Sok kertész számára a június nagyon fontos hónap a kertben. Ekkor kezdődik ugyanis a kertben az első termények betakarítása. A betakarítás mellett új növényeket is vethet, amelyeket a magas hőmérsékletnek és a hosszú nappaloknak köszönhetően szeretne termeszteni. Tekintse meg a júniusban vetett zöldségek listáját és a gyümölcsösben végzett kerti munkákat.

Érdemes júniusban újabb zöldségeket vetni a kertbe, és hamarosan bőséges termésnek örülhet. Minden kertész tudja, hogy a saját élelmiszer termesztése a legelégedettebb dolog, amit tehetünk. Az ilyen ételek mindenekelőtt egészségesek és biotermékek, amelyek íze összehasonlíthatatlan a boltban vásárolt termékekével. Még ebben a nyári hónapban is gondoskodnia kell a gyümölcsöséről.

Milyen zöldségeket fogsz vetni júniusban?

Júniustól júliusig fekete retket vet a kertben. Szeptemberben és októberben takarítják be. Nedves, termékeny, kalciumban gazdag talajba ültessük. A talajba érdemes zöldbabmagot is vetni. Ezt július elején is megtehetjük.

Ebben a hónapban néhány uborkafajtát vetsz termékeny talajba. Vigyázni kell azonban a megfelelő öntözésre és trágyázásra.

Egyéb júniusban vethető zöldségek a cékla és a cékla.amelyet októberben takaríthatunk be. Ezeket salátákhoz, levesekhez és befőttekhez használjuk. A talajba ültethetsz sárgarépát is, csak legyünk tisztában a rövid tenyészidejével.

Javasoljuk továbbá, hogy vásároljon kész zöldségpalántákat, azaz brokkolit, kelbimbót, karalábét, paradicsomot és paprikát. Az utóbbi kettő esetében június végére tervezze az ültetést.

Június a gyümölcsösben. Milyen gyümölcsökre kell vigyázni?

Júniusban a gyümölcsösben végzett munkára összpontosítasz. Ekkorra a növények többsége már túl van a virágzáson, és a jó termés biztosítása érdekében némi munkát kell végezned.

Június a szamóca, a vadszamóca, az áfonya és a korai cseresznyefajták szüreti hónapja. A második félévben szedjük az egres, a málna és a ribizli fajtákat.

Ebben a nyári hónapban gondját kell viselned a gyümölcsfáknak. Tehát formázd a koronájukat, a fiatal ágakat hajlítsd meg vízszintesen egy bilinccsel, a fásszárúakat pedig rakd meg súlyokkal. Ne felejtsd el rendszeresen öntözni ezeket a növényeket.

Egy másik fontos tevékenység a szőlő metszése. Amikor a bogyók elérik a borsó nagyságot, akkor ollóval távolítsa el a csonka bogyókat, valamint a fürt belsejében növő bogyókat. Ugyanígy járjon el az alma-, a körte- és más gyümölcsfákkal is.de csak a Szentivánéj után, amely június 23-ra esik. Ne felejtsd el málna, ahol a leggyengébb gyökérszárakat is levágja.

Ha májusban oltotta be gyümölcsfáit, akkor a következőkre van szükség lecsipkedni a gyökértörzsek tetejét, és megakadályozni, hogy letörjenek.

Június az utolsó alkalom, hogy narancssárga öntapadós cetliket akasztani a cseresznyefákra. Ezeket a kártevők, például a cseresznyefúró rovarok odavonzására használják.

Kapcsolódó cikkek:

Hangyák és levéltetvek támadják meg a gyümölcsfákat. Ez a három összetevő életmentő

Ez a zöldség nagyon jól terem kis helyen vagy beltérben. A kertészek szeretik