A tél utáni első fűnyírás általában március végén vagy április elején történik. Ezt követően rendszeresen, lehetőleg hetente egyszer kell elvégezni. Bár ez triviálisnak tűnik, sokan elkövetnek egy hibát. Éppen emiatt láthatók kopasz foltok a talajon.

A fűnyírás az egyik legfontosabb gyepkezelés. Azt szeretnénk, hogy a fű sűrű, sötétzöld legyen és egészségesen nőjön. A rendszeres gyepápolás a kulcsa annak, hogy a gyep gyommentesen maradjon és jól nézzen ki. Ellentétben azzal, amit talán gondol, nem elég, ha időnként átfutunk a fűnyíróval a gyepen, függetlenül a körülményektől. Van néhány szabály, amit érdemes szem előtt tartani.

Mikor kell először levágni a füvet a tél után? Kövesse a 8 cm-es szabályt

A tél utáni első fűnyírást márciusban/áprilisban kell elvégezni, amikor a fűszálak 8-10 cm magasak. Az utolsó kaszálás október közepén van, de ez természetesen az időjárástól függ. Addig a gyepet hetente egyszer kell nyírni. A legintenzívebb növekedés időszakában, azaz áprilistól június végéig ajánlott hetente kétszer nyírni.

Júliusban és augusztusban a fű a magas hőmérséklet miatt lassabban nő, ezért nem kell olyan gyakran nyírni. Ekkor nyugodtan bekapcsolhatja a fűnyírót kéthetente egyszer. Ne feledje, hogy jobb egy kis szakaszt gyakrabban nyírni, mint alacsonyan és ritkán nyírni. Minél magasabb a fű, annál rosszabbul néz ki egy alacsony kaszálás után. Ezért ne hagyja, hogy a gyep 8 cm-nél magasabbra nőjön.

Milyen hibákat követünk el fűnyíráskor? Ez a három a leggyakoribb

Az egyik leggyakoribb kaszálási hiba, hogy túl alacsonyan vágjuk a füvet. A száraknak legalább 4-5 cm magasnak kell lenniük.. Ellenkező esetben a gyep hajlamos lesz a túlzott vízveszteségre. A fű száraz lesz, elszíneződik és kopasz foltok alakulnak ki. Másodszor, ne nyírja a gyepet teljes napsütésben, forró napokon délelőtt 11 és délután 4 óra között.. A gyepnek nem lesz esélye regenerálódni. A legjobb, ha a gyepet 16.30 és 18.30 között nyírjuk. Válasszon egy felhős, de esőmentes napot. Ne nyírjon nedves füvet, mert az odaragad a pengékhez, és megnehezíti a további nyírást. A pengék megcsúsznak a gyepen, és a fűnyírás nem lesz lehetséges.

Kapcsolódó cikkek:

Mikor ajánlott az első fűnyírás 2024-ben? Várjuk ki ezt az időpontot! Tavasszal zöldellni fog, mint a metélőhagyma

Élvezet lesz a fűnyírás – ez a három robotfűnyíró a legnépszerűbb választás