Általában kenyér- vagy pizzasütéshez használják, de a kertben is tökéletesen használható. Ha rendszeresen használod őket, elképesztő eredményeket érhetsz el. Nézze meg, mire képes az élesztő a kertben.

Ha természetes megoldásokat keresel a kerted számára, érdemes átkutatni a hűtőszekrényedet. Még a lejárt szavatosságú élesztő is meglepően hasznos lehet a kertészkedésben. Ártalmatlan alternatívája a hagyományos műtrágyáknak, és gondoskodik arról, hogy növényeid dúsan virágozzanak.

Az élesztőtrágya használatának előnyei

Az élesztő számos tápanyagot, például fehérjét, B-vitaminokat és ásványi anyagokat, például káliumot és foszfort tartalmaz. Ezek olyan összetevők, amelyek elengedhetetlenek a növények megfelelő növekedéséhez, így az élesztőspray használatának számos előnye van. A pékélesztővel való permetezés egy természetes védőgátat hoz létre, amely megvédi a növényeket a gombabetegségek okozta fertőzésektől és a káros talajmikroorganizmusok támadásaitól. Természetes termékként mentes a káros klórtól és más olyan anyagoktól, amelyek a kémiai növényvédő szerekben előfordulhatnak, felgyorsítja a növények növekedését és serkenti a gyökérzet fejlődését. Az élesztők javítják a talaj szerkezetét, ami serkenti a növények gyökérzetének fejlődését és megkönnyíti a tápanyagok felvételét. Az élesztőtrágya biztonságos a környezetre és nincs mellékhatása.

Növények, amelyek szeretik az élesztőt, és azok, amelyeket jobb, ha nem öntözünk meg

Természetes termékként az élesztőtrágya biztonságos a növények és a környezet számára. Ideális azok számára, akik környezetbarát módot keresnek a kertjük gondozására. Az élesztőt mint műtrágyát elsősorban zöldségfélékre, például paradicsomra vagy uborkára, de gyümölcsfákra és cserjékre, például eperre is szórják. A természetes trágya jól működik a rózsák vagy más, otthon, cserépben termesztett virágok esetében is. Azonban nem minden növény számára előnyös az élesztő használata.

Az orchideáknak különleges műtrágyára van szükségük, mert nagyon kényesek. A tápanyagokban gazdag, növekedést elősegítő élesztőtrágya „gyökérégést” okozhat, ami károsítja a gyökereket. Ennek a műtrágyának a hagymára és burgonyára történő kijuttatása megváltoztathatja az ízüket. A szukkulensek és a kaktuszok sem szeretik.y, amelyeknek csak kis mennyiségű ásványi anyagra van szükségük, és a száraz és vitaminszegény szubsztrátokat kedvelik. Az élesztőtrágya használata ezeken a növényeken túlzott növekedést eredményezhet, és a növényeket a rothadás veszélyének teszi ki.. A húsevő fajok, amelyek a szükséges tápanyagokat saját maguk szerzik be, nem igényelnek műtrágyás támogatást. A talajba történő adagolás hozzájárulhat az ilyen növények növekedésének lassulásához vagy akár elpusztulásához is.

Hogyan kell elkészíteni és használni az élesztőtrágyát?

Túlérett élesztőből is hatékony trágyát készíthetünk a növények számára. Az élesztő felhasználásának leggyorsabb módja az erjesztetlen műtrágya elkészítése. Oldjunk fel 100 g friss pékélesztőt tíz liter meleg vízben (használhatunk esővizet is). A víz nem származhat zöldségfőzésből vagy gyümölcsmosásból. Egy óra elteltével a műtrágya felhasználásra kész, és nem kell hígítani. A leghatékonyabb a tavaszi növényeken. Különösen paradicsom és más olyan növények termesztésekor, amelyeknek extra védelemre van szükségük a gombabetegségek ellen. A permetezés nyár végén is beválik, de az egész szezonban körülbelül tizennégy naponta alkalmazható.

A második módszer erjesztett műtrágya előállítása. Ezt úgy készítik el, mint a pizzatésztát. Tegyél 100 g morzsolt friss élesztőt egy vödörbe egy csésze cukorral, és hagyd állni az egészet körülbelül két órán át. Ezután 10 liter meleg vizet adunk a vödörbe, és alaposan összekeverjük. Pa műtrágyának egy héten belül használatra késznek kell lennie. Ebben az esetben az oldatra van szüksége hígítsa fel az oldatot a növények öntözése előtt. A legjobb, ha 1 csésze keveréket 10 liter vízhez a virágok öntözéséhez.

Az élesztővel való rendszeres trágyázás javíthatja a talaj szerkezetét, ami jótékonyan hat a termesztett növények egészségére. A kertészkedés a kísérletezés művészete, és az egyes növények egyedi igényeinek megértése, valamint a gondozás kiigazítása segít az álomsiker elérésében.

Kapcsolódó cikkek:

Ne a mosogatóba öntsd, hanem a lábujjaidat locsold meg vele! A fák tél után virágozni és újra életre kelni fognak

Milyen gyakran öntözzük a paradicsomot élesztővel? Tartsuk magunkat ehhez az aranyszabályhoz. Ló egészségük lesz