Egy sok éves tapasztalattal rendelkező mosógép-javító azt tanácsolja: Soha ne mossa mosógépben

A mosógépek sok mindent el tudnak mosni, de nem mindent. Az otthon egyik legtöbbet használt készülékét ezért óvni kell…

Mosásnál pedig tarts be néhány egyszerű, de fontos szabályt, hogy a lehető legtovább szolgáljon. A szakértők szerint például ezt az egy dolgot soha nem szabad kimosni benne.

Ne felejtse el, hogy még a háztartási elektromos asszisztenseknek is vannak bizonyos korlátai feladataik ellátása során. Ha véletlenül arra gondol, hogy a fürdőszobai szőnyeget a mosógépben mossuk, tudjunk arról, hogy nagyot hibázunk, mert így túlterheljük és károsíthatjuk a legfontosabb részeit. „A probléma az, hogy a fürdőszőnyegek sok vizet szívnak magukba, és a végén túllépik a gyártó által ajánlott ruhanemű súlyát” – magyarázza Scott Flint, egy 20 éves kaliforniai tapasztalattal rendelkező javító. A modern mosógépek centrifugálási sebessége sokkal nagyobb, mint a múlté. Néha ez akár 1200 fordulat/perc nagy sebességű centrifugálásnál. „Ezek a gyorsabb fordulatok hatalmas erőt hatnak a nehéz ruhaneműkre, és a megnövekedett súly darabokra tépi a mosógépet” – tette hozzá.

Flint szerint ez a fürdőszobai kiegészítő kétféleképpen válhat egy nagyon költséges mosógép-javítás okozójává. „A fürdőszobai szőnyegek általában gumi hátlappal rendelkeznek, amely a mosási ciklus során szétesik. A kis gumidarabok ekkor elzárják a leeresztő szivattyút, eltömítve a motort és a leeresztőcsövet.” Azonban még a gumibetét nélküli szőnyegek is eltömíthetik a lefolyócsövet, mert a szálak szétválnak mosáskor. Ugyanakkor fizikailag eltörhetik az eszköz egy másik kritikus részét. „A hátsó csapágyat, amely megtámasztja a centrifugálási kosarat, túlterheli a nagy centripetális erő, amelyet a centrifugálási ciklus generál, amikor az előformákat megpörgetik. A gyártóknak ezért figyelmeztetniük kell a vásárlókat, hogy a fürdőszobai szőnyeget ne mossák mosógépben” – véli a szerelő.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche