Elege van abból, hogy a csigák és a csigák tönkreteszik a kertjét? Ha igen, akkor mindenképpen ültess tejfölöskefűt a kertedbe. Gyönyörű, és fehér levet termel, amely úgy néz ki, mint a tej, de mérgező a kártevőkre. Vigyázzon azonban, hogy védelem nélkül ne nyúljon ehhez a növényhez. Védekezzen megfelelően, mivel emberekre és állatokra is veszélyes lehet.

A tejfű egy olyan növény, amely pompásan mutat a birtokon. Gyönyörű, dekoratív levelei vannak, és a kártevőket, például a csigákat és a vakondokat is elűzi. Érdemes a kertben tartani, de a termesztésénél ügyelni kell a fajra.

Ha vannak háziállatai, például macskája vagy kutyája, vagy kisgyermek van otthon, mindenképpen kerítse el tőlük megfelelően a tejfűágyást. Nem férhetnek hozzá, mert ennek a növénynek a nedve mérgező az emberekre és a háziállatokra is. Ne kockáztassa, hogy bármi bajuk essen.

Hogy néz ki egy tejföl? A levelei lenyűgöző szépségűek

Nem lehet egyértelműen leírni, hogyan néz ki a tejfű, mert a növény neve több mint 2000 fajt foglal magában. Ezen kívül említést érdemel még a kék tejfű vagy mandulalevelű tejfű, amelynek gyönyörű, mélylila színű szárai vannak.

A tejfű egyes fajai akár a 1,5 méteres magasságot is elérhetik, de vannak rövid és feltűnésmentes fajok is. A növény általában májusban vagy júniusban virágzik, több héten át, és virágainak színe a szürkéskéktől a zöldön át a vörösesig terjedhet.

A tejfű levelei általában szürkészöldek és örökzöldek ( mirtuszos tejfű) vagy lándzsásak és sötétzöldek (Griffith-féle tejfű). A növény minden fajának közös jellemzője a fehér nedv – nagyon mérgező, ezért tanácsos védőkesztyűt viselni, ha bármilyen kerti munkát végzünk ezzel a növénnyel.

Hogyan termeszthető a tejfű? A fajtától függetlenül a feltételek hasonlóak

Függetlenül attól, hogy milyen fajta tejfűről van szó, ezek a növények mindegyike szeretik a napos és meleg élőhelyeket. Az aljzat kérdése sokkal egyedibb. A legtöbbjük a száraz, enyhén nedves és vízáteresztő talajt kedveli, de a mocsári tejfű a nedvesebb talajt kedveli.

A tejfű taszítja a kártevőket, de megfelelően kell védenünk.

A tejfű termesztésénél azonban óvatosnak kell lennünk. A benne lévő, már említett, tejnek látszó nedve erősen mérgező. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek rovar- és csigataszító hatásúak., például triterpenoidokat (természetes rovarölő szerek) vagy eufobront, amely károsítja a sejtmembránokat és megbénítja a kártevők idegközpontjait. Ezért nem igazán akarnak a közelébe menni.

A tejfűlé azonban az emberekre és a háziállatokra is veszélyes. A vele való érintkezés bőrgyulladáshoz, hólyagosodáshoz és fekélyképződéshez vezethet. A szemre is nagyon káros. Ezért minden kerti munkát ezzel a növénnyel kesztyűben és elkülönítve, például fa karókkal vagy hálóval kell végezni.

Kapcsolódó cikkek:

Milyen virágokat nem szeretnek a csigák? Ültesd el őket, és nézd meg, ahogy a kártevők a szomszédodhoz mennek

Ahelyett, hogy később aggódnál, cselekedj most. Így elkerülheti a csigafertőzést a kertjében a szezon során.