Ehet-e egy kutya rántottát?

A legtöbb gazdi nem hajlandó tojást adni kutyának, bár egyes állatorvosok véleménye szerint éppen ellenkezőleg, egy nyers tojás tészta vagy kutyacsemege jót tesz a szőrzetnek. Melyik tojáskezelés a legjobb és legbiztonságosabb a kutyák számára?

A tojás összetett élelmiszer

A tojás kiváló fehérjeforrás, emellett más nagyon jótékony anyagokat – aminosavakat és zsírsavakat – is tartalmaz. A főtt tojás általában a legjobb a kutyák számára, korlátlan ideig ehetik, de jobb, ha fokozatosan hozzászoktatják. A legjobb heti egy tojással kezdeni, és megnézni, hogyan reagál a kutya, hogy lássák, nincs-e probléma a puffadással vagy a vizeletürítéssel. Ha nem történik semmi, akkor nem kell aggódni, és a peték száma fokozatosan növekedhet. A felső határ nincs megadva, egyértelmű, hogy a kutya visszautasítaná, ha kell.

Egyes tenyésztők még főtt tojást is használnak egészséges csemegeként, és azt ajánlják, hogy adják gyomorrontású kutyáknak.

Az egyensúly mindenek felett

Probléma adódhat, ha kutyáját (és ez a macskákra is vonatkozik) kizárólag tojással eteti. Ennek az az oka, hogy nem kapnak kiegyensúlyozott étrendet, és hiányoznak a tápanyagok, amelyeket a tojás nem tartalmaz. A sózott tojással is vigyázni kell.

A nyers tojásnál inkább az óvatosságra van szükség, és ez magától értetődik. A nyers tojás olyan mikroorganizmusokat tartalmazhat, amelyek fertőzésforrást okozhatnak egy kutyában, akárcsak az emberben. Még a kutyák sem immunisak a szalmonellózisra, ezért legyünk ugyanolyan óvatosak négylábú kedvenceinkkel, mint magunkkal. A tojásokat megbízható tenyésztőtől kell venni, és feltörés után mindig azonnal meg kell vizsgálni, hogy rendben vannak-e.

Ha rendszeresen etetné kutyáját nyers tojással, az megfoszthatja a biotintól, egy olyan vitamintól, amely hozzájárul az egészséges bőrhöz, az emésztéshez és az anyagcseréhez.

Tojásrántotta igen, de egyszerű

Ezért mindig jobb, ha a kutyák főzik vagy más módon melegítik a tojást, de csak egyszerűen. Ahogy sózni, úgy a rántottát sem úgy készíteni, ahogyan magunk reggeliznénk – így nem vajjal vagy más különlegességgel tesszük boldoggá a kutyát. (Persze a sonkás rántotta valószínűleg tetszene neki, mit mondjunk…). A tojáson kívül más összetevők nem feltétlenül előnyösek a kutyának.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche