Egy másik szakértő így beszélt az extrém télről: Minden megváltozik, amit megszoktunk!

A meteorológusok nem titkolják félelmeiket az idei tél miatt. Vojtěch Kotecký környezetvédelmi szakértő elmondta, a sarki örvény miatt keményebb lehet a tél, mint a korábbi évtizedekben. A probléma azonban nem csak az örvényben van. A globális felmelegedés miatt minden megváltozik, amit megszoktunk.

Extrém tél, trópusi nyár és semmi a kettő között? Szakértők szerint pontosan erre tartunk, és ez már most is megtörténik. A közelgő tél legyen a bizonyíték. Az Északi-sark felett sarki örvény képződik, amely alacsony hőmérsékletet hozhat Európába.

„A jelenség a globális éghajlati rendszer fokozatos felmelegedésének hátterében játszódik le. Megszoktuk, hogy a nyár és a tél valahogy megy, de most itt minden kezd hevesen felborulni. Az örvény egy olyan jelenség, átmenetileg erősebb változást fog végrehajtani, de ugyanakkor minden megváltozhat, amit az elmúlt években megszoktunk” – magyarázza.

David Dilley amerikai meteorológus szerint az elmúlt 40 év leghidegebb sarki levegője érkezhet Európába az év végén. „A téli időjárás valószínűleg visszatér az 1982 előtti időszakhoz. Ez egy hidegebb és viharosabb időszak volt.” nagyított Dilley-re.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche