Egyáltalán nem a kávé az, ami kiöblíti a magnéziumot a szervezetből. Más italok a hibásak

Kávé reggelire, aztán még egy a munkahelyen, aztán még egy ebéd után. Napközben pár csésze mindenképpen jól jön. Aggódik, hogy emiatt magnéziumot veszít? Semmi sem állhatna távolabb az igazságtól. A kávé kapta ezt a címkét, és jó néhány termék felelős a magnézium kimosódásáért. A kis feketekávé nem tartozik közéjük.

Fáradtság, alvászavarok, izomremegés és fejfájás a magnéziumhiány gyakori tünetei a szervezetben. A kávét gyakran hibáztatják tévesen a magnéziumhiányért, pedig kevesebb köze van hozzá.

Kiszivárogtatja-e a kávé a magnéziumot?

A kávé koffeint tartalmaz, és a koffeinnek köszönhetően rendelkezik az általunk oly nagyra becsült tulajdonságokkal. A koffein azonban azt is okozza, hogy egy csésze kávé után gyakrabban kell vécére mennünk, mert vízhajtó hatású. Ezért okolják a magnéziumveszteségért. Az összefüggés itt azonban sokkal összetettebb. Igen, a kávé kiöblíti a magnéziumot, de tartalmaz is. Amikor 2-3 csésze kávét iszunk, kb. 300 mg koffeint viszünk be, ami mindössze 4 mg magnéziumveszteséggel jár. Ez a napi szükséglet töredéke ennek az elemnek. Napi 25 g-ra van szükségünk a jó működéshez.

A vádlottak listája

Az, hogy kávé után kevesebb magnéziumunk van, mítosz. Mire kell tehát figyelned az étrendedben, hogy ne veszítsd el ezt az értékes elemet? Elsősorban a cukros szénsavas üdítőkre. Néha nyúlunk értük, különösen meleg időben, mert azt gondoljuk, hogy jól oltják a szomjunkat. Számos hátrányuk mellett foszfátokat tartalmaznak, amelyek az emésztőrendszerben megkötődnek a magnéziummal, majd a vizelettel ürülnek. Ezért még akkor is, ha egészséges étrendet követünk, és mégis gyakran fogyasztunk ilyen italokat, a szervezet magnéziumszintje jelentősen csökken.

Az alkohol szintén magnéziumveszteséget okoz a szervezetből. Nemcsak megzavarja ennek az elemnek a megfelelő felszívódását, hanem növeli a fogyasztását is. Ezért ajánlott az alkoholos buli után elektrolitokat inni.

Az édességeket is fel kell venni erre a listára. Legtöbbjük finomított cukrot tartalmaz, amelyből a melaszt a gyártás során teljesen eltávolítják. Ezáltal megszabadulnak a magnéziumtól. Ez is hozzájárul annak kimosódásához. Az édességek megemésztésekor értékes összetevők vesznek el, és a szervezet nem nyer semmit.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche