Francia bulldog: 5 nyomós ok, amiért semmiképpen ne vegyen egyet

Séta közben óvatosnak kell lennie

Nemcsak a francia bulldogok, hanem minden rövidített szájkosárú kutya vicces hangokat ad ki. Más kutyák azonban gyakran összetévesztik morgással, és támadásnak veszik. Ezért is kell ébernek lenni a parkban. Jobb megakadályozni egy kutyaviadalt, mint széttépni két ellenfelet.

A bulldogok egész életükben megfulladnak

A kitenyésztett, rövid orrú kutyák valójában megfulladnak. Sokan aranyosnak találják a szájkosarat, de nem kellemes nekik. Ezeket a fajtákat brachycephalicnak hívják, és nagyon hajlamosak a légzési problémákra. A hazai állatorvosi kamara szeretné figyelmeztetni az embereket, hogy mindig alaposan fontolják meg a vásárlást.

A kamara alelnöke, Radka Vaňusová szerint az emberek egyre gyakrabban veszik meg őket, hiszen gyakran látni a különböző hirdetésekben. Nem tartja jó lépésnek. „Az arcrészek extrém megrövidülése a tenyésztés miatt következett be” – állítja Vaňusová a ČT24 szerint.

A plasztikai sebészet több tízezerbe kerül

Tízezerbe kerülnek azok a plasztikai műtétek, amelyek a nehézségekkel küzdő kutyákat segítik. A bulldogok és hozzátartozóik légcsőátmérője is csökkent. „Akár 80 százalékkal kevesebb oxigénhez juthatnak normál légzés során” – teszi hozzá Vaňusová. Gyakran találkozunk váladékkal a szemből.

Hasmenés és fülfertőzések

A Canine Genetics and Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány szerint fülgyulladásban és hasmenésben is szenvednek. „A tanulmány a bulldogtulajdonosok számára tájékoztatást nyújt a házi kedvenceiknél várható problémákról. És segíthet másoknak eldönteni, hogy a francia bulldog megfelelő-e számukra” – mondta a tudományos folyóirat.

Csak a reklámban aranyosak

„A légzési nehézségek, amelyeket az összehasonlított kutyák 12,7%-a tapasztalt, a lapított orrú fajtákra jellemző”
a tanulmány eredményeit. Nagy-Britanniában a bulldogok közvetlenül a golden retriever mögött vannak.

„E kutyák nyilvánvaló egészségügyi problémái nem érinthetik a gazdát” – mondta Dan O’Neill, a londoni Királyi Állatorvosi Főiskola munkatársa, aki a kutatásban részt vevő kutatók egyike volt. Szerinte a bulldogok népszerűségéért elsősorban a közösségi oldalak és a hirdetések hatása a felelős. Ha mégis bulldog mellett dönt, ne feledje, hogy nem lesz könnyű.

Források: , Canine Genetics and Epidemiology

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche