Fáradtság elleni küzdelem: A szakértő tanácsot ad a táplálék-kiegészítőkről és azok hatásairól

Egy-két ásítás nem jelent semmit, és nem kell pánikba esni. Ha azonban a nap nagy részében nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, akkor valami nincs rendben. Néha azonban bizonyos tápanyagok hiánya áll a szervezetben a fáradtság érzése mögött, ami zavar és rontja életminőségünket. Markéta Tesařová táplálkozási terapeuta, fitneszedző és a GymBeam blogon megjelent cikkek szerzője a Pravdának adott interjújában bővebben beszél ezek hatásáról és fontosságáról.

Fáradtság? El vele.
Hogyan definiálhatnánk a fáradtságot, amikor ezt az állapotot például táplálék-kiegészítőkkel kell megoldani?

A fáradtság bizonyos mértékig mindannyiunk életének normális része. Nem szabad azonban csak végigmenni rajta, hanem éppen ellenkezőleg. Jó ötlet, ha hallgat a testére, és nem megy túlzásokba. Ha tehát a szokásosnál fáradtabbnak érezzük magunkat, akkor el kell kezdeni keresni az okot, és nem egy újabb csésze kávéval vagy dobozos energiaitallal próbálni legyőzni. Kihatással lehet fizikai és szellemi teljesítményünkre, végső soron életminőségünkre.

Mi az oka?

A fáradtság oka az alváshiányban vagy túlzott mértékű alvásban, testmozgásban vagy a nem megfelelő étrendben is rejtőzhet. A stressz, a hormonális változások vagy a rossz időjárás is lemerítheti belső akkumulátorainkat. Amikor kint süt a nap, jobban érezzük magunkat, mint felhős és esős időben. Mindenekelőtt át kell gondolnia az életmódját. Nincs valami más, mint mostanában?

Mi a kapcsolat a fáradtság és a táplálkozás között?

A fáradtság és a táplálkozás kapcsolata esetén nemcsak a kapott energia mennyisége játszik szerepet, hanem az élelmiszer táplálkozási minősége is. Ha étrendünk nem elég változatos és kiegyensúlyozott, diétát tartunk, vagy bizonyos ételeket kiiktatunk az étlapról, hiányozhat néhány vitamin, ásványi anyag. Ezek közül sok az energia-anyagcserével kapcsolatos, amelyről egyszerűen elmondható, hogy energiát termel az izmok és az agy számára. Néhányan még a fáradtságot és a kimerültséget is csökkentik. Ezek közé tartozik a magnézium, a vas, a C-, B2-, B3-, B5-, B6- és B12-vitamin. Ezek az anyagok többnyire biokémiai reakciók kofaktoraiként működnek, amelyek részt vesznek a sejt energiatermelésében. Tehát, ha ezekből tartósan hiányozunk, az egyik megnyilvánulása a fokozott fáradtság lehet.

Hogyan észleljük ezeknek az anyagoknak a hiányát a szervezetben?

Ezeknek az anyagoknak a hiánya vérvizsgálattal mutatható ki, amelyet orvos rendelhet el. Egyre népszerűbb az otthoni öndiagnosztikai tesztek lehetősége is. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt növelni kell bevitelüket az étrendben. A táplálék-kiegészítők pedig éppen ebben segíthetnek nekünk. Azonban mindig fontos észben tartani, hogy az egészség és a vitalitás alapkövei a minőségi alvás, a diéta és a testmozgás formájában. Ehhez még hozzátehetjük a stresszkezelés képességét, amellyel szinte mindannyian különféle formákban szembesülünk. Ha ezeken a területeken jelentős hiányosságaink vannak, az étrend-kiegészítők nem mentenek meg minket. Hosszú távon úgy működnek, mintha egy gyermek vízipisztolyával próbálnának eloltani egy égő házat. Szilárd alapokra kell építeni, majd a kiegészítőket egyfajta gittnek venni, ami megerősíti az egész házat.

Miért nem szabad alábecsülni a fáradtságot?

Nem szabad alábecsülni a hosszú távú fáradtságot, amely negatívan befolyásolja életünk minőségét. Ha nem tudjuk kideríteni, hogy mi az ok, célszerű orvost felkeresni, és átfogó vizsgálatokra időpontot kérni. Számos betegség kísérő tünete.

Számos készítmény található a piacon, amelyek a kimerültség és a fáradtság ellen küzdenek. Hogyan tudunk gyorsan eligazodni ebben a témában?

A fáradtság elleni kiegészítők kategóriájában leggyakrabban vitaminokat, ásványi anyagokat, nootropokat és adaptogéneket találunk. A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlen anyagok, amelyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez. Ezeket szervezetünk önmagában nem tudja előállítani, ezért külső forrásból (étrend, étrend-kiegészítők) kell beszereznünk. Így részt vesznek például az anyagcserében, amely energiát termel az izmok és az agy számára, de részt vesznek a testszövetek oxigénellátásában és sok más olyan eseményben is, amelyek a napközbeni észlelt energiaszint szintjéhez kapcsolódnak.

Maradjunk a nootróp témánál. Hogyan működnek?

Aztán vannak nootrópok, amelyek természetes vagy szintetikus anyagok, amelyek célja az agyi funkciók, például a memória és a gondolkodás támogatása. Ugyanakkor növelhetik az éberséget, a koncentrációt, az éberséget, a koncentrációt és csökkenthetik a fáradtság érzését is. A legismertebb nootróp a koffein, amelyet legtöbben kávé, tea vagy energiaital formájában használunk serkentésre. Viszont szedhetjük tablettában vagy energialövésben is. Gyakran kombinálják l-teaninnal, amelynek hasonló hatásai vannak, és egyeseknél tompíthatja a hatások éles megjelenését.

Milyen egyéb anyagok látják el energiával az agyat?

A nootropikumok kategóriájába tartozik a kreatin is, amely nemcsak az erő- és izomnövekedést szolgálja, hanem segíti az agysejtek energiaellátását is. Ebbe az anyagcsoportba tartoznak más többé-kevésbé ismert anyagok is, mint például az omega 3 zsírsavak, a kolin, az acetil-l-karnitin vagy különféle növényi vagy gombakivonatok. Tipikus példa a kislevelű bakopa, más néven brahmi vagy oroszlánsörény. Milyen szerepet játszanak a növényekben vagy gombákban található adaptogének a fáradtság elleni küzdelemben? Ezek az anyagok segíthetnek a stressz kezelésében, a mentális rugalmasságban és a fáradtságérzet csökkentésében. Hosszú távú használat mellett megerősíthetik azokat a mechanizmusokat, amelyek segítenek megbirkózni a nagyobb terhelésekkel. Ennek köszönhetően jobban tudunk alkalmazkodni az átélt stressz mértékéhez, amivel rengeteg mentális energiát is megspórolhatunk. A népszerű adaptogének a rhodiola rosea, a valódi ginzeng, az ashwagandha, a reishi vagy a cordyceps.

Mely táplálék-kiegészítők a legnépszerűbbek a piacon az energiaellátás és a szervezet általános vitalitása szempontjából?

A különféle koffein-kiegészítőket leggyakrabban az első lépcsőfokokra helyezik. Különösen népszerűek az energiaitalok, valamint a növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítők, amelyek természetes forrásai ennek a stimuláló anyagnak. Ez például a zöld kávé, a zöld tea vagy a guarana kivonata. Ezeknek a természetes anyagoknak az az előnye, hogy a koffein mellett antioxidánsokat és egyéb biológiailag aktív összetevőket is tartalmaznak, amelyek pozitívan befolyásolhatják egészségünket. A sportolók különösen koffeint fogyasztanak edzés előtt a teljesítmény javítása érdekében, például BCAA italok vagy energiafoltok formájában. Az adaptogének kategóriájából a legnépszerűbb a már említett csipkebogyó, az ashwagandha és a ginzeng. Népszerűek a sportolók, a diákok és a szellemileg megterhelő munkát végzők körében. Ezek az anyagok segítik őket a termelékenység támogatásában, valamint a sport- és szellemi teljesítményben.

A magnézium szintén nagyon népszerű táplálék-kiegészítő. Hogyan működik?

A magnéziumot a fizikai és szellemi teljesítmény támogatására is használják. Gyakran hiányzik az étlapunkról. Egy németországi tanulmány szerint még a vizsgáltak 33%-ának is volt magnéziumhiánya. Hasonló adatok azonban megtalálhatók más fejlett országok felméréseiben is. Gyakorlatilag mindenkinek törekednie kell a megfelelő magnéziumbevitelre. Jelenleg főleg sportolók használják, ami a hatásainak köszönhető. Támogatja az izmok megfelelő működését és magát a sportteljesítményt. Segít csökkenteni a fáradtságot és a kimerültséget is, de hatással van az idegrendszerre is. Végül, de nem utolsósorban hozzájárul a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességéhez, és lazító hatásának köszönhetően az alvást is javíthatja. Az étrend-kiegészítőkben B6-vitaminnal kombinálva találhatjuk meg, amely a psziché és az idegrendszer megfelelő működésében is szerepet játszik. A táplálék-kiegészítők áttekintését a gymbeam.sk weboldalon is megtekintheti.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche