Egyszerű: tegye meg ezt még ma, és a kertjében lévő növények elkerülik a csigákat.

Ön hogyan bánik el a csigákkal? Sokféle lehetőséget használnak, és valljuk be, nem mindegyik sorolható a csiga-barát kategóriába. Csakhogy ez egy harc, és néhány szabály már nem érvényes.

Nem akarunk csigákat a kertünkben, és természetes, hogy van csigairtás. De talán felesleges, és sokkal békésebb módon is elbánhatnánk velük.

Szavazzon a Receptacle szavazásán és nyerjen!

Visszatért a hagyományos olvasói szavazás. Szavazzon kedvenc cégére, és mi részt veszünk az értékes nyeremények sorsolásán.

Használja a rezet

Van egy érdekes termék a piacon, amely a csigákkal úgy tud megbirkózni, hogy nem feltétlenül pusztítja el őket. Mert az, hogy nem akarjuk őket a kertben, még nem jelenti azt, hogy a vadonban sincsenek ott a helyük.

Mi szabadul meg tehát „fájdalommentesen” a csigáktól? Rézcsíkokkal, amelyeket egyszerűen csak elhelyezünk a növények, egy magaságyás vagy például egy cserép köré. Ez egy öntapadós anyag, így nem lesz gondunk a felszerelésével. Ezután minden teljesen jól fog működni magától, csak időnként kell ellenőriznünk és tisztán tartanunk a szalagot.

Elektromos figyelmeztetés a csigákra

A rézszalagot sokan ideális megoldásnak tartják, mivel a csiganyálkával való érintkezés olyan reakciót vált ki, amely enyhe elektromos kisülést és kellemetlen szagot eredményez. Ez kellőképpen felvilágosítja a nemkívánatos látogatót, és inkább nem kívánja megismételni az élményt.

Ideális esetben két szalagcsíkot helyezhetünk el egymástól körülbelül egy hüvelyk távolságra, hogy a csiga ne tudja megtanulni, hogyan kell óvatosan leküzdeni az akadályt.

A sós vazelin egy biztos tipp

Ha nem akarsz rézszalagot beszerezni, megpróbálhatod vazelinnel elriasztani a csigákat a kerti kincseidtől. A fent említett öntapadós eszköz mellett az ültető- vagy magasított növénytartókat is kenje be egy vastagabb vazelincsíkkal.

Ha még egy kis sót is teszel hozzá, a siker garantált, ugyanis ezek a saját maguk is nyálkát termelő lények egyenesen undorítónak találják a csúszós vazelint, és úgy félnek a sótól, mint a mitikus keresztes ördögtől.

Egy közönséges tojáshéj

Nem tetszik valamelyik javasolt módszer? Akkor próbálja ki a tojáshéjat. Ezek különösen alkalmasak a hagyományos ágyakhoz, amelyeket biztosan nem véd a vazelin. Egyszerűen csak szórja szét az összetört tojáshéjat megfelelő mennyiségben az ágy körül.

A csigák nem szeretnek átmászni rajtuk, így nagy valószínűséggel más útvonalat választanak helyette, és egyben helyet, ahol táplálék után kutathatnak.

Ha felszeded őket, akkor sötétben szedd fel őket.

A fenti módszerek mindegyikét aztán kombinálhatjuk csigagyűjtéssel is, amit aztán olyan helyen engedhetünk ki a természetbe, ahol nem bánjuk (de vigyázat, a szomszéd kertjéből megbízhatóan visszajönnek, ha nem akarjuk kidobni őket, tényleg jobb lenne lakott területnél messzebbre merészkedni).

Hogy minél több hívatlan látogatót szedjünk össze, a legjobb, ha akkor megyünk utánuk, amikor a legaktívabbak, sötétedés után. Ne habozzatok zseblámpával a kertbe menni, megéri. Minden egyes kevesebb csiga a parcellán jobb minőségű termést jelent.

Források: www.theplantman.net, www.gardenersworld.com, www.thespruce.com.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche