Egy hónapig nem iszol kávét, és ez történik a testeddel

A kávé, a tea, a kakaó és a kóla italokhoz hasonlóan koffeint tartalmaz. Ez a legtöbbet használt stimuláns a világon. Tudod, mi történik, ha elhagyod a koffeint az étrendedből?

A koffein és pozitív hatásai

A koffein pozitív hatásai közé tartozik a fáradtság csökkentése vagy a koncentráció és a memória javítása. Felgyorsítja a szívverést, serkenti a légző- és keringési rendszert, az alacsony vérnyomással küzdőknek pedig emeli a vérnyomást. Segíti a fogyást és segít a kalóriák elégetésében. A koffeint asztmaellenes szernek is tekintik.

Óvakodjon a koffein negatív hatásaitól

A koffein azonban a szervezet elsavasodását, gyomorfájdalmat és gyomorégést is okoz. A kávé vízhajtóként is működik, ezért igyon meg egy extra pohár vizet a kávé mellé. A koffein is könnyen függőséget okoz. Az elvonási tünetek akkor jelentkezhetnek, ha a koffeint csökkentik vagy teljesen megszüntetik.

Koffein elvonási tünetek

Az elvonási tünetek enyhék és néhány napon belül enyhülnek. Ingerlékenység, fáradtság és rosszkedv jelentkezhet. 300 mg koffein, azaz napi 3 csésze kávé biztonságos adagnak számít. Ha szereti a kávét, igyon eszpresszót az instant kávé helyett. A szemes kávénak jól tároltnak, könnyűnek, nem pörköltnek és frissen őröltnek kell lennie.

Óvakodj a tejes és cukortartalmú kávétól

A kávét és a fekete teát gyakran édesítik és tejszínnel vagy tejjel isszák. Ekkor egy kávé 200 vagy több kalóriát tartalmaz. A kólák és az üdítők tele vannak cukorral. A cukorral és tejjel vagy tejszínhabbal való kávé elhagyása után gyakran fogy. Lehet azonban fordítva is. A koffein elnyomja az étvágyat, és éhesebbé teheti. Az erős feketekávé segít több kalóriát égetni és felgyorsítja az anyagcserét. A szervezet azonban gyorsan alkalmazkodik, és nem szabad híznia.

Több energia és alvás

A koffein akár 6 órával lefekvés előtt megzavarhatja az elalvást és az alvás minőségét. Éjszaka nem tudsz aludni, reggel fáradtan ébredsz és újra kávéért nyúlsz. Azok, akik nem használnak koffeint, mélyebb és jobb minőségű alvással rendelkeznek. A koffeinfogyasztás elhagyása után egy ideig fáradtabbnak érezheti magát, de szervezete gyorsan hozzászokik, és idővel több energiája lesz.

A béke megtalálása

A koffein egy központi idegrendszeri stimuláns, amely átmenetileg elnyomja a fáradtságot, éberséget ébreszt, összehúzza az ereket és növeli a vérnyomást. Ha megszünteti a koffeint, kevésbé lesz szorongós és stresszes, és békét talál. Ezenkívül enyhíti az emésztőrendszert és csökkenti a kiszáradást.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche