Ezen a helyen raksz tojást a hűtőbe? Ez egy hiba

Valószínűleg nem is tudja, de nagyon valószínű, hogy helytelenül tárolja a tojásait. Ez komoly probléma, mert a romlott tojás fogyasztása mérgezheti a szervezetet. A szakértők azt tanácsolják, hogy a tojást ne a hűtőszekrény oldalsó polcán tárolják. Miért?

Sajnos az emberek nagy csoportja elfelejti, hogy még a tojásnak is van lejárati ideje. Fontos figyelemmel kísérni, mert egy romlott tojás elfogyasztása súlyos következményekkel jár a szervezetre nézve. Akár szalmonellamérgezéshez is vezethet, ami erős hasi és fejfájással, néha hányással, hasmenéssel és lázzal nyilvánul meg.

A tojások minimális eltarthatósági idejét általában a csomagolásukon tüntetik fel. Általános szabály, hogy ez 28 nap. Valójában a jól tárolt tojás általában legfeljebb két hónapig alkalmas fogyasztásra. Amikor azonban eldönti, hogy megeszik-e az ilyen tojásokat, alaposan fel kell mérnie, hogy valóban biztonságos-e és még mindig jó-e.

Hogyan kell megfelelően tárolni a tojást?

A tojásokat alacsony hőmérsékleten kell tárolni. Nem feltétlenül kell a hűtőben lennie, de a tojások tárolása télen például az erkélyen nem jó ötlet. Miért? Nos, ha az erkélyen hagyja őket, ellenőrizhetetlen hőmérséklet-ingadozásoknak teszi ki őket. Egy dolog biztos. A tojást nem szabad 20 Celsius-foknál magasabb hőmérsékleten tárolni.

A szakértők szerint a legjobb tárolási hely a hűtőszekrény belső, középső polca. Ezenkívül a tojást nem szabad kivenni a dobozból. Szabad tárolásuk azzal a kockázattal jár, hogy a különböző mikroorganizmusok a héjból más termékekbe kerülhetnek. Ne tároljon tojást erős szagú termékek közelében sem.

Miért jobb, ha nem teszünk tojást az oldalsó polcra?

A szakemberek azt javasolják, hogy a tojást minden ellenére ne vegyék ki a kartonból, és ne tegyék az oldalsó polcra, a hűtőszekrény ajtajára. Úgy tűnik, hogy ez egy kifejezetten a tojások tárolására tervezett hely. A szakértők szerint azonban ez a polc egyáltalán nem lehet tojásnak való.

A kartondobozt ajánlatos a hűtőszekrény belsejében a középső polcra helyezni, mert így biztosítható a viszonylag állandó hőmérséklet. 4 Celsius fok körül van. Ne felejtse el megmosni a tojásokat a hűtőszekrénybe helyezés előtt. A legjobb, ha közvetlenül használat előtt mossuk ki őket. Miért olyan fontos ez? A lehetséges mikroorganizmusok megfelelő eltávolításáról van szó a héjból. Ez különösen fontos rántotta vagy omlett készítésekor. Ekkor a legvalószínűbb, hogy a héjból származó szennyeződés közvetlenül az élelmiszerbe kerül.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche