Egészséges az egres? A gyermekkor egyik olyan íze, amiért érdemes visszamenni. Nemcsak az érzés miatt, hanem azért is, mert valóban gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, ami jelentős hatással van az egészségünkre.

Régebben a házi kertekben uralkodott. Évente egyszer kizöldült édes-savanyú gyümölcsökkel, amelyeknek a legjobb íze egyenesen a bokorról volt. Az egres tápláló, alacsony kalóriatartalmú, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag gyümölcs. Fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Az egres gyümölcsei kicsik, egyenként körülbelül 3-6 gramm súlyúak. Színe változó, lehet zöld, sárgásfehér, rózsaszín, piros vagy sötétlila.

Mire jó az egres? A napi étrendbe való beillesztése számos előnnyel jár

Az egresfélék C-, E- és B-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például foszfort, kalciumot és vasat tartalmaznak. Emellett értékes forrása az aminosavaknak, tanninoknak, polifenoloknak, pektinnek, valamint más fontos tápanyagoknak. Összetételükben antioxidánsok is jelen vannak. A verywellfit.com szerint az egres a kutatások szerint az egyik legtáplálóbb és legegészségesebb élelmiszer.

  • Az egres kiváló szívbarát élelmiszer. Segít csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást.
  • Az egresnek öregedésgátló hatása van, energiát ad a szervezetnek és erősíti az immunitást.
  • A magnéziumban természetesen gazdag élelmiszerek, például az egres, választása segíthet a glükózszint jobb szabályozásában.
  • Az egres a gyomorsavak csillapítására és az emésztési zavarok kezelésére szolgál. Eltávolítják a méreganyagokat a szervezetből, ezáltal erősítik a májat.
  • Az egres rosttartalma enyhítheti a székrekedést. Az irritábilis bél szindróma kezelésére is jó.
  • Elősegíti a sebgyógyulást. Az egresben található C-vitamin erős antioxidáns és a bőr regenerációjához nélkülözhetetlen kollagén előanyaga.
  • Az egres megakadályozza a hajhullást és a korai őszülést. Emellett táplálja a hajgyökereket, így azok egészségesek és erősek lesznek.
  • A magas rosttartalom biztosítja a jóllakottság érzését, és segít a karcsú alak megőrzésében.

Az egres héjával együtt is fogyasztható? Egészséges és ízletes rágcsálnivalók, amelyek tökéletesek a nyárra

A maximális egészségügyi előnyök érdekében a legjobb, ha nyersen fogyasztjuk az egreseket. Íze a meglehetősen savanyútól az édesig változik, kissé az éretlen szőlőre emlékeztet. Minél érettebb a gyümölcs, annál édesebb. Fogyasztás előtt a gyümölcsöt meg kell mosni, elő kell készíteni, és ha szükséges, az alját és a tetejét le kell vágni, mivel kissé fás íze lehet. Az egres önmagában, héjával együtt egészséges rágcsálnivalóként fogyasztható. Gyümölcssalátához is adhatjuk, reggeli gabonapehelyhez vagy joghurthoz használhatjuk, vagy friss nyári salátába keverhetjük.

Kapcsolódó cikkek:

Soha ne egyél ilyen gyümölcsöt! Mérgező anyagot tartalmaz

A mi családunkban csak a ribizlit hámozzuk így. Gyorsabb módszert nem fogsz találni.