Fa előkészítés egyszerűen és gyorsan

A tűzifa elkészítését nem lehet alábecsülni. Néhány embernek hetekbe telik, de ha rájön a megfelelő segítőkkel, az is szórakoztató lehet, és mindent megtehet egyszer-kétszer.

Valószínűleg a leggyakoribb famegmunkáló gép a láncfűrész. Ha fát fűrészel az erdőben, akkor erős benzinfűrészhez kell nyúlni. Másrészt a méteres rönkök rönkbe fűrészelése történhet elektromos vagy akkumulátoros fűrésszel is. Csak egy kecskére van szüksége a fűrészeléshez, és már kezdheti is a munkát.

Benzin vagy villany?

A megfelelő fűrész kiválasztása kulcsfontosságú a további munkához. „Több tűzifa készítéséhez és rendszeres fűrészeléshez az erdőben és a kertben nyúlhat hozzá, erős motorral rendelkeznek, hosszú ideig bírják, nagy a vágási sebességük és értékelni fogja a megbízhatóságukat.” mondja Martin Suchý, a Mountfield cég fűrészszakértője.

Benzines láncfűrész Oleo-Mac GS 451.

Különféle kategóriákban választhat fűrészeket – a hobbifűrészektől a professzionális gépekig. Ha először vásárol fűrészt, és nincs tapasztalata a fűrészeléssel kapcsolatban, feltétlenül menjen el egy szaküzletbe, és kérjen tanácsot szakértőktől. További előny lehet a hivatalos szerviz, a tartozékok széles választéka vagy például a kiválasztott gépekre vonatkozó kiterjesztett garancia.

Azok, akik gyakran használják a fűrészt és nagy mennyiségű fát dolgoznak meg, mert otthoni hőforrásként ez az elsődleges, érdemes magasabb, 2,5 kW motorteljesítményű, 40 cm-nél nagyobb vágórúddal rendelkező modelleket választani. Az ilyen fűrészeket nyugodtan viheti az erdőbe dolgozni. Első osztályú feldolgozásuknak köszönhetően kitűnnek és sok finomságot is találsz rajtuk, mint pl csúcskategóriás rezgéscsillapító rendszer, kovácsolt rúd cserélhető tetejével vagy dekompressziós szelep, amely indításkor kiengedi a hengerből a sűrített keverék egy részét. Ez jelentősen csökkenti az indítókábel szükséges húzóerejét, és sokkal könnyebbé teszi az indítást.

Shindaiwa 601sx benzines fűrész. Forrás: Mountfield

A Shindaiwa fűrészek kiemelkednek japán pontosságukkal. Első osztályú anyagokat használnak rajtuk, és minden gépet nagyszámú tesztnek vetnek alá a fejlesztő csarnokokban, mielőtt a termékpalettába kerülnének. „Ez első osztályú minőség. Nagyon örülünk, hogy ezek a fűrészek gyorsan megállják helyüket a piacon, és folyamatosan találják meg vásárlóikat. Az Oleo-Mac fűrészek mellett, amelyeket már több éve kínálunk, a Shindaiwa a második olyan fűrészsor, amelyet az igazi szakemberek és szakértők is értékelnek.” – magyarázta Martin Suchý a Mountfieldből.

„Aki főként a kertben fűrészel fát, annak a farm kategóriából ajánlok egy fűrészt. Erőteljesek, kisebb súlyúak és tökéletesen megfelelnek az alkalmi felhasználóknak. Fát hasábra tudnak vágni, elágazáshoz tökéletesek. Használhatod kertben, gyümölcsösben, gazdaságban vagy akár építkezésben is, felhasználásuk igen széles.” mondja Suchý.

Patriot elektromos fűrész 240 LE. Forrás: Mountfield

Gyengébb rönkök alkalmi fűrészeléséhez, pl. kandallóban való fűtésre biztosan elég lesz. Ezek a gépek is nagyon jó teljesítményparaméterekkel rendelkeznek, csak a szükséges áramellátás és kábel szab határt. Az elektromos fűrészek könnyebbek, és alacsonyabb a vételáruk, mint a benzines modellek. Tökéletesen alkalmasak pl. asztalos munkákhoz is.

Az elektromos fűrészekkel a könnyű karbantartást is értékelni fogja. Csak az olaj mennyiségét kell figyelnie, és ellenőriznie kell, hogy a lánc megfelelően éles-e. A bónusz a legtöbb benzines fűrészhez hasonlóan a lánc egyszerű megfeszítése és cseréje szerszámok használata nélkül. Vannak olyan modellek is a piacon, amelyek beépített láncélező rendszerrel, ún Powersharp. Csak indítsa el a fűrészt, nyomja meg a kart, és a lánc néhány másodperc alatt megélesedik (megtalálható például a Patriot 240 PS-en.

Se kábel, se gáz, csak 1 akkumulátor

Akkumulátor is jár hozzá! nem hiszed? A manapság óriási trendnek számító AKU technológiáknak köszönhetően például úgy lehet fát fűrészelni, hogy nem kell gáz- vagy áramellátással foglalkozni, nem kell vezetékkel kezdeni, nem kell konnektort keresni. A modernek 1db akkumulátorral működnek, ami képes tápellátásra: fűnyíró, sövénynyíró, szálvágó, bozótvágó, derítő, magasnyomású mosó stb. Csak helyezze át az akkumulátort egyik gépről a másikra.

Az AKU technológia csendes, környezetbarát, gazdaságos és könnyen karbantartható. Hosszú élettartamú (akár 180 perc töltéssel), és a tömeggyártásnak köszönhetően már mindenki számára megfizethető.

Forrás: Mountfield

A neves gyártó, a Greenworks több mint 12 milliós éves gyártású gépei ebben a szegmensben az abszolút csúcshoz tartoznak. gépek. A Mountfield kizárólag a szlovák piacon értékesíti őket. Ebből a márkából 3 teljesítménytartományban választhat láncfűrészt: 60 voltos, 4 voltos és 24 voltos.

És minden fűrészhez többféle akkumulátor közül lehet választani, amelyek kapacitása befolyásolja a gép munkaidejét. „Javaslom, hogy fűrészeléskor nagyobb kapacitású akkumulátort válasszunk, hogy legyen egy bizonyos teljesítménytartalékunk. Ez egy olyan gép, amely rendkívül nagy sebességgel dolgozik, és logikusan magasabb a fogyasztása.” mondja Karol Hromada, az AKU technológia szakértője.
„A fűrészelés során azonban kellemes meglepetés ér, mert a mai AKU fűrészek már a benzines gépek teljesítményével és dinamikájával rendelkeznek.” teszi hozzá Hromada.

A fejsze és a rönk

Forrás: Mountfield

Ha a fát láncfűrésszel vagy körfűrésszel rönkökre fűrészelte, a munka általában nem ér véget. Általános szabály, hogy tovább kell dolgoznod, ami a naplók felosztását jelenti. Ehhez egy klasszikus fejsze szükséges. A kiváló minőségű modelleket a legmodernebb technológiákkal összhangban gyártják, és ezt a vásárló értékelni fogja a fafeldolgozás során. Nemcsak megbízhatóan végzik el az elvárt munkát, de a speciális anyagoknak köszönhetően mindig élesek és hosszú élettartamúak. Ide tartoznak például a legjobb PATRIOT tengelyek. Üvegszállal megerősített könnyű kompozit műanyagból készülnek. Maguk a pengék xilánnal vannak bevonva, ami csökkenti a súrlódást és garantálja a könnyű behatolást a fába. Három modell közül választhat méret szerint: S, L és XL. Mindegyik Németországban készül, és az a tény, hogy a Mountfield minden tengelyére tíz év feletti garanciát vállal, egyértelműen a minőségről szól.

Vágja fel az ágakat apró darabokra

Crusher Patriot PC 2800. Forrás: Mountfield

Van egy halom ág a kertedben, és nem tudod hova rakd? Csak használjon darálót vagy aprítót. Az aprítógépek apró darabokra vágják őket, amelyeket komposztként vagy mulcsanyagként használhatnak. Könnyen megbirkózik a kéreggel, a bokrok és fák ágaival és egyéb kerti hulladékkal. Az aprítógépek ezután az ágakat valamivel nagyobb darabokra, forgácsokra aprítják, amelyeket a kandallókályhában felmelegíthet.

Első pillantásra alig lehet megkülönböztetni őket egymástól, a fő különbség belül van. Az aprítógépek első osztályú acélkésekkel vannak felszerelve, amelyek finomra aprítják az ágakat. Ezután az aprítók egy vágókoronggal (szintén acéllal) az ágakat valamivel nagyobb, 2,5-5 cm hosszú forgácsokká dolgozzák fel. A darálók és aprítók akár 45 mm átmérőjű ágakat dolgoznak fel. Mindkét gép nagyon könnyen kezelhető, és a kerekeknek köszönhetően a mozgatása is egyszerű. Elektromos és benzines modellek közül választhat.

Mérő profik? Ez egy darab torta aprítónak

Splitter Patriot 8t. Forrás: Mountfield

Rönkhasításhoz a hidraulikus fahasító a legalkalmasabb. A legerősebb függőleges PATRIOT modell 14 tonnás hasítónyomásával 15 perc alatt 15 méteres rönköket hasít fel. A PATRIOT elektromos aprítók kínálata vízszintes modellt és erősebb függőleges modelleket tartalmaz a rendszeresebb használat és a nagyobb mennyiségű munka érdekében. 5, 8, 10 és 14 tonnás hasítónyomású gépek közül választhat. És közülük a legerősebb, a PATRIOT 14 T,
akár 45 cm átmérőjű rönkök kezelésére is alkalmas.

Nem kell őket fáradságosan felemelni, a gép egy speciális mechanizmusnak köszönhetően magától húzza őket hasítóállásba. A könnyen kezelhető PATRIOT fahasítógépek megfelelnek a legszigorúbb biztonsági előírásoknak.

Tényleg nagy mennyiségű fa? Nincs mit

Patriot LCS700 körfűrész. Forrás: Mountfield

Bár a helyes név egy körfűrész, nem hívják másnak, mint körfűrésznek. Ez a gép már régóta sok háztartás nélkülözhetetlen része. Ideális segítőtárs nagy mennyiségű tűzifa gyakorlatilag erőfeszítés nélkül történő fűrészeléséhez. Néhány kertben, udvarban ma is láthatóak azok a makettek, amelyeket az ősz előtti időszakban az ügyes barkácsolók saját műhelyükben készítettek el.

Természetesen igaz, hogy manapság ezektől a neves gyártóktól vásárolhat nagyszerű körfűrészeket, pontosan az Ön igényei szerint. Ráadásul a legszigorúbb biztonsági előírások betartásával készülnek, ami az otthon gyártottaknál gyakran okozott gondot térdre. A körfűrészekkel való munkavégzés nagyon egyszerű, és néhány órán belül több hétig fűrészelheti a fát.

További információ a címen található

Forrás: PR-cikk Mountfield as

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche