Intenzíven zöld, puha és sűrű, mint egy szőnyeg, és olyan egyenletesen nyírt, mint a Wembley Stadion pályája – így kell kinéznie egy jól karbantartott gyepnek. Néha azonban egy véletlen hiba elronthatja. Az egyik ilyen hiba a gyep túlterhelése kerti bútorokkal, trambulinokkal és úszómedencékkel.

A megfelelő gyepápoláshoz időre és bizonyos mennyiségű munkára van szükség. Használhatunk kész gyepápolási termékeket a kertészeti áruházakban, vagy készíthetünk természetes gyeptápanyagokat otthonunk kényelmében. Az ilyen műtrágyák elkészítése nem igényel speciális tudást, egyszerű, gyors és olcsó, ahogy ebben a cikkben olvashatja: A szomszédok azt fogják hinni, hogy lefestetted a gyepet. Mindössze hamura és csalánra van szükséged

Ha a legsürgősebb gyepmesteri munkálatokkal végeztél, érdemes felvértezni magad tudással, hogy a gyepet még hónapokig szépen gondozhassa. Mert kiderült, hogy néha még a legkisebb, öntudatlan hiba is tönkreteheti a munkánkat, és csodálkozni fogunk, hogy hol is van valójában a probléma.

Ha látványos és szép pázsitot szeretnénk, soha ne kövessük el ezeket a hibákat

A túl sok napsütés, de a túl kevés napfény is határozottan ronthatja a gyep állapotát. A túl sok napsütés növeli a gyep kiszáradásának kockázatát, ami csúnya megjelenést eredményez. Másrészt a fényhiány a fű és a rajta növő növények hervadásához vezethet.

Ha a gyep a nap nagy részét árnyékban tölti, akkor használhat fűmagot, amely ebben a helyzetben jól fejlődik. Ezek közé tartoznak a réti füvek.

Amikor egy adott vetőmagtípus mellett dönt, tartsa szem előtt, hogy annak jó minőségűnek kell lennie. A rossz minőségű vetőmag nagyon rosszul tűri a kaszálást, a változó időjárási viszonyokat, és nagyon érzékeny a taposásra.

Ha már a fűnyírásnál tartunk, ez a feladat elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyepet nagyszerű állapotban tartsa. Vannak, akik imádják nyírni a zöld oázisukat, mások idegesítő házimunkának tartják. Az azonban biztos, hogy a fűnyírás nemcsak a gyep általános esztétikáját befolyásolja, hanem elengedhetetlen a fű megfelelő sűrűsödéséhez és virágzásához.

A nehéz kerti bútorok károsíthatják a gyepet

Amikor a saját kertünkben, egy megfelelően ápolt gyepen szeretnénk pihenni, a kényelem érdekében gyakran felszerelkezünk kerti bútorokkal. Sajnosezek közül néhány nehéz, ami a gyep állapotára is kihat.

A túlsúly minden bizonnyal elősegíti a gyep károsodását. A bútorok elhelyezése a gyepen, de a játszóterek, trambulinok vagy úszómedencék is biztosan befolyásolják a gyep megjelenését. Ezért a kerti bútorok kiválasztásakor fontos a megfelelő hely kiválasztása, ami az állandó pihenőhelyünk lesz.

A gyep gondozása érdekében, de azért is, hogy a bútor minél tovább szolgáljon minket, érdemes külön alapot készíteni neki, amelyet megfelelő stabilitás kell, hogy jellemezzen. Mint már említettük, a bútorok súlya nagyon fontos a gyep szempontjából. A viszonylag könnyű bútorok a legjobbak, de tartós anyagokból készültek..

Kapcsolódó cikkek:

Csont a fű csak ebben az időben. A gyeped meg fogja köszönni. Dús és zöld lesz

Hogyan mentsük meg a leégett gyepet? Az öntözés és a trágyázás nem az egyetlen tevékenység.