Férfiak számára is kiváló gyógynövény. Világos és konkrét

A gyógynövényekről mindenhol információ van, de kevés könyv foglalkozik velük az évszakok szemszögéből. Hogy azonnal tudja, hogy mikor mit kell gyűjteni. Jelenleg az egyik kivételt mutatjuk be. Miért érdemes megvenni?

Markéta Růženka Vopičková gyógynövényszakíró írta a Bylinky kole nas gyakorlati útmutatót, amelyet a Grada kiadó adott ki. A leghasznosabbakat egy egyszerű kulcs – évszakok – szerint válogatta. És további fejezeteket is hozzáadott, hogy tudd, mit gyűjts még a tavasz előtt, a nyár közepén vagy akár a nyáron. Megjegyzés a gyorsolvasóknak: a comfrey kenőcs receptje a cikk végén található.

Íme a gesztenye tinktúrák és krémek utasításai, nem csak a hörcsögök számára:

Ez komolyan mindenkinek szól

A szerző négy tucat jól ismert növényt mutat be, mindegyiket világosan leírja, beleértve az előfordulását is, hozzáteszi a gyógyhatásokat és ajánlásokat, hogy mit készíthet otthon. A kenőcsöktől a tinktúrákig, olajokig vagy akár otthoni kozmetikumokig. Csak egy gyógynövényes a zsebében, mintha varrt volna. A könyvből több aktuális tippet is összeválogattunk számotokra, így egészséget a természetnek és sok sikert a gondos gyógyszergyűjtéshez.

Ki értékeli a cikóriát?

Ez a gyógyszer a „nyári” fejezetben található. A cikória virágzó végét szeptemberig gyűjthetjük, míg a cikória gyökereit októberben vagy novemberben. Miért? A cikória az emésztés szabályozására szolgál, jó hatással van a máj-, hasnyálmirigy- és epehólyag-fájdalmakra. De a húgyúti rendszerre is és a vért is tisztítja. A népi gyógyászatban a fő hangsúly a tinktúrán és a teán van. És a szárított gyökérből si készítsen egy pótkávét – cikória. A cikória gyökereit alaposan tisztítsa meg a szennyeződéstől, és szárítsa meg apró darabokra vágva. Lassan szárítsuk meg, szánjunk rá időt, majd serpenyőben süssük barnára, és daráljuk meg mákdarálóban.

Menjünk dartsozni

Nagyon gyakran találkozunk a csipkebogyóval és valahol már lehet gyűjteni a termését, a csipkebogyót. Számos vitaminban gazdagok – P, C, E, K, B1, B9, B5, B7, rutin, pektin, flavonoidok, szerves savak és egyéb anyagok. A nyilak fogyókúrára is alkalmasak, a zsíranyagcsere felgyorsítása és a vérben a glükóz kiegyensúlyozása miatt csökkentik a zsír felhalmozódását a szövetekben. És persze az immunitásért, de hamarosan jönnek az őszi vírusok. De meglepően jól működnek ízületi gyulladások esetén is, védik a szívet vagy erősítik az ereket. Jó tanács: A csipkebogyó szárításához tépje le a kemény gyümölcsöket. Például lekvárba való feldolgozáshoz a jól érett, lefagyasztott gyümölcsök a legjobbak, így még jut rájuk idő.

A bojtorján nem lehet figyelmen kívül hagyni

Egy gyakorlatias gyógynövényszakértő az évszakoknak megfelelő gyógyszereket ajánl Szerző: Grada

Valóban nem hiányozhatnak a nemezbojtorján hatalmas levelei, valamint szúrós virágai – bogáncs. De az ősz beköszöntével a bojtorjángyökerekért indulva novemberig kiáshatod őket. Ráadásul a gyökerek kifejezetten finomak, ropogósak és enyhén édesek. A gyökérfőzet tisztítja a vért, javítja a nyirokáramlást, vizelethajtó, hashajtó hatású, oldja a vizelet- és epeköveket, javítja az emésztést és csökkenti a vércukorszintet. És gyulladásos és problémás bőrön is működik. Érdekeltek minket: A szúrós bogáncs inspirálta az egyik mérnököt a tépőzár feltalálására. Már 1948-ban!

Készítsen „csont” kenőcsöt

Most már mehetsz a comfrey gyökereihez, októberig van időd. Segítenek a gyakori mozgásszervi sérülések, megnyúlt vagy megfeszült izmok és inak esetén. Nyílt sebeket csillapítanak, a combizmokra is hatnak, hasznosak ízületi gyulladás és reuma esetén. Természetesen a gyökereket nem fogod a testedhez kötni, inkább tisztítsd meg jól, hagyd megszáradni, vagy frissen használd fel kenőcs készítéséhez.

Íme az utasítások: Szüksége van 150 g disznózsírra (vagy kókuszolajra, vazelinre, shea vajra), 2 evőkanál őrölt szárított gyökérre, vagy egy marék finomra vágott friss comfrey gyökérre. Vízfürdőben felmelegítjük a zsírt, és hozzáadjuk a répagyökeret. Kb. 10 percig melegítjük, és másnapig állni hagyjuk. Ismételje meg az eljárást többször. Ezután ismét melegítse fel a keveréket, és szűrje le tiszta, zárható csészékbe. A kenőcsöt hideg helyen tárolja.

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche