Ezzel a hibával ne sértse meg a motort – tanácsolja a szerelő. Sokan megismétlik ezt, hogy pénzt takarítsanak meg

Már bemutattuk neked Scotty Kilmert, amelyben a stop-start függvény okoz. Az amerikai akkoriban azt állította, hogy a sofőrnek a műszerfalon lévő gombbal kell kikapcsolnia azt minden alkalommal, amikor volán mögé ül, mert „Minden alkalommal, amikor leállítja a motort, az olaj visszamegy az aljára, és indításkor vissza kell pumpálni a tetejére.”

Kilmer ellenzi a legtöbb új autóban megtalálható stop-start funkciót, méghozzá azért, mert szerinte a sofőrök tévedésből használják üzemanyag-megtakarítás céljából. Bár a spórolás valóban meg is történik, a szerelő szerint az autó motorja és akkumulátora egyszerre tönkremegy, így a következmények sokkal szembetűnőbbek lehetnek, mint a benzinen vagy a gázolajon megspórolt néhány cent.

Kilmer ezért ismét azt tanácsolja a járművezetőknek, hogy minden vezetés előtt kapcsolják ki a stop-start funkciót. Ezt a célt a legtöbb autóban egy külön betűvel jelölt gomb szolgálja „A” egy gyűrűben. Deaktiválása után „A motor nem áll le, ha megállsz” magyarázza Kilmer. „Továbbra is úgy fog működni, mint egy normál autó. Nem kapcsol ki automatikusan.”

Kilmer állításának ellentmond a brit RAC biztosítótársaság közleménye, amely megjegyzi, hogy a modern autók rendszerét kifejezetten arra tervezték, hogy megbirkózzon a motor gyakori ki- és bekapcsolásával.

A RAC szerint a motor túlzott kopása nem következik be a gyártás során a motorcsapágyakra felvitt száraz kenőanyagok miatt. Nyilván nem is az akkumulátorral van a gond. Új járműveik vannak „nagy kapacitású robusztus akkumulátorok”.

Abban az esetben, ha az akkumulátor nincs megfelelően feltöltve, a stop-start rendszer önállóan tudja értékelni a kapacitását, és nem aktiválódik, amikor az autó megáll, teszi hozzá a RAC.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche