Ettől eláll a lélegzete! Hogyan lehet könnyedén felnevelni akár 40 kg burgonyát egy négyzetméteren! Egy férfi elárulta a siker receptjét

Ha meg akarnánk határozni, hogy a világ legtöbb háztartásában melyik konyhai alapanyagot használják fel a legtöbben, a burgonya minden bizonnyal a lista élén szerepelne. Valószínűleg sikerül feljutniuk a legtetejére! Ha azonban megkérdeznénk az embereket, hogy van-e tapasztalatuk a termesztésben, csak néhányan válaszolnának igennel. Természetesen azoknak, akik lakásban élnek, nagyon korlátozottak a lehetőségek. Házas és szomszédos telkes emberek számára azonban meglepő.

Napjainkban minden körülöttünk lévő ára rohamosan emelkedik, ezt a trendet még a burgonya sem kerülte el. Tehát, ha a magas ára hosszabb ideig zavar, akkor mindenképpen kezdjen el gondolkodni egy otthoni virágágyáson. Különösen azért, mert ebben a cikkben tanácsot adunk Önnek, hogyan neveljen hatékonyan 40 kg burgonyát egy négyzetméteren! Készen áll az információgyűjtésre? Ebben az esetben bátran folytasd a következő sorokkal, mert amit készítettünk neked, az tényleg megéri!

Nincs szükség kiterjedt földekre vagy nagy kertre

Az ír Greg szenvedélyes kertész és különféle készpénzes növények termesztője. Ő volt az, aki kitalálta, hogyan lehet igazán nagy mennyiségű burgonyát termeszteni nagy kert vagy szántó nélkül is, ami gyakorlatilag az egész évre elegendő. A terv elkészítéséhez csak körülbelül 80 cm hosszú és körülbelül 12-13 cm magas táblákra lesz szüksége. Négy ilyen táblára lesz szüksége egy rekeszhez.

Ezt követően természetesen vetőburgonyát kell vásárolni, aminek a megválasztása csak Önön múlik, mert manapság egy egész sor van a piacon. Ha azonban ajánlani tudjuk, érdemes a 90 napon belül érő késői burgonyára fogadni. A burgonyát el kell helyezni valamibe, így a komposztált talaj is elengedhetetlen, ami nélkül a következő lépésekben nem megy.

Hogyan lehet hatékonyan termeszteni a burgonyát? Lépésről lépésre végigvezetjük rajta

Először is el kell készítenie a „torony alapját”, amelyben a burgonyát fogja termeszteni. Ehhez például a régi táblák dobozokból, szállítóraklapokból és/vagy fahordókból kiválóan szolgálnak majd. Vannak, akik fadeszka helyett régi gumiabroncsot választanak, amit már nem szándékoznak a járművükhöz használni. Maradunk azonban a fából készült klasszikusnál, mert az sokkal jobban mutat a szemnek.

A torony sarkait négy facsap alkotja majd, amelyekbe a későbbiekben rögzítik majd a fatáblákat. A csapokat becsületesen a földbe kell verni, hogy a jövőben ne dőljön le az egész szerkezet. Még a következő lépésben létrehozott teljes alapot is részben el kell meríteni a talajba, ami biztosítja a szükséges stabilitást.

A szerkezeten belüli talaj a csíráztatott vetőburgonya elhelyezésére szolgál majd, amiből nagyjából nyolc-kilenc darabot rakhatunk bele, de ez természetesen a szerkezet méretétől függ. A burgonyát komposzttalaj réteggel kell lefedni, amelynek nyolc centiméter magasságot kell elérnie.

Néhány nap múlva meg kell jelenniük a felületen az első zöld hajtásoknak, ami egyértelművé teszi számunkra, hogy szükséges egy újabb vázszerkezet kialakítása és komposztföld hozzáadása is. Így folytathatod, miközben mindig fontos, hogy a hajtások legalább egyharmada kilógjon. Folytassa ezt a fokozatos rétegezést, amíg a „kémény” el nem éri a 80 cm-es magasságot, és a burgonya virágozni kezd.
A rendszeres öntözés fontos szerepet játszik

A burgonyát, mint minden más virágágyást, rendszeresen öntözni kell. Ezt a műveletet csak a legfelső emeleten végezze, ahonnan a nedvesség fokozatosan eljut az egyes emeleteken keresztül a gumókig. A lehető legjobb eredmény elérése érdekében rendszeresen trágyázni is kell, és így pótolni kell azokat a tápanyagokat, amelyek minden bizonnyal nagyban hozzájárulnak a burgonya kialakulásához.

Maga a fejlesztő Greg évek gyakorlata során megtanulta, hogy jó, ha a komposztföld rétegét mindig szalmaréteggel fedjük le. Bár ez az eljárás kicsit furcsának tűnhet számodra, maga az ír évek óta több mint 40 kg krumplit kap egy ilyen toronyból, szóval biztos van benne valami! Sokan személyesen is hozzá mennek inspirálódni, mert egyszerűen nem tudják, hogyan kezeljék maguk a nehéz művelést. Ezért próbálja ki az ő módszerét, és ha személyesen nem tudja, feltétlenül ajánlja barátainak, akik még nem olyan sikeresek a burgonyatermesztésben, ahogy először elképzelték.

Reméljük, hogy ez a cikk segít Önnek a betakarítás maximalizálásában, és azt a pénzt is megtakarítja, amelyet rendszeres burgonyavásárlásokba kellett fektetnie. A legtöbb háztartásban szívesen látnak minden lehetőséget a magas megélhetési költségek csökkentésére, és ez a burgonyatermesztés sem más.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche