de a botanikus kertekben is vannak nagyon öreg növények, amelyek elérik a 4 métert is.

A Nassella tenuissima egy nagyon vonzó fű, amely első pillantásra megragadja a tekintetét. Se nem túl vastag, se nem ritka, se nem túl magas a maga 30-50 cm-ével. A tincsek fokozatosan nőnek, a krémesen finom tüskék pedig remek hátteret adnak a virágzó növényzetnek, valamint önmagában is gyönyörű fű, és még füves területeken is szemet gyönyörködtető.

Ha valami egzotikusabbra vágyik, akkor a mexikói muhla, latin Muhlenbergia capillaris is érdekelheti. A mughla szintén igénytelen, csomókat képez és jól vízelvezető talajra alkalmas. Általában 90 éves korig nő, és ősszel virágzik finom, de gazdag rózsaszín tüskékkel. Színe miatt nagyon fotogén növény.

A Pennisetum alopecuroides csehül kutyafülű dochannak hívják, és eredetileg Ázsiából és Ausztráliából származik, de jól bírja a fagyot, ezért kertjeinkbe is alkalmas, főleg földbe ültetve, konténerekben meg is fagyhat. Különböző színváltozatokban is találhatunk dochant, a kalászok lehetnek világosak, de vörösestől liláig is.

Levélekkel díszített füvek

A latin Panicum virgatum mögött köles rejtőzik. Ez egy magas fű, amely nem nő csomókban, mint a többi díszfű. Nagyobb terekbe, kertek vagy parkok részeinek felosztására alkalmas fű, ahol még alacsony sövényként is rossz használni. Hazánkban általában 120-160 cm-re nő.

A festuca, azaz a csenkesz egy gyönyörű dekoratív fű, amely halomból nő egységes burkolattá. Mindenekelőtt ennek a fajnak az ezüstös színe, azaz a Festuca glauca a fehérítetthez tartozik és a kompakt zöldben kék színű. Több mint 300 csenkeszfaj létezik, és az is érdekes bennük, hogy nagyon régi fajok, és bármelyik növényevő dinoszaurusz lakmározhat róluk.

A Miscanthus sinensis rendkívül dekoratív, különösen a „Zebrina” fajta atipikus csíkozása miatt. Általában a fű levelei csíkosak, de ez kivétel. A kínai díszfű zebra a füvek között. Azonban a hosszanti csíkozással vagy a levelek szélén csíkokkal ellátott fajták is kínálják a kínai dísznövényt.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche