Ezek a virágok nem a gyerekszobába vagy a hálószobába valók. Jobb, ha azonnal töröljük őket

A kóstolás és a felfedezés a gyermekkor része. Valamint különféle kísérletek. Néhányan azonban nem járnak jól, és kórházi várótermekben kötnek ki. Ha gyermeke is érdeklődő, ügyeljen arra, hogy a kültéri vagy szobanövények levelében vagy termésében megbújjon egy potenciális ellenség.

A kertekben nagy kísértés a mérgező tekercs, tiszafa, fagyöngy, közönséges uborka (úgynevezett szűzuborka). Még a vadonban is találkozhatunk nagyon veszélyes növényekkel, mik ezek? Nézd meg a videót:

Forrás: Youtube

A belső térben mérgező szobanövények veszélye áll fenn. A szakemberek azt javasolják, hogy helyezzék magasra, ahol a gyerekek keze nem érheti el, vagy jobb, ha egyáltalán nem veszi őket. Milyen fajták?

Dieffenbachia

Ezt a bordás levelű szépséget nem szabad kihagyni! Ezért válik népszerű beltéri növényré. Sajnos rajongóinak fogalmuk sincs, mennyire veszélyes. A növény föld feletti részei kalcium-oxalát tűket tartalmaznak, ami súlyosan károsítja a nyálkahártyát. Ha gyermeke megkóstolta a növénynek ezt a részét, kérdezze meg tőle, hogy légzési nehézségei, égési sérülései vagy nyelési nehézségei vannak-e. Ha nem panaszkodik semmire, akkor lehetséges, hogy van otthon egy alacsony mérgezőségű fajtája, és a következmények enyhék vagy egyáltalán nem lesznek. Ellenkező esetben tegyen egy jégkockát a szájába, és azonnal menjen orvoshoz.

Zamioculcas

Nagyon tartós, és állítólag bármit túlél. Talán ezért alkalmas kezdő termelőknek. Sajnos a zamiokulasnak is megvan a sötét oldala. Kalcium-oxalát kristályokban van elrejtve. A Zamiokulkas nemcsak a gyermekekre veszélyes, hanem a háziállatokra is, különösen a macskákra. A levelek elfogyasztása súlyosan megsértheti az állatot.

Lopatkovec

Azt lehet mondani, hogy jó szolga, de rossz úr. A Lopatkovec az egyik legjobb légtisztító és még a méreganyagokat is felfogja. Rossz tulajdonsága, hogy mérgező. Sajnos ugyanaz a hatása, mint az alattomos marmorantka, bármennyivel enyhébb is. Ezért elegendő a klasszikus elsősegélynyújtás használata, amelyet a cikk végén ismertettünk.

Mikulásvirág

Valóban nem úgy tűnik… Ez a mexikói őslakos tejet tartalmaz szöveteiben irritáló latexszel, ami (kb. 1-2 levél elfogyasztása után) az emésztőrendszer irritációját okozhatja. Tehát ha nagyon kicsi gyermekei vannak, tartsa meg ezt a „karácsonyi dekorációt”, amíg egy kicsit idősebbek lesznek.

Aglaonema és Anthurium

Ez a két „A” két szobanövényt rejt – az Aglaonemu-t (más néven alvó leányzót), gyönyörű szálkás levelekkel, vörös-zöld kivitelben. Ha kicsi gyerekeid vannak, inkább hagyd fel, vagy mondd el a gyereknek, hogy ez a növény veszélyes, és ha megkóstolja, nagyon beteg lehet. Szóval jobb, ha nem nyúlsz! Ugyanez az embargó vonatkozik az anthuriumra is, amelyet egyes kultúrákban a „vendéglátás szimbólumaként” tisztelnek. Ez az egész évben virágzó növény gyönyörűen néz ki beltéren. De ha szóba kerül, megmérgezheti (nem csak) a hangulatát.

Leander

Ő a télikertek királya. De sajnos amilyen szép, olyan mérgező is. Veszélyes glikozidokat tartalmaz. Néhány levél elfogyasztása után elhalálozhat. Szóval erre vigyázz!

ELSŐSEGÉLY CSOMAG

Mindezen növények esetében csak egy dolog érvényes: gyorsan távolítsa el a levelek maradványait a gyermek szájából, és adjon neki jeges vizet vagy tejet inni. Egy jégkocka vagy fagylalt szívása is jól működik.
Más mérgező növényeknél, például ciprusnál állati szenet adnak. Előnye, hogy megköti a növényekből (vagy gombákból) származó méreganyagokat és ellenszerként működik.
Komolyabb problémák esetén forduljon orvoshoz vagy a Toxikológiai Információs Központhoz, bővebb információ a www.tis-cz.cz oldalon található.

Erőforrások:

kapcsolódó cikkek

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche