Ez a gyümölcs csoda a szívnek és öregedésgátló. Könnyen növesztheti

Ízlelőbimbóink számára a sárkánygyümölcs eleinte kissé diós lehet, de ez minden új terméknél így van. Kis túlzással egy egreshez lehetne hasonlítani. De ez egy kaktuszgyümölcs, amibe sokan beleszeretnek néhány falat után. Méghozzá olyannyira, hogy nem akarják megvárni a következő vásárlási lehetőséget, és úgy döntenek, hogy megpróbálnak otthon termeszteni sárkánygyümölcsöt. Talán nem valószínű, de itt is lehetséges, komolyabb problémák nélkül. Csak tudnod kell, hogyan kell csinálni.

Otthon van a trópusokon

Az ilyen gyümölcsöket termelő növényt Hylocereusnak hívják, és a kaktuszok családjába tartozik. Bár ezekkel az egyedekkel elsősorban a trópusi, esetleg szubtrópusi övezetben találkozhattunk, a mi kertjeinkben is jól megállják a helyüket. Ha el szeretné kezdeni a sárkánygyümölcs termesztését, tisztában kell lennie néhány alapvető ténnyel. A kaktusz, amelyen növekszik, kúszónövény karakterű, amely természetes körülmények között felmászik a fák törzsére egészen a koronáig. Ezek hosszú, lapos, húsos láncszemek szívógyökerekkel, amilyeneket például a borostyánnál szoktunk látni. Ráadásul ezeket a növényeket, más kaktuszokhoz hasonlóan, tüskék védik, amire nagyon vigyázni kell.

Gyönyörű vaníliás sütemények

Az élmény a sárkánygyümölcs végső fogyasztása mellett már a kaktusz virágzási ideje. Hajtásainak tekintélyes hosszúságához hozzátartoznak a szokatlanul nagy virágok is, amelyek egy közönséges tányéron aligha férnének el. Mivel csak éjszaka nyíló virágokról van szó, ezeknek a kaktuszoknak rémálmokra van szükségük a beporzáshoz és az azt követő termésképződéshez, és ha denevérek is megtelepedtek a területen, biztosan nem vetik meg, ha meglátogatják ezeket az érdekes virágokat. Bőven van bennük hely, a vanília illatú, csészealjjal ellátott teásbögrét idéző ​​forma pedig egyenesen a nagyobb lényeket is látogatásra ösztönzi.

Súlya akár másfél kilogramm is lehet

Amikor megtörténik a beporzás, ami mesterségesen, azaz egy személy segítségével is elvégezhető, a virágokból nagy tojásra emlékeztető gyümölcsök kezdenek fejlődni. Felületükön egyfajta pikkely képződik, amely ennek a gyümölcsnek a nevét is kapta. Érésük során a pikkelyek színe pirosra változik, bár szélük zöld maradhat anélkül, hogy ez befolyásolná a tartalom ízét, amelyet meg kell védeni az ellenségtől. Gyümölcsei egyáltalán nem kicsik, a rekordok tömege megközelítheti a másfél kilogrammot, de inkább a fél kiló körüli darabok fordulnak elő. A kaktusznak nem egészen ideális körülményeink között ne várjuk a termés maximális méretét, de meglepetésekben nem lehet hiány.

Forrás: Youtube

Miért termesztek pitayát?

A pitaya egyfajta gyümölcs, amely szó szerint jótékony hatással van az emberi szervezetre. Körülbelül húsz centiméteres termései igazán nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat (főleg B és C csoportból), ásványi anyagokat és egyéb, a szervezet számára hasznos anyagokat, mint például a karotint vagy a riboflavint – és mindezt nagyon alacsony kalóriatartalommal kombinálva. érték. Mi mást kívánhatna? Talán csak néhány egyéb jótékony hatás. A sárkánygyümölcs is tud ilyeneket kínálni, így segítségünkre lehet az elalvással és általában az alvással kapcsolatos problémákon, valamint a depresszión. Támogatja az emésztést és a koncentrációt is. Azoknak is okosabbnak kell lenniük, akiknek szívproblémái vannak, vagy aggódnak a gyors öregedés miatt. Ez elég ok arra, hogy megpróbálja a pitaya termesztését közvetlenül a saját kertjében.

Vásárolj, áss, termessz…

Leendő sárkánygyümölcsének első lépése a magok biztosítása. A legegyszerűbb úgy beszerezni, hogy veszünk egy érett gyümölcsöt, amiből kivájjuk. Számtalan darab van belőlük egy darabban, így lesz elegendő készletünk. A következő lépés a magvak langyos vízbe áztatása, majd elvetése megfelelő, ideális esetben homokos aljzatba. Mint már többször említettük, ez egy kaktusz, és ennek megfelelően kell kezelnünk a növényt. A rendszeres vagy túlzott öntözés mindenképpen a virágok lehullásához és az egész növény elpusztulásához vezet. A termesztéshez, éghajlati viszonyaink között ideális esetben üvegházra lesz szükségünk, amelyben elhelyezzük a növény feszítéséhez szükséges szerkezetet.

Inkább üvegházba megyünk

Őszintén be kell vallani, hogy a sárkánygyümölcs termesztése egy közép-európai kertben nem garantált, de egy próbát mindenképpen megér. Ha a növényt virágba lehet vinni, félig nyert. És amikor a gyümölcsök a beporzást követően elkezdenek fejlődni, a siker elérhető, még akkor is, ha közel két hónapig tart az érés. Ha azonban a saját termesztési kísérletei nem hozták meg a kívánt eredményt, továbbra is lehetősége van elmenni valamelyik egzotikus gyümölcspiacra sárkánygyümölcsért. Csak arra kell figyelnünk, hogy ne vegyünk már túlérett gyümölcsöt. A pikkelyeken kialakulni kezdődő foltok alapján tudjuk megállapítani.

Ha még nem kóstoltad a pitayát, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj egy új ízt és egy új élményt. Megéri.

Források:, ,

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche