A retket nyugodtan termesztheti a zöldségeskertben, de cserépben az erkélyen is. A bőséges termés érdekében jól tervezze meg a vetés időpontját. Ellenkező esetben a termés elmarad. Tudja meg, mikor és hogyan kell retket vetni.

A retek a tavasz előhírnöke és a tavaszi szendvicsek tökéletes kísérője. Csípős íze jól kombinálható uborkával, paradicsommal és metélőhagymával. Tökéletesen kiegészíti a fehérsajtos szendvicseket. Az egyik legelső tavaszi zöldség, amely megjelenik, és a vegetációs időszak során végig velünk marad, és ellát bennünket a következőkkel C-vitaminnal, folsavval, B6-vitaminnal, valamint káliummal, mangánnal és kalciummal.. Jó ötlet, ha a retket cserépbe vetjük az erkélyen vagy a kertben, így mindig kéznél lesz. Kerüljük azonban a vetést napos, nyári napokon! Elveszítheti az egész termést.

Mely napokon vethetünk retket?

A retek nagyon rövid tenyészidejű zöldség. Már 4 héttel a vetés után jó és érett termést lehet betakarítani. Emiatt a retket gyakran körülbelül tíznaponta vetik.a folyamatos termés biztosítása érdekében.

A retek viszonylag hidegtűrő. A legjobban 10 és 15 Celsius-fok közötti hőmérsékleten fejlődik. Emiatt a a legjobb időpont a retek vetésére a kora tavasz, azaz március vagy április..

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a retek akkor kezd virágozni, amikor sok a napfény és magas a hőmérséklet, ami megakadályozza, hogy az ember számára legértékesebb ehető gyökerét termelje. Emiatt nem érdemes nyáron retket vetni. Az utolsó vetést legjobb május első napjaira időzíteni.

A vetést az ősz beköszöntével kezdjük újra, azaz augusztus végén vagy szeptember elején. Ekkor a nappalok rövidülnek és hűvösebbek lesznek, és a körülmények ideálisak a retek gyökérfejlődéséhez.

Hogyan ápoljuk a retket?

A retek nem különleges igényű zöldség. Termékeny és vízáteresztő kerti talajban jól érzi magát. Az első magok elvetése előtt célszerű a talajt komposzttal összekeverni. A talaj reakciójának 6,5 és 7,5 pH között kell lennie.

A retekmagok viszonylag kicsik, de sűrűn vetve – lehetőleg 5 cm-enként és 1 cm mélyen, egymástól 20 cm távolságra lévő sorokba..

A retek jó termesztési feltételeinek biztosítása, helyezzük jó napfényes helyre. Így gyorsabban fog érni. Ügyeljünk arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen. Időről időre fellazíthatja a talajt a gyökér körül, és rendszeresen húzza ki a gyomokat. Ez a gondoskodás elegendő ahhoz, hogy ízletes és egészséges retket élvezhessünk a szendvicsünkön.

Kapcsolódó cikkek:

Retket vetni? Ilyenkor jobb, ha szünetet tartasz. Különben a pénzt a szemétbe dobja.

Az erkélyeden is termeszthetsz retket. Jól fog nőni, csak tartsd be ezt a néhány tippet.