Fehér, mint a hó. Hogyan kell fehéríteni és fertőtleníteni a csempe közötti hézagokat

Fehér, mint a hó. Hogyan kell fehéríteni és fertőtleníteni a csempe közötti hézagokatFénykép:

A csempék közötti hézagok tisztítása gyakran nehézkes, és néha még a hatékony tisztítószerek sem működnek. Ugyanakkor szennyeződés-, zsír- és néha penészmaradványok gyakran maradnak a habarcs felületén. A megfelelő tisztítószer kiválasztásakor a habarcs típusától kell eljárni. Olvassa el, mi a jó a szilikon és epoxi hézagok tisztítására!

A csempe közötti hézagokban gyakran figyelmen kívül hagyjuk az apró szennyeződéseket, amelyek tisztítása idővel egyre nehezebbé válik. Az ilyen gondatlanság veszélyes és csúnya penészképződéshez vagy közvetlenül a habarcs károsodásához vezethet. A könnyen szennyeződhet problémás helyek listáján a fürdőszobában, konyhában a falon és a padlón is a csempe közötti illesztések állnak az első helyen. Olyan helyekre, ahol nedvesség van, vagy ahol víz esik zuhanyozáskor, kézmosáskor vagy pl. ételmosás a konyhában.

Szilikon és epoxi kötések vs. környezetszennyezés

Az illesztéseken gyakran szennyeződés, zsír és néha penész maradványok maradnak. Hogyan lehet megszabadulni tőlük? Vannak házi és hatékony módszerek erre. A háztartásokban általában többféle fugázót használnak. Lehetnek cement (tisztításukkal külön cikkben foglalkoztunk), epoxi vagy polimer (szilikon). Szennyezésre való érzékenység szempontjából a cement- és szilikon fugázók vezetnek, míg az epoxi fugázók a legellenállóbbak a szennyeződésekkel szemben. A habarcs típusától függően a tisztítószert ennek megfelelően választjuk ki.

Piszkos járda 15 másodperc alatt megtisztítva:

Kosz a csempe között

A szilikon fugázók idővel szennyeződhetnek is. Sajnos hajlamosak a penészesedésre is. Ezenkívül csúnya sárga lerakódás kezdhet megjelenni a szilikonon. A szennyeződés problémái leggyakrabban a fürdőszoba falainak illesztéseiben nyilvánulnak meg, míg a kád és a zuhanytálca környéke különösen érzékeny. De ezen a területen még a konyha sem problémamentes, különösen a tűzhely vagy a mosogató mögötti csempével, és a padlón lévő csempe sem kivétel.

Ecet a szennyeződések ellen

Például ecettel eltávolíthatja a szennyeződést a csempe közötti hézagokból. Ha szilikont használunk a kád és a fal illesztéseként, helyezzünk a fal melletti kádra egy ecettel alaposan átitatott vattakorongot vagy WC-papírt. A vatta vagy papír hosszabb ideig tartja az ecetet az illesztésen és fokozza annak hatását. A fali illesztéseknél vatta helyett csak WC-papírt használjon. Ezt, ha festőszalaggal a falra ragasztod, az ecetet is hosszabb ideig tartja a fugán. Az ecet hatása eltart egy ideig, ezért a legjobb, ha várunk néhány órát, és eltávolítjuk a WC-papírt.

Fehér, mint a hó. Hogyan kell fehéríteni és fertőtleníteni a csempe közötti hézagokatFénykép:

A WC-tisztító az illesztéseket is tisztítja

Használhat bármilyen WC-tisztítót, amely fehérítő és fertőtlenítő hatással van a csempe közötti szennyeződésekre. Erős szennyezés esetén ez ismét érvényes, ha a tisztítószert több órán keresztül a fugán hagyja. Ezért ugyanúgy, mint az ecet használatánál, vattát vagy WC-papírt áztathat a folyadékba, és ezzel fedheti le a szilikonnal töltött hézagot.

Hogyan tisztítsuk meg az epoxi kötéseket?

Az epoxi fugázók vagy gyanta fugázók ellenállnak a nedvességnek. Nem szívják fel a vizet, nem sötétednek el, így nem kell attól tartani, hogy penész képződik az illesztésben. Ezért az ilyen típusú habarcsokkal kevés karbantartási probléma merül fel. A szokásos tisztítószerek sikeresen használhatók ezen fugák tisztítására.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche