Évelő növények őszi ültetése egy tapasztalt kertész szemével. Mit szólnál a gyógynövényekhez?

Ahogy Karel Čapek írja Kertész Évében, október valóban a rejtett bimbózás hónapja, az ültetés és átültetés hónapja… Mit szólnál a gyógynövényekhez? Ez a tapasztalt kertészrel készült interjú első részéből kiderül.

A nyár tesztelte az ágyásokat, megmutatta, hogy a növények milyen határokkal bírják a szárazságot, a szakadó esőt vagy a kártevőket. Az október általában elegendő nedvességgel látja el a kertet, és ezzel segíti a növények sikeres megtelepedését és gyökeresedését. Most már csak át kell menned a kerten, megtervezni és új évelő növényekkel kiegészíteni az ágyásokat” – tanácsolja Lenka Smolová kertész, a Loukykvět virágfarmról. Megkérdeztem tőle, hogyan lehet ősszel átalakítani a kertet.

Mire kell ügyelni az évelők kiválasztásakor?

Természetesen figyelembe kell venni az élőhely és a talajviszonyokat. Akkor a választás rajtunk múlik. Gyakori kívánság, hogy egyszerre neveljünk szép és hasznos növényeket, különösen illatos fűszernövényeket.

Most ezekre is fogadhatunk? Van valami érdekes tipped?

Igen, ősszel is elültethetjük őket. Ha könnyű vízáteresztő talajú, lehetőleg déli fekvésű telkünk van, ideális jelöltté válhatunk az eredetileg mediterrán növények termesztőinek. Az ilyen ágyásokat illatos levendulával és anyafűvel töltheti meg.

Hogy valami többre lenne szüksége?

Ha a levendula bevált, próbálja ki az izsópot (Hyssopus). Ez az aromás növény fehér, kék és rózsaszín színben virágzik. Apró virágai fokozatosan nyílnak, és megörvendeztetik a poszméheket és a méheket a kertben. Fűszerként és gyógynövényként is szolgál majd. Hasonló színt és szárazságállóságot várhatunk a zsályáktól, legyen szó rétiről vagy ligetről.

Mindenki azt akarja, hogy a kertje folyamatosan virágozzon. E tekintetben előnyösebbek a hosszan virágzó növényfajok. Vannak ilyen gyógynövények?

A virágzási idő tekintetében az igazi áttörést a nem feltűnő és kevésbé ismert kajszibarack (Calamintha) jelenti. Apró virágai ugyan nem tündökölnek túlságosan élénk színekkel, virágzási palettája a fehértől a kékestől az ibolyáig terjed, de az aszálykedvelő ültetéseket az első fagyokig hosszan, gyönyörűen tudja lágyítani. Ezenkívül megőrzi egy kis bokor kompakt formáját finom aromás levelekkel, ezért cserépben és konténerben történő termesztésre is alkalmas.

Bónusz, hogy a konyhában is felhasználható, különösen olasz, saláták és zöldséges ételek fűszereként. Ezt követően teakeverékekben használják tonikként, fertőtlenítőként és serkentőként gyomor- és idegrendszeri betegségek esetén. És mint minden tüskeszerű növény, ez is leküzdhetetlen vonzerő a méhek számára.

Sok olyan növény is van, amely virág nélkül is díszes…?

Ha nem ragaszkodunk szigorúan egy ilyen ágyás hasznosságához, a szárazságkedvelő gyógynövényeket más érdekes dísznövényekkel is kiegészíthetjük. A fű külön fejezet lehetne. Száraz ültetésekhez például barlangok (Stipa) alkalmasak. Hajszerű, tollszerű vagy nádszerű Kavyl – ahogy már fajnevük is sugallja, az évelő kompozíciókba hozzák a vágyott lágyságot, könnyedséget és mozgást. Ezért tökéletesen illeszkedik más, levegős megjelenésű növényekhez – köntösökhöz, mint például a gaura. Az első fagyokig élvezheti szépségüket. Sok fehér és rózsaszín színű finom virággal virágoznak, és viszonylag nagy magokat hoznak, amelyekkel a növény megfelelő élőhelyen képes szaporodni.

Tehát akár apró zsenge fűszernövényeket, akár fenséges növényeket keres a kertjébe, biztosan van miből válogatni, és itt az idő az elültetésükre…

Forrás:

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche