Egy tapasztalt kertész mindig beteszi a sütőbe a megvásárolt aljzatot. Inkább csináld te is

Bár az aljzatokat jelenleg jól kezelik a gyártók, nem szokatlan, hogy időnként betegségek és kártevők csíráit támadják meg. Éppen ezért nem kizárt, hogy a talajt mindig megfelelően előkészítjük és fertőtlenítsük, hogy biztosra menjünk. Így garantált minden kiültetett palánta vagy szobavirág egészséges fejlődése.

Forrás: Youtube

A legjobb dolog a kártevőkkel kapcsolatban a megelőzés

Ha Ön lelkes termesztő, akkor biztosan szeretne egészséges termesztett növényeket. A megfelelő gondozás mellett meg kell óvni őket a veszélyes betegségektől és kártevőktől, amelyek végleg elpusztíthatják őket. Az év különböző szakaszaiban fordulnak elő, de a legfontosabb a megelőző tavaszi beavatkozás, amit nem szabad elhanyagolni.

A kártevők közel 70%-a a talajban telel át tojások, gubók és imágók formájában, valamint a fák kérgében, fakupacokon, levelekben vagy fűben. Tavasszal, amikor a hőmérséklet 10 °C fölé emelkedik, a rovarok elhagyják téli menedékhelyeiket, és megtámadják a fiatal sarjadó növényeket. Ezért fontos a megelőzés, az aljzat esetében pedig van egy bevált tippünk az Ön számára.

Az aljzat helyes megválasztása

Mivel soha nem lehetsz 100%-ig biztos a talaj minőségében, érdemes azt megfelelően és lelkiismeretesen előkészíteni. Így elkerülheti a palánták rossz fejlődéséből adódó számos problémát, később azokat a növényeket is, amelyeknek csírázási problémái lehetnek betegségek és kártevők miatt.

A vásárolt talaj általában túl könnyű, ezért gyorsan megereszkedik és túl sok vizet tart vissza. Ennek eredményeként a gyökérrendszer megsérül. Ezért az ilyen talajt mindig keverje össze a szokásos kerti talajjal. A legalkalmasabb az agyagos talaj, amit 1:1 arányban keverünk bele. Használhat perlitet is, amely levegőzteti az aljzatot.

Kipróbálhat elnyomó hordozót is

A palánták előneveléséhez választhatunk speciális aljzattípust is, amely speciálisan kezelt gombás betegségek és egyes kártevők ellen az azokat felszívódó jótékony gombák segítségével.

A tapasztalt kertészek fertőtlenítik a talajt

Mindig célszerű sterilizálni az aljzatot a növény elültetése előtt. 50-70 °C-ra melegített sütőben könnyedén megpárolhatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a földet, és kb. 1/2 órát a sütőben pihentetjük. Ez idő alatt a kártevők és betegségek összes csírája, beleértve a veszélyes spórákat is, megsemmisül. E talajkezelés nélkül növényeit betegségek és kártevők fertőzésének teszi ki.

Mikrohullámú sütőben is működik

Ha csak kis mennyiségű földet kell gőzölni, használhat mikrohullámú sütőt is. Helyezzen 1-2 liter nedves aljzatot egy erősebb polietilén zacskóba, és szorosan zárja le egy gumiszalaggal. Ezután hagyja felmelegedni körülbelül 5 percig. Használat előtt a zárt csomagolást az aljzattal együtt 2-3 napig pihentetjük, így a polarizáció megfelelően kiegyensúlyozott lesz.

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche