Én már nem használok cukrot a sütéshez. Kitaláltam egy csodálatos és egészséges helyettesítőt.

Szeretnél fogyni vagy csak elkezdeni egészségesebben élni? Ha igen, akkor az első dolog, amit valószínűleg meg kell tenned az életed megváltoztatásában, hogy elkezded kihagyni vagy más édesítőszerekkel helyettesíteni a finomított cukrot. Hogyan kell ezt megtenni?

Cukor nélkül is megteheted

A nyugati civilizáció szinte egésze lényegesen több cukrot fogyaszt, mint kellene. Mindannyian sokkal többet eszünk vagy iszunk belőle egy nap, mint amennyi jót tesz az egészségünknek. Bár a cukor rövid távon fellendíthet minket, és egyeseknél javíthat a hangulatunkon, a túl sok cukor árt a szervezetünknek. A cukor áll számos civilizációs betegség hátterében, és veszélyeztetheti az egészségünket.

Hogyan tanuljunk meg cukor nélkül főzni és sütni?

A cseh konyha, különösen az édes konyha, a cukorra épül. Rutinszerűen több száz gramm cukrot teszünk egy egyszerű süteménybe, édesítjük a palacsintatésztát, sőt, még a szószokba is cukrot szórunk!

Pedig a cukrot elég könnyen helyettesíthetjük egészségesebb lehetőségekkel. Csak próbáljunk ki néhányat közülük, és tanuljuk meg, hogyan használjuk őket megfelelően.

Ne felejtsük el, hogy a helyettesítés mellett a cukor mennyiségét is csökkenthetjük, vagy teljesen megszabadulhatunk tőle. Sok hagyományos recept több cukrot tartalmaz a feltétlenül szükségesnél. Próbáld ki például a felére csökkenteni a szokásos házi desszertekben – meglátod, hogy így is, úgy is működik!

Egészséges cukorpótlók

A cukor számos egészségesebb lehetőséggel helyettesíthető. Nagyszerű helyettesítője a méz, amely szintén egészséges és számos előnnyel jár a szervezet számára.

A banán remek édesítőszer süteményekhez, tortákhoz és sütés nélküli desszertekhez; ha kísérletezni akarsz, kipróbálhatod a datolyát is (például pürésítve, pürésítve vagy datolyasziruppal).

Sok desszertet lehet egyáltalán nem is édesíteni, és csak a fináléban édesíteni például gyümölccsel, gyümölcslével vagy sziruppal, illetve tejszínhabbal enyhén édesíteni. Amerikából és Kanadából ismerjük a juharszirupot, mint édesítőszert, különösen palacsintához vagy palacsintához alkalmas, de a mogyoróvaj is érdekes lehetőség.

Fotó: N: Shutterstock

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche