Ettől az anyagtól a kullancsok úgy félnek, mint a tűztől. Megveszed a gyógyszertárban, és soha nem gondolnál rá.

A kullancsok elleni védekezés sokféle formában történhet. Egyesek a testet takaró ruházatra hagyatkoznak, mások a parfümöket választják, megint mások az izzadságszagot megváltoztató termékeket fogyasztanak, megint mások pedig olyan illatanyagokra hagyatkoznak, amelyeket a pókok nem szeretnek. Tanácsot adunk arról, mitől félnek a kullancsok, és hogyan használhatod fel ezt a tudást az elriasztásukra.

A kullancsszezon kora tavasztól késő őszig tart. Ebben az időszakban a pókfélék megjelennek az erdőkben, parkokban, zöldterületeken és a házi kertekben. Csípésük önmagában nem veszélyes. A kullancsok azonban veszélyes betegségeket hordoznak (egy rovar több betegséget is hordozhat). A Lyme-kór és a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás a leggyakoribbak. Ez utóbbi ellen be lehet oltatni magunkat, de ez nem kötelező. A kullancsfertőzés elkerülése érdekében fontos, hogy minden terepgyakorlatra megfelelően felkészüljünk. Többek között hasznos tudni, hogy mitől félnek a kullancsok.

Mikor és hogyan támadnak a kullancsok?

A kullancsok dél előtt és délután 4 óra után a legaktívabbak, a nap legmelegebb időszakában sokkal ritkábban támadnak. Mint már említettük, megtalálhatók az erdőkben és parkokban, valamint a saját kertünkben is. Egyes véleményekkel ellentétben a kullancsok nem repülnek vagy ugrálnak. Csak az alacsony fák és bokrok ágaira tudnak felmászni (kb. 1,5 m magasságig), és az áldozat testére szállnak, amikor az az ágakat súrolja, vagy nagyon közel halad el. Szaglásuk alapján ismerik fel zsákmányukat. Vonzza őket a meleg, a nedvesség és az izzadságszag.

Mitől félnek a kullancsok?

A kullancsok elriasztására felhasználhatod azt a tudást, hogy mitől félnek a kullancsok. Természetes ellenségeik a bogarak és a hangyák. Ezek megeszik azokat a kullancsokat, amelyek körülbelül 20 méteres távolságból közelítik meg a hangyabolyokat. A pókhangyák ezért kerülik az ilyen területek megközelítését. Ha az erdőben szeretnél megállót tartani, keress egy hangyák által létrehozott hangyabolyra. Minden valószínűség szerint ott nem fognak kullancsok megfordulni. Kihasználhatja a hangyasav szagát is, amelyet ezek a szorgalmas rovarok kiválasztanak. A kullancsok félnek tőle, mert nagy koncentrációban mérgező számukra. A hangyaspárlatként hangyasavat lehet kapni a gyógyszertárban. Hígítsd fel 1:1 arányban vízzel, majd öntsd egy szórófejes flakonba. Fújd be vele a ruháidat. A csupasz testre felvitt hangyasav allergiás reakciót okozhat.

Hogyan védekezhet még a kullancsok ellen?

A kullancsoktól való védekezés érdekében viseljen hosszú, szűk ujjú ruhát és nadrágot az erdei és parki kirándulások alkalmával. Győződjön meg róla, hogy a bokáját zokni takarja. Kipróbálhatja a kétoldalas ragasztószalag trükkjét is. Ez megvéd a pókok támadásától. Kérdéses, hogy milyen színű legyen a ruhád. Egyesek nem ajánlják az élénk színeket (fehér, sárga, szürke), mivel ezek vonzzák a pókokat. Mások azt állítják, hogy a rovarok jobban észreveszik a világos színű ruhákat. Bármelyik érvet is választja, mindenképpen alaposan fedje be a testét. Amikor hazatér, ellenőrizze, hogy nem hozott-e magával kullancsot. Alaposan vizsgálja meg a füle mögötti területeket, a hónaljat, a térdhajlatokat és az ágyékot.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche