Egy váratlanul egyszerű módja annak, hogy megkülönböztessük az igazi sajtot a hamisítványtól

Sütőgép vagy sajt, ami csodás a sütőgépen?

Bizonyára feltűntek már különböző termékek, amelyeknek ilyen félszeg és köznyelvi vagy rövidített nevük van. Például a hazai rumból tuzemakot csináltak, mert az nem cukornádból készült rum. Hasonló a helyzet ezeknél a termékeknél is, a név ugyan sugallja, hogy mi a termék, de nem sajt a szó valódi értelmében.

Honnan lehet tudni, hogy mi az igazi sajt? Olvass tovább!

Időről időre furcsa termékek jelennek meg az üzletekben, amelyek sajtnak tűnnek, de ez csak a látszat. A gyártók azonban nem hülyék, és a nevükön kapnak el minket. A csomagoláson sehol nem szerepel, hogy a termék sajt, és ez a trükk! Mostanra már meg kellett volna ütnie, de ez ritkán történik meg. A csomagoláson az áll, hogy „taveňák” vagy „balkáni”, de a „sajt” szónak nyoma sincs.

A vegánoknak szánt, sajtot utánzó termékek viszont más, tejmentes összetétellel büszkélkednek. Láthatóan felhívják erre a figyelmet, és természetesen nem tettetik, hogy a termék valódi, állati tejből készült sajt.

Tehát olyan termékekről beszélünk, amelyek megtévesztő névvel próbálják megtéveszteni a fogyasztót. Nemcsak, hogy ezek nem sajtok a szó valódi értelmében, hanem gyakran rossz ízű, természetellenes szagú és állagú, általában gumiszerű és ízetlen termékek.

Mit keressünk az igazi sajtoknál?

Esetleg vehetsz egy „sültet”, de nem kell, hogy 100%-ban sajt legyen. A sajtnak állati tejből kell készülnie. A növényi helyettesítő anyagok megfelelnek vagy nem megfelelnek a fogyasztónak, de nem lehet sajtként megjelölni egy terméket, ha a tejet teljesen vagy részben más összetevőkkel helyettesítették.

Gyakran van hozzáadott zsír is, ami nem biztos, hogy azonnal észrevehető, ha például csak egy kevésbé feltűnő mozzarella a pizzán. Valójában a félkész termékek ideálisak arra, hogy hamisítatlan sajtot csempésszünk az asztalra. Tehát ne bukjon le! Drámai különbség van az „emmentáli sajt” és az „emmentáli termék” között, és mostanra már érti, miért.

A megtévesztő elnevezésen kívül valószínűleg az ár is elárulhatja, hogy valódi sajtról van szó. Azonban még erre sem lehet hagyatkozni. Csak az alapvető összetevőket keressük, azaz a tejet, az oltót, a sót vagy az erjesztéshez használt baktériumokat. Egyéb ízesítők, emulgeálószerek, színezékek vagy tartósítószerek jelezhetik, hogy a termék valószínűleg csak egy sajtszerű termék. Az összetevők között néha tojásfehérje, zselatin vagy hüvelyesek is előfordulnak.

Ellenőrizze a gyártót! Ma már csak néhány kattintás az okostelefonodon, amit akár vásárlás közben is megtehetsz. Ha a termék csomagolásán nem osztják meg eléggé, próbáld meg nem csak az interneten található termékinformációkat, hanem a termékkel kapcsolatos panaszokat vagy véleményeket is megnézni.

Tanulja meg megkülönböztetni a termék csomagolásán található feliratokat. Mindegyiknek legyen egy ovális bélyegzője a származási ország rövidítésével, esetünkben CZ. Ennek a bélyegzőnek a közepén az állat-egészségügyi engedélyszám, alul pedig az EGK jelölés található. Az élelmiszerek nemzeti minőségi védjegye a kék és piros „a” betűs szimbólummal ellátott KLASA, amelyet a Mezőgazdasági Minisztérium 2003 óta ítél oda. A regionális termékek a sárga és piros színű OEM vagy oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkeznek. Az EU alternatív OEM-ek rövidítései az OEM, OFJ és HKT.

Kapcsolódó cikkek

Források: rozdilnerytmy.cz, stobklub.cz, cheese.com

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche