A díszfüvek olyan egyedi növények, amelyek sokoldalúságuk és esztétikus megjelenésük miatt váltak népszerűvé. Kiváló választásnak bizonyulnak mind a kertekbe, mind az erkélyekre, ahol méretük és alakjuk miatt jól alkalmazhatók. Azonban nem minden faj érzi jól magát erkélyen termesztve. Íme, melyek bizonyulnak a legmegfelelőbbnek – még az amatőrök számára is.

Miért válasszunk díszfüveket az erkélyre?

Az erkély egy olyan kültéri tér, amely nagyszerű lehetőségekkel, de korlátokkal is rendelkezik. Nem lehet rajta nagyobb fákat nevelni, és nem lehet rajta a szokásos módon virágágyásokat kialakítani. De ez nem jelenti azt, hogy nem tudsz egy gyönyörű zöld enklávét létrehozni. Ha a cserepes díszfüvek mellett döntesz, ez a hatás garantált!

Íme három ok, amiért érdemes füveket és virágokat termesztened az erkélyeden:

  • Modern esztétika – A díszfüveknek sok fajtája létezik, mindegyiknek más az árnyalata, levélformája, formája. A finom, légies pitypangtól a merev, felálló szárúakig. Az elképzelésedtől és az erkély elrendezésétől függően használhatod őket más növények háttereként vagy önálló dekorációként;
  • könnyű karbantartás és gondozás – Sok más növényhez képest a díszfüvek viszonylag igénytelenek. Szárazságtűrőek és jól tűrik a különböző időjárási viszonyokat. Ez azt jelenti, hogy még azok is termeszthetik őket, akik még nem ismerkednek a kertészkedéssel, vagy nincs sok idejük;
  • mozgás a szélben – A fűfélék, különösen a hosszabb, felálló vagy lógó levelekkel rendelkező fajták érzékenyek a szél bármilyen mozgására. Lágyan lebegnek, mozognak és zizegnek, dinamikus, megnyugtató zöld elrendezéseket biztosítva a városlakóknak.

Népszerű díszfüvek – mit termesszünk az erkélyen?

Bármelyik fűfajta alkalmas lenne az erkélyre? Nem feltétlenül, mivel egyes fajok nagyon nagyok, elterjedtek, és túlterjeszkednének egy kis helyen. A fűfajtát elsősorban az erkély méretének megfelelően kell kiválasztani. Attól is függ, hogy milyen helyzetben lesz a növény – erős napsütés, árnyék? Szeretné, ha a fűnek színes virágai lennének, vagy inkább csak zöld növényeket szeretne?

Íme a legjobb fűfélék, amelyeket az erkélyen és a teraszon termeszthet:

  • Díszfű (Miscanthus) – A miscanthus az egyik legnépszerűbb díszfű, amely a késő nyáron megjelenő dús fürtjeiről ismert. Többféle, magasságban és levélszínben eltérő fajtája kapható,
  • Máriatövis (Pennisetum) – Az évelő rizike egy közepes méretű díszfű, amely sűrű csomókat képez. Díszes csomói hasonlítanak a palackbokrokhoz, és bármilyen teret megszépítenek,
  • Télizöld (Stipa tenuissima) – Finom fű, amely puha, hullámos fürtöket képez. Vékony levelei és virágai ideálisak kisebb edényekbe, valamint más balkonnövényekkel való kombinálásra,
  • Nádszegély (Carex) – A szegélyfűfélék a díszfüvek széles csoportját alkotják, amelyek jól fejlődnek a napon és a részleges árnyékban egyaránt. Leveleik általában zöldek, kékes vagy sárgás színűek, és leggyakrabban középen fehér csíkokkal rendelkeznek.

Hogyan rendezzük el a díszfüveket az erkélyen?

A döntés, hogy díszfüvek legyenek az erkélyen, nem a növény típusának kiválasztását jelenti. Még mindig át kell gondolnia, hogyan rendezheti el helyesen, és hogyan illesztheti be a tér kialakításába. Természetesen az ültetőedények fontosak a növények állapota, valamint a tér esztétikája szempontjából. A konténereket úgy kell méretezni, hogy a fűszernövények szabadon kifejleszthessék gyökérzetüket. Ezenkívül ismerje meg a termesztési ajánlásokat – különösen az aljzat típusát, a trágyázás módját, az öntözés gyakoriságát.

Mint már említettük, az erkélyen lévő fűfélék gondozása sem időigényes. Vigyázzunk azonban a hidegre érzékenyebb fajokkal – rejtsük el őket télire, vagy legalább gyapjúval védjük a fagy ellen.. Rendszeresen ellenőrizzük őket kártevők vagy betegségek szempontjából.

Inspiráció a füves erkélyhez

A füves erkély tervezésekor a világ minden tájáról származó különböző építészeti stílusokból és kertészeti gyakorlatokból meríthet inspirációt. A fűfélék minden bizonnyal jellemzőek a japán kertekre, ahol alacsony cserjékkel, kövekkel és miniatűr bonsaikkal kombinálják.hogy harmonikus, békés teret hozzanak létre.

Ha egy boho erkélyt szeretne élvezni, válasszon fonott, fonott cserepek és kosarak, míg a modern trendben a minimalizmusra szorítkozzunk, és a fűszernövények beállításához válasszuk a fehéret.

Kapcsolódó cikkek:

Igénytelen, de gyönyörű. Ültesse őket a bejárati ajtaja elé, és a szomszédok irigyelni fogják őket

A díszfűfélék vágásának legjobb ideje. Teljes erővel fognak visszatérni