Élelmiszer, amit egyáltalán nem szabad a fagyasztóba tenni

Kevés háztartás tudja elképzelni mindennapi működését fagyasztó nélkül. Természetesen elsősorban arra használják, hogy az élelmiszereket minél tovább eltartsák. A készülék használatának tapasztalata azonban sokakat arra késztetett, hogy szinte mindent lefagyasztanak.

Ez azonban nem mindig megfelelő, sőt bizonyos esetekben nagyon káros is lehet. Egyes élelmiszerek megváltoztathatják az állagukat és ennek következtében a minőségüket. Az étel legjobb esetben nem lesz jó, legrosszabb esetben pedig akár egészségkárosító is lehet.

Tejtermékek

Soha ne tegyen tejtermékeket a fagyasztóba, különösen tejet, joghurtot, sajtot, vajat vagy túrót. Valószínűleg aludni fognak, és nemcsak állagukat veszítik el, hanem jó ízüket is.

Zöldség és gyümölcs

Ha friss zöldségek vagy gyümölcsök lefagyasztásán gondolkodik, ne tegye, mert nem ajánlott. Legtöbbjük sok vizet tartalmaz, ami a fagyasztóban természetesen megfagy, kivételkor pedig kifolyik. Gyümölcs esetén elveszíti a lédús ízét. Soha ne tegyen almát, dinnyét, leveles zöldségeket, zellert vagy burgonyát a fagyasztóba.

Friss fűszernövények

Amit az előző bekezdésben említettünk, az a friss fűszernövényekre is vonatkozik. Ha betesszük a fagyasztóba, bele kell tűrni, hogy elveszítik az ízüket, és ennek következtében a hatásukat is. Amikor felveszi őket, hogy használni tudja őket, azt fogja tapasztalni, hogy furcsa rendetlenség marad.

Tojás termékek

Még a tojástermékek sem alkalmasak fagyasztásra. Elsősorban majonézről, tejszínről vagy különféle sütési alapanyagokról beszélünk. Az emberek gyakran lefagyasztják őket, mert nagy mennyiséget készítenek belőlük, például tortát készítenek, majd úgy döntenek, hogy a többit a következő alkalomra tartogatják. De addig is csak undorító túrót választanak.

Tojás

Nemcsak a tojástermékek, hanem a héjukban lévő tojások sem alkalmasak a fagyasztóba. Jelentős mennyiségű vizet tartalmaznak. Felhalmozódik a fagyasztóban, és a héj megreped. A veszélyes baktériumok könnyen bejuthatnak a tojásokba.

Kiolvasztott hús

Általánosságban elmondható, hogy ha valamit már lefagyasztottunk, majd hagyjuk kiolvadni, akkor azt el kell fogyasztani, vagy ki kell dobni. Soha ne tegye vissza a fagyasztóba. Főleg, ha húsról van szó. Súlyos problémákat kockáztat a bakteriális fertőzés miatt.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche