Május a tökéletes hónap arra, hogy a kerti növényeknek egy kis löketet adjunk. Akár virágokat, akár zöldségeket termesztesz, érdemes megadni nekik a szükséges ásványi anyagokat. Otthon is készíthetsz organikus „koktélokat” a növényeidnek. Hogyan készítsd el a saját műtrágyádat?

Manapság egyre többen érdeklődnek a vegyszeres termékek szerves alternatívái iránt, különösen, ha a növényápolásról van szó. Az egyik ilyen megoldás a házilag készített műtrágya, amellyel természetes és fenntartható módon táplálhatjuk növényeinket. Az otthon rendelkezésünkre álló egyszerű alapanyagok felhasználásával hatékony „koktélokat” készíthetünk, amelyek nemcsak a zöldségek vagy virágok egészséges növekedését segítik elő, hanem a környezetre gyakorolt negatív hatásokat is minimalizálják.

Folyékony tápanyag a növények számára. Tudja meg, hogyan készítheti el saját műtrágyáját néhány pillanat alatt

Ön gránátalma szerelmese és kertet művel? Soha többé nem fogod a héját a szemétbe dobni. Ezek a látszólag nemkívánatos gyümölcshulladékok rengeteg tápanyagot rejtenek, amelyeket sikeresen felhasználhatsz a növényeid trágyázására. Tegye két gránátalma héját egy turmixgépbe, adjon hozzá néhány magot, és öntsön hozzá másfél csésze vizet. Turmixoljuk, amíg sűrű hab képződik, és 1:10 arányban keverjük össze a vízzel. Ezzel a trágyával háromhetente egyszer öntözd meg a növényeidet, és biztosan észreveszed majd a pozitív hatásokat. Ilyen házi készítésű „koktéllal” elősegítheti a paradicsom, a brokkoli, a paprika, a káposzta, az ehető fűszernövények és a rózsa növekedését.

Hogyan trágyázzuk a növényeket organikusan? A gyümölcstrágya igazi életmentő a növényeink számára

A zöld zöldségeknek gyakran szükségük van a talaj nitrogénnel való dúsítására. Ahhoz, hogy a kelbimbó, a cukkini vagy az uborka jó növekedési feltételeket kapjon, érdemes narancshéjból készült műtrágyát adni nekik. Készítsünk elő 6 narancshéjat, és keverjük össze egy pohár vízzel. Az így kapott keveréket 1:1 arányban keverje össze vízzel, és 7 hetente öntözze meg a növényeket.

Almahéjból és kávéból is készíthetünk egészséges zöldségtrágyát. Egy kilogramm gyümölcs héját jól szárítsuk meg (szivacsszárító jól működik erre), adjunk hozzá egy evőkanál őrölt kávét, és őröljük porrá. Keverje el 2 csésze vízben, és az így kapott folyadékkal 6 hetente trágyázza a növényeit.

Kapcsolódó cikkek:

5 másodperc és egy fillér sem. Ennyi elég ahhoz, hogy háromszor több paradicsomot termeljünk. Nem lesz időd szedni!

Elbűvöl az aromájával és elbűvöl a lila színével. Hogyan ültessünk levendulát a provence-i hatás érdekében?