Egy szakértő az evészavarokról nyit. 2. rész: Hogyan kezeljük őket?

Minden hatodik fiatal nő élete során olyan alattomos betegségek csapdájába kerül, amelyek az étkezési zavarok gyűjtőnevet viselik. Ebbe a csoportba tartozik az anorexia, a bulimia, de a falás is. A lakosság 47%-a szenved az utoljára említett problémától. Míg az interjú első részében az említett rendellenességek okaival és megjelenésével foglalkoztunk, addig a második részben pszichológus Mgr. Kristína Púčeková elmagyarázza a Pravdának, hogyan kell velük bánni.

A PPP kezelésében bevált a segítségnyújtás multidiszciplináris megközelítése.
Az anorexiáról és a bulimiáról beszélnek a nyilvánosság előtt. Már fiatal nők is ismerik ezeket a kifejezéseket, de mikor mondhatjuk, hogy ez egy ilyen betegség?

Evészavarról (továbbiakban evészavarról) akkor beszélhetünk, ha az étellel, énképpel és testsúllyal kapcsolatos gondolatok és viselkedések elhatalmasodnak, stresszessé válnak, és elkezdik uralni életünket – rontják annak minőségét. Idővel még az egészséges táplálkozás és szokások iránti túlzott vágy is leköt – lefoglalja elménket, korlátozza a szabad ételválasztás lehetőségét, megszűnik a spontanitásunk a barátokkal való étkezéshez, megjelenik az étkezéssel kapcsolatos szorongás, stressz.

Ki, melyik szakértő oldja meg az evészavarokat és miért döntő, hogy a szakértők kezébe bízzunk?

A PPP kezelésében bevált a segítségnyújtás multidiszciplináris megközelítése. Különböző szakmák, leggyakrabban pszichiátria, pszichológia és táplálkozási táplálkozás szakértőinek támogatásáról van szó. Sokan elfogadtak bizonyos szubjektíven torz információkat magukról, a világról vagy az egészséges táplálkozásról. Éppen ezért fontos, hogy ezekről a témákról egy érdektelen szakértővel beszélgessünk, aki segíthet az embernek új perspektívát kialakítani a helyzetről. Teljes gyógyulás lehetséges.

Minek kell megelőznie a gyógyulást?

A korai diagnózis, a fokozatos kezelési lépések kitűzése, az utólagos megelőzés és támogatás azonban nagyon fontos, ezért valóban kulcsfontosságú, hogy mielőbb szakértők kezére bízza magát. A PPP-ben szenvedő embernek nem kell egyedül lennie a változás egész nehéz folyamatában, kiépítheti a neki megfelelő segélyhálózatot, olyan szakemberekkel, akiknél biztonságban érezheti magát. Így a teher teljes terhe több ember között oszlik el, így könnyebben szállítható.

Közvetlenül kérdezem, hogy teljesen meggyógyulhat? Vagy inkább élethosszig tartó küzdelemről van szó?

Ez nagyon egyéni, de mint már említettem, lehetséges a teljes gyógyulás, van, aki több hónapos átmeneti szakasza lehet a PPP-nek, másoknak évtizedekig tartó küzdelem. A kezelés átlagos időtartama 5-7 év. Azonban egyetlen szakember sem veheti el a gyógyulás reményét a PPP-ben szenvedő személytől. Mindenkinek más a kezelési útja, mindannyiunknak megvan a saját tempója, és másként kezeljük az élet által hozott problémákat és buktatókat.

Mire kell figyelni a kezelés során?

Fontos, hogy ne hasonlítsa össze magát másokkal, hanem próbáljon a saját kezelési folyamatára és fejlődésére összpontosítani. Az emberi agy képlékeny, vagyis képesek vagyunk új tapasztalatok alapján alakítani és változni. Ugyanez vonatkozik a PPP kezelésére is, fontos, hogy ne elsősorban az időre koncentráljunk, hanem olyan új készségek, belső erőforrások felfedezésére, amelyek segíthetik az egészségtelen PPP-megküzdési mechanizmusok fokozatos felváltását egészségesekkel, amelyek nem károsak az emberre nézve.

A Lust for Life szervezet sok problémával segít az embereknek. Mutass be minket a munkádba.

A Lust for Life szervezetünk megelőzési, oktatási és támogató kezelési programokat nyújt étkezési zavarokkal küzdő emberek és hozzátartozóik számára. Pszichológiai, táplálkozási és kortárs tanácsadást kínálunk. Ügyfeleink a számukra megfelelő – egyéni vagy csoportos – segítségnyújtási formákat meg tudják alakítani. Dolgozunk online és offline is, hogy szolgáltatásaink mindenki számára elérhetőek legyenek. Krízishelyzetben az ingyenes segélyvonalon hívhatnak minket: 0800 221 080vagy töltsön el egy kellemes, támogató délutánt pozsonyi kultúrházunkban.

Hogyan léphetnek kapcsolatba Önnel a fenti problémákkal küzdők, és hogyan tud segíteni rajtuk?

Ügyfeleink telefonon tudnak kapcsolatba lépni velünk: 0800 221 080, vagy e-mailben: . Segítünk egy akut krízishelyzet lecsillapításában, megfelelő szakmai segítséget, támogatást a kezelés előrehaladásához, PPP-vel kapcsolatos oktatással, PPP-ben szenvedővel való megfelelő kommunikáció ajánlásával, szorongáskezelési relaxáció gyakorlásával és hasonlókkal.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche