Közeledik az ősz és vele a hagymák elültetése. Hogyan készítsük elő a talajt, és hogyan ültessük el a hagymákat, hogy tavasszal szépen virágozzanak? Emlékeznie kell néhány fontos részletre.

Fotó: shutterstock.com/photka

Az ősz a tavasszal virágzó hagymák elültetésének ideje. Bár maga a folyamat nagyon egyszerűnek tűnik, csak egy kis odafigyelés szükséges ahhoz, hogy nem kielégítő eredményt hozzon. A legfontosabb dolgok, amelyeket szem előtt kell tartani:

  • A hagymás növények tárolása ásás után – száraz és jól szellőző helyen kell lennie
  • Az ültetés időzítése – a túl korai ültetés a növények későbbi fejlődését okozhatja, és a fagy beköszöntével elpusztulhat. Másrészt a túl késői ültetés megakadályozhatja a hagymák megfelelő gyökeresedését a fagy beköszönte előtt.

Mikor ültessünk virághagymákat?

A virághagymák elültetésének legjobb ideje a fajtól függ – az alapszabály az, hogy minél korábban virágzik a növény, annál korábban ültetheti el ősszel. Azonban mindegyiknél szeptember második fele, október és november eleje a megfelelő időpont az ültetésre.

A hagymának és gumónak ekkor nyugalomban kell lennie – levelek nélkül, és lehet, hogy csak kis gyökerei vannak – foltok, penész vagy mechanikai sérülés nélkül.

Hogyan készítsük elő a talajt a hagymák ültetéséhez?

A hagymáknak megfelelő talajra van szükségük a megfelelő fejlődéshez. A hagymák ültetésére a könnyű és termékeny (humuszos) talaj a legalkalmasabb, közepes nedvességtartalmú. A talaj ne legyen nehéz és tömör, és ne legyen túl nedves – nedves talajban könnyen elrohadnak a hagymák. Ebből az okból hagymákat nem szabad olyan helyre ültetni, ahol az esővíz összegyűlhet.

Annak érdekében, hogy megfelelően előkészítse a talajt a hagymák ültetésére, a következőket kell tennie:

  • jól lazítsa meg a talajt, törje fel a rögöket és
  • távolítson el minden gyomot, miután a talajt egyenletesen eloszlatott komposzttal vagy speciális kerti talajjal keverte össze

Hogyan ültessünk virághagymákat?

A talaj előkészítése után elültetheti a hagymákat. Ültetés előtt győződjön meg arról, hogy a hely napos, és kezelje a talajt gombaölő szerrel. A hagymákat a növény típusától függően megfelelő mélységbe kell ültetni. Általában ajánlott hogy a hagyma feletti talajréteg 2-3-szor magasabb legyen.

Milyen mélyre érdemes hagymát ültetni?

  • Tulipánok – körülbelül 8-12 cm mélyek
  • Jácint, nárcisz – körülbelül 8-15 cm mély
  • Hagyma, krókuszok, hagyma – körülbelül 5 cm mély
  • Gesztenye, liliom – körülbelül 15-20 cm mély
  • Díszítő fokhagyma – körülbelül 5-20 cm mély.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

A téli fokhagyma ültetése előtt dobja egy lyukba. A hagymák hatalmasra és termékenyre nőnek

Ültesse el a kertjébe, és soha többé nem vásárolja meg a boltban. Ezzel a trükkel édes lesz, mint a méz