Egy tapasztalt kertész azt tanácsolja, hogyan kösse össze a paradicsomot. Megvan a bevált eljárása

Források: ,

Miért kell paradicsomot kötni?

Alacsony növekedésű paradicsom esetén a kötözés nem szükséges. A kis termésű kompakt alacsony fajok kellően erős szárral rendelkeznek, ami kellően stabil egy normálisan védett élőhelyen, ami csak falat lehet. A probléma a magasság növekedésével jelentkezik. Ezeknek a magas fajtáknak is nagyobb a termése, de lenyomják őket. Ezért a paradicsomokat magasságuk és sérülékeny felépítésük miatt támasztékhoz kell rögzíteni.

Nézze meg, hogyan birkózott meg a Saját videóim csatorna szerzője a paradicsomkötéssel. A szerző megosztja Önnel a paradicsomot az üvegház mennyezetére magasan felfüggesztett zsinórba fonni. Sajnos ez a módszer nem mindig megfelelő, mivel a függöny magasan a növények felett szükséges.

Forrás: Youtube

Milyen egyéb lehetőségek vannak?

Ha nincs tapasztalata a paradicsom kötözésével kapcsolatban, akkor tudja, hogy általában csak egy fa, bambusz, műanyag vagy fém rúd elegendő, amelyhez madzaggal kényelmesen fel lehet kötni a paradicsomot. A rúdnak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy támaszként szolgáljon még a termesztett paradicsom végső magasságában is.

Maga a kötés úgy történik, hogy a köménynek lehetősége legyen megerősödni. Általában elég, ha a rudat kétszer körbetekerjük madzaggal, hogy ne csússzon lefelé, majd a paradicsom szárához nyújtjuk és mögé kötjük. A zsinórnak elég rövidnek kell lennie ahhoz, hogy a paradicsomot a rúdhoz tartsa, de elég lazának ahhoz, hogy lehetővé tegye a növény növekedését anélkül, hogy a zsinór megfojtja.

Paradicsom kötözési trükkök

Mivel egyes termelők félnek a kömény megfojtásától, kötözésre például felvágott öregasszonyi harisnyát használnak. Vagyis egy kemény, de puha anyag, ami nem vág bele a zöldbe. A pólóból vagy más hajlékony textilből vágott csíkok is beválik.

Egy másik lehetőség a hullámos fémrudak vagy spirálok, amelyekbe a paradicsom becsavarható, és egy ilyen támaszték segítségével tovább nő, anélkül, hogy meg kellene kötni. A paradicsom rácsos alátámasztással is nőhet, amelyen keresztül nőnek, vagy rajta támaszkodnak, ha csak enyhén dől el. Vannak speciális csapok is a paradicsom rögzítésére. Így minden termelőnek számos lehetőség áll rendelkezésére, amelyek közül kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb módszert.

kapcsolódó cikkek

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche