A szobanövények, még a legegyszerűbbek is, kényesek tudnak lenni. A páfrányok nem támasztanak sok követelményt, de néha nem akarnak nőni, és a leveleik megsárgulnak. Mit tegyünk ilyenkor? Készíts egy egyszerű házi készítésű kondicionálót, amitől pillanatok alatt megnőnek.

A páfrányfenyők az egyik legnépszerűbb cserepes növény. Sokan a szocialista Csehszlovákia napjaihoz kötik, de még ma is népszerű az ablakpárkányokon. Ez elsősorban az egészségünkre jótékonyan ható tulajdonságainak köszönhető. A páfrányfenyő elnyeli a levegőből a formaldehidet, és oxigént termel, így sokkal könnyebbé teszi a légzést a lakásban. Ahhoz, hogy sokáig élvezhessük, fontos ismerni alapvető igényeit. Szerencsére ezek nem bonyolultak, de érdemes időről időre egy kis házi tápoldatozással segíteni a növényt.

Páfrányfenyő igényei. Tartsd szem előtt őket, hogy a növény ne pusztuljon el

A páfrányfenyők tökéletes növények azok számára, akik csak most kezdik a házi dzsungelt. Nagyon könnyű termeszteni, és ha néhány alapszabályt nem felejtünk el, akkor évekig gyönyörködtetni fogja a szemünket. Nagyon fontos az elhelyezkedése. Természetes élőhelyén a páfrány sűrű sűrű sűrűségben nő, ezért árnyékos vagy szórt fényű helyet szeret.. Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert az megégetheti a leveleket. Célszerű 20 Celsius-fok körüli hőmérsékletű helyiségben tartani, és kerülni a huzatot. A páfrányfenyőt sem szabad radiátor közelébe helyezni, mert az kiszárítja. A növényt nyáron hetente kétszer, télen pedig egyszer kell öntözni. Hálás lesz neked a rendszeres locsolásért, a levelek nem veszítik el a színüket ezzel az öntözéssel.

Házi páfrányeledel. Ezzel a teával a növény őrült módon fog nőni

Ha azt veszed észre, hogy minden erőfeszítésed ellenére a növény nem akar nőni, érdemes egy kicsit etetni. De nem kell feltétlenül a bolti vegyszerekhez nyúlni. Házilag is készíthetsz műtrágyát, amely nagyszerűen erősíti a páfrányokat, erőteljesebbé teszi őket és megvastagítja a leveleiket. Ehhez szükséged lesz néhány fekete teafilterre. Forralj vizet egy vízforralóban, majd öntsd a csészébe a teafilterekkel együtt, és főzd le a teát. Várd meg, amíg kihűl, majd öntsd a folyadékot a páfrányokra. Az ilyen készítmény gazdag tanninokban és flavonoidokban, amelyek nagyszerűen hatnak a növény fejlődésére. Ezt a házi készítésű műtrágyát alkalmazhatja kéthetente egyszer, vagy egy kicsit gyakrabban, ha a páfrány még mindig „makacs”.. Ebben a helyzetben érdemes azt is elemezni, hogy biztosan kielégítettük-e minden igényét, és nem támadták-e meg kártevők vagy betegségek.

Kapcsolódó cikkek:

Egy kondicionáló, ami minden páfrányt felpezsdít. Nagyobb lesz, mint a nagymama példánya

Téli páfrányápolás. Egy egész fűtési szezon sem árt neki