Egyébként is fáradt vagy a kávé után? Ne kövesse el ezt a hibát reggelente

A kávé sok ember reggeli rituáléjának szerves része. Gyakran természetes stimulánsként tekintenek rá, amely koffeintartalmának köszönhetően energiával tölti fel agyunkat és testünket. Néhányan azonban a kávéfogyasztás után az ellenkező hatást tapasztaljuk – az álmosságot. Hogyan lehetséges ez? Elmagyarázzuk, mit érdemes elkerülni.

A kávé koffeintartalmú ital, amelynek hatása az idegrendszer és az agy stimulálása. A kívánt hatások, mint például a fokozott koncentráció és energia, már 5-30 perccel a kávéfogyasztás után érezhetőek.

A kávé hatása azonban számos tényezőtől függ, például a koffeintoleranciától és a testsúlytól. Az ital nem mindig ad energiát. Néha az ellenkező hatást is kiválthatja, például álmossá tehet.

Mit kell kerülni.

A túlzott koffeinfogyasztás nem egészséges szokás. A maximális napi adag egy felnőtt számára 300 mg. Ennek a mennyiségnek a túllépése értelmi és motoros zavarokhoz vezethet.

A kávéfogyasztás utáni álmosságot több tényező is okozhatja. Először is, a koffein gátolja az adenozin hatását, amely kémiai vegyület befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklus szabályozását. Amikor a szervezet koffeinszintje csökkenni kezd, az adenozin intenzívebben kezd hatni, ami fáradtságérzethez és álmossághoz vezet.

Másodszor, a kávé növeli a kortizolszintet, egy stresszhormont, amely hosszú távon hozzájárulhat a fáradtságérzethez.

Harmadszor, a kávéhoz hozzáadott cukor vagy a kávéval együtt fogyasztott cukros snackek hozzájárulhatnak a csökkent energiához. A cukrot a szervezet sokkal gyorsabban dolgozza fel, mint a koffeint, ami álmosságérzetet okozhat.

Nem szabad közvetlenül ébredés után kávét inni. Akkor jársz a legjobban, ha először iszol egy pohár sima vizet, a kávéfogyasztás előtt reggelizel, a kávé pedig később jön.

A kávéról való leszokás. Mik a hátrányai?

Egyre többen döntenek úgy, hogy teljesen leszoknak a kávézásról. Ha azonban ezt a döntést túl hirtelen hozzák meg, a szervezet koffeinmegvonási tünetekkel reagálhat, például fejfájással, koncentrációs zavarokkal, ingerlékenységgel, sőt, hányingerrel és álmossággal.

Ha úgy dönt, hogy lemond a koffeintartalmú italokról, a legjobb, ha fokozatosan közelít, hogy megfelelően felkészítse a szervezetét, és elkerülje a kellemetlen elvonási tüneteket.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche