Ez az egyszerű trükk megvédi a paradicsomot a lisztharmattól. Sok kertész használja ezt a módszert

A kései lisztharmat a kertészek számára olyan megpróbáltatás, amely tönkreteheti a salátanövények, különösen a paradicsom egész termését.

A növényvédelem egyik ajánlott módszere a rézdrót használata.

Mi a kései foltosság

A Phytophthora infestans gomba által okozott gombabetegség.

Ez a gomba egész burgonya-, paradicsom-, padlizsán- és paprikaterméseket fertőzhet meg, és ha ellenőrizetlenül terjed, akkor szamócát vagy gyümölcsfákat is.

A gomba a növény minden részét megtámadja – a virágoktól a gyümölcsökig, levelekig, szárakig és gyökerekig. Az első tünet a szöveti struktúrák megtörése sötét foltok és repedések formájában, amelyeken keresztül más kórokozó gombafajok és baktériumok másodlagos fertőzése történik. A növényzet elpusztul, a fertőzött gyümölcsök pedig elrohadnak.

A réz hatása

A gombák nem kedvelik a rezet, amelynek vegyületei elpusztítják a micéliumsejteket és elpusztítják az egész kolóniát. A réz-szulfát, a Bordeux liquid vagy a Copper erre a hatásra épülő gombaellenes készítmények.

Ezt a vonalat követve sok kertész kísérletezik a rézdróttal.

Ezt a módszert AI Spiridonova és EA Csenikajev 1974-ben megjelent népszerű könyvében, a Tanácsok kertészeknek című könyvben is leírták.

Azóta népszerűsége annak ellenére nőtt, hogy nem végeztek komoly vizsgálatokat a hatékonyságának igazolására.

Az oxidált réz bekerül a nedvmozgásba, ami elméletileg negatív hatással lehet a fitoftóra sejtekre. A szárakban található nedv hatására a réz kémiai reakcióba lép a növényi alkotórészekkel. A rézvegyületek és -ionok a tápanyagárammal együtt az egész paradicsombokorban eloszlanak.

Amikor a gomba kolóniát kezd kialakítani, a rézvegyületek gátolják sejtjeinek növekedését. A réz felületén kialakuló oxidréteg a fém nagy részét elszigeteli a paradicsombokor sejtjeivel való érintkezéstől – ennek eredményeként nagyon kevés réz kerül a növénybe.

A probléma azonban az, hogy nem lehet kiszámítani a növénybe jutó réz mennyiségét. A felesleg pedig káros lehet mind magára a növényre, mind az emberre.

A rézhuzal gyakorlati felhasználása

A legfontosabb szempont, hogy a rézdrót csak érett cserjéknél használható.

A rézdrótot többféleképpen használják:

Kötőfűzőként. A drót könnyen meghajlik, így szövet vagy zsinór helyett is használható.

Gyökérkötés. Ez a módszer Németországból származik, és a palánták ültetésekor egy 50 cm-es kört képeznek a gyökerek körül.

Egy másik lehetőség, hogy rézdrótot szúrunk a szárba. Ez a módszer a legdrasztikusabb a növény számára, és csonka növekedést eredményezhet.

Kertészek véleménye

A gyakorlati szakemberek véleménye szöges ellentétben áll egymással. Több nyilatkozatot is idézünk olyanoktól, akik a rézdrótos módszert alkalmazták a burgonyafertőzés ellen.

„12 éve szúrom át a paradicsomomat finom dróttal, és eddig még egyetlen fitoftórás megbetegedés sem fordult elő rajtuk.”

„Én is használtam drótot, de nem tudom, hogy a foltosság ellen csodaszernek bizonyult-e. Ezenkívül vetésforgót alkalmazok, ötévente erős vitriolos oldattal öntözöm a parcellát, és nyáron Phytosporint használok.”

„A fitoftóra az összes cserjémet megfertőzte a szabad parcellában. Hogy a paradicsomot legalább az üvegházban tartsam (még nem fertőzött), minden növényt átszúrtam rézdróttal. Egyetlen egy esetben sem fordult elő ez a betegség.”

„Használom a drótokat, de nem tudom, hogy van-e valami haszna. A fitoftóra nem fordul elő – de a szomszédok sem, és ők nem szúrnak rézdrótokkal, hanem gombaölő szereket használnak.”

„Ez a módszer nem működik! Olvastam róla egy magazinban, kipróbáltam az üvegházban – a paradicsom csak oldható formában veszi fel a rezet – és a szárakban nincs olyan sav, ami feloldaná a drótot. A réz sokkal hasznosabb.”

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche