Évelő növények őszi ültetése a kertész szemével. Nagyszerű áttekintés arról, hogy mely virágokat érdemes most ültetni

A szezon nem ér véget ősszel. Bár a természet lassan elalszik, egy tapasztalt kertész új kezdeteket lát látszólagos nyugalma mögött. Gondolkozik, tervez, várja a jövő tavasz és nyár virágait.

„Ideális idő az évelő növények hagymával együtt ültetésére” – tanácsolja Lenka Smolová kertész, a Loukykvět virágfarmról. Megkérdeztem tőle, hogyan lehet ősszel átalakítani a kertet.

Miért ajánlod a virágok ültetését a zöldségek közé?

Egyre népszerűbb az ehető kertek ötlete, és egyre több zöldségfajta és -fajta kerül a termelők érdeklődésének homlokterébe. Még az ilyen ágyásokat is ki lehet egészíteni virággal, elvégre a szemünkkel is eszünk, és a zöldségágyás munkát kellemesebbé tenni a gyönyörű virágok nézegetésével is felüdülés.

Ha tehát az évelő birodalom ehető virágaira fókuszálunk, nem hagyhatjuk ki az Echinacea technikai nevükön ismert bojtokat sem. Bár gyógyító erejük legnagyobb mértékben a gyökerekben található meg, semmi sem árthat a virágszirmok friss vagy szárított felhasználásával. Gyógyászati ​​felhasználásra az echinacea bíbor és keskenylevelű alaptípusát termesztik, de számos színes fajta közül válogathatunk, melyeknél talán csak a kék szín hiányzik a palettáról.

Jellemző színezék viszont egy másik, az öntözött és tápanyaggal ellátott ágyás körülményeit értékelő évelőnek, ez az évelő havasi sás (Centaurea montana). Eredetileg a hegyekből származik, kertjeinkben termesztik és fehér és rózsaszín színben is tenyésztik. Biztosan ismeri rokonát, a kék sást, amelyet egynyári növényként termesztenek. De ez nem von le vonzerejéből, talán éppen ellenkezőleg. Vegyes használati ágy esetén ez előnyt jelenthet.

Egész évben gondozzuk a veteményeskertet, vetünk, betakarítunk, kitöltjük az üres helyeket, ha erre alkalmasak az egynyári növények. Nem szükséges ragaszkodni a szigorúan évelő ültetésekhez, hanem éppen ellenkezőleg, felhasználhatja az egynyári növények tulajdonságait, és felhasználhatja őket dísz- és haszonágyások kiegészítésére. Legyen szó az említett körömvirágról, amely ma már érdekes színű és telt virágú formában is kapható, vagy a gyógykörömvirágról, nasturtiumról és például csernocháról.

A csernuszka esetében kihasználhatjuk látszólagos hátrányát, ami a rövid virágzási időszak és a gyors fejlődés, és ismételten vethetjük üres helyekre. Több hullámban virágzik Önnek, így frissességet és változatosságot kölcsönözhet a díszvirágágyásoknak még akkor is, amikor az évelők jól megérdemelt szünetet tartanak. Természetesen a florisztikai felhasználáshoz szükséges előfeltételei frissen és szárítva egyaránt felbecsülhetetlenek. Egynyári növényeket csak tavasszal vetnek, bár az edzett fajok már ősszel is vethetők.

Ezzel elérkeztünk a virágkötőhöz, a vágott virágok termesztése az Ön munkájának fő tartalma. Az ilyen virágágyások is díszíthetik a kertet?

Mire betakarítja a virágágyásokat a vágásra, a kert ékköve is lehet. A virágüzletek által használt évelő ágyásoknak azonban megvannak a sajátosságai és követelményei. Kertészetünkben is találhat példákat vegyes évelőágyásokra, virágépítésre alkalmas fajtákkal. Idén nyáron többet ültettünk belőlük különböző helyekre, hogy megmutassuk vásárlóinknak a teljes termesztett választék szélességét.

Összeállításukban ugyanazt az elvet használtuk, mint amivel a csokrokat is készítjük, főleg a menyasszonyoknak szántakat. Jellemzőjük a változatosság és a fajok és formák gazdagsága. Az azonos színű, de különböző típusú és formájú virágzatú virágok egy virágágyásban találkoznak. A fehér-rózsaszín ágyásban fehér láncos daliák, nyílhegy verbéna, Bertram létra és telt virágú Rimbaba található. Nem hiányozhatnak a finom és illatos floxok és a nemes bogáncsok sem, melyeket kagylók és aranyvesszők egészítenek ki a tavaszi hatás érdekében. A nyarat a rózsaszín telt virágú szappanfű, a harangvirág, a japán őszirózsa és a kökörcsin képviseli. Az évelő köles, borbolya és az amerikai hegyi menta is megadja a vágyott zöldeket.

A zöld alap igazán fontos a csokrok és virágágyások harmonikus megjelenéséhez. Milyen növényeket ajánlanátok még?

A zöldterület egy önálló fejezet, és nem csak a virágművészetben, hanem a közterületeken is hasznosítható, vagy ahol nincs hely és idő a rendszeres karbantartásra, a kifakult virágok koncentrált leszedésére, és fontosabb a megfelelő zöldállomány. Nálunk az évelők birodalmából a pázsitfűfélék, például a már említett köles, az ellenálló nád jól szolgál majd.

A kevésbé kiemelkedő virágú, de masszív levélfelületű évelőket is elérheti. Ilyen növény például a persicaria. Ennek a nemzetségnek a képviselői többnyire nagyon ellenálló növények, amelyek nem szenvednek betegségektől, kártevőktől, a P. amplexicaulis fajok esetében pedig még a környezeti feltételek időnkénti ingadozását is elviselik. Így az időnkénti nyári kiszáradást és a vizes talajt is megbirkózik. Virágaik ugyan nem olyan feltűnőek a nagy levelekhez képest, de virágzásuk mennyiségével és hosszával kitűnnek, így a méhek és más rovarok számára érdekes nektárforrássá válnak.

Az évelők csoportjából azonban az igazi óriás a makréla. Már első pillantásra megragadja a tekintetet a nagy, kivágott leveleivel, amelyeket egyébként inkább bokrokon, fákon keresne az ember. Színük világos szürkés-zöld, és a finom, felhőszerű virágzattal együtt füstháló benyomását kelti a kertben. Játékosan két méter magasra is megnőhet, így kihagyhatatlan pasziánsz. Határát csak az első fagyok jelentik, amelyek megfosztják vonzerejétől a növény föld feletti részét, de tavasszal ismét teljes erővel kibújnak a levelek, és a növény hamarosan eléri eredeti méreteit.

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche