Friss fűszernövények saját lakásban egész évben

Nem kell tavaszig várnia, hogy friss fűszernövényekkel ízesítse kulináris alkotásait. Nevelje őket saját lakásában akár télen is! Csak kövesse néhány elvet.

Annak érdekében, hogy a növények ne húzódjanak ki és ne veszítsék el színüket a tél folyamán, alacsonyabb hőmérsékletet kell biztosítani számukra, mint általában a túlfűtött lakásokban. Általában minél alacsonyabb a fényintenzitás és a nap hossza, annál alacsonyabbnak kell lennie a hőmérsékletnek. 16-18 °C az ideális, éjszaka 2-4 °C-kal is csökkenhet. Tehát próbálja meg őket a legmenőbb helyiségben elhelyezni, bár ez nem a konyha lesz.

Naponta legalább négy óra közvetlen napfény megfelelő. Válassza ki számukra a legvilágosabb ablakot, lehetőleg déli, keleti vagy nyugati tájolású. Ügyeljen arra, hogy ne helyezze őket az északi oldalra. A rövid téli napokon néhány órányi fénycsöves megvilágításban részesülnek.

gyógynövények a lakásban
IKEA

IKEA

Ami az öntözést illeti, télen a gyógynövények nem igényelnek annyi vizet, mint nyáron. Csak akkor öntözze meg őket, ha az aljzat felülete megszáradt. És inkább ritkábban és többször. Ne hagyja, hogy a felesleges víz álljon a tálban, mert a túlöntözés gyakran a gyökerek rothadásához vezet, és a növény elpusztulásához vezethet.

A kertben szinte bármilyen talajban termeszthet fűszernövényeket, de a cserépnek jó minőségű, jó áteresztőképességű aljzattal kell rendelkeznie. Cserepes termesztésnél a tápanyagigény is magasabb, így alkalmanként feleannyi műtrágya adaggal trágyázhatjuk, mint a többi „helyiségnél”.

És melyek a legalkalmasabbak a termesztéshez? Minden bizonnyal az égetett agyagból, amiben a pórusokon keresztül levegő jut el a gyökerekhez, azok aztán nem rohadnak meg, mint a műanyag virágcserepeknél.

A mi tippünk

Fejet le. Ha kicsi lakásod van, ültess gyógynövényeket „repülő” cserepekbe. Az aljzatot vastag háló rögzíti, amelyen keresztül nem ömlik ki. Az edényben egy tartály is található a víz fokozatos kibocsátásához. Az ilyen termesztés rendkívül stílusos is.

gyógynövények a lakásban
NORA ÉS JAKUB ČAPRNKA

NORA ÉS JAKUB ČAPRNKA

Tipp:

GYÓGYNÖVÉNYEK

gyógynövények a lakásban
iStock

iStock

Bazsalikom

Frissítő hatású, fokozza a gyomornedv termelődését, csökkenti a puffadást, serkenti az étvágyat, hányingerre, hányásra használják. Levele alkalmas szószokhoz, levesekhez, salátákhoz, darált húshoz, tésztához vagy pizzához.

gyógynövények a lakásban
iStock

iStock

Rozmaring

Támogatja a memóriát, a koncentrációt, serkenti a szívműködést, csökkenti a stresszt, elűzi a depressziót, a fejfájást és a migrént. Használják olajok, öntetek és pácok ízesítésére, valamint különféle húsfajták ízesítésére.

gyógynövények a lakásban
iStock

iStock

Snidling

Antibakteriális hatása van, és segíti az egészséges emésztést. Elősegíti a belek megfelelő működését, megakadályozza a szürkehályog kialakulását. Csökkenti a koleszterinszintet, és megelőzi a szívinfarktust. Salátákba, kenhető kenőcsökbe kiváló.

gyógynövények a lakásban
iStock

iStock

Menta

Eltávolítja a görcsöket, gyulladáscsökkentő hatású, támogatja a májműködést. Jó az álmatlanság ellen, erősítheti az idegrendszert. Leggyakrabban tea formájában használják, de aromájának köszönhetően süteményeket, szószokat is gazdagíthat vele.

gyógynövények a lakásban
iStock

iStock

Zsálya

Erős gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása van, hasmenés ellen hat, javítja az emésztést, az epehólyag és a máj működését. Korlátozza az izzadást és a korpásodás kialakulását. Halon, birkahúson és szárnyason a legfinomabb.

gyógynövények a lakásban
iStock

iStock

Petrezselyem

Természetes vízhajtó, segít húgyúti gyulladások és veseproblémák esetén. Erős fertőtlenítő hatása van, javítja az emésztést és az étvágyat. A görögszéna jó szószokhoz és fűszerkeverékekhez.

Szerző: Katarína Barošová
FOTÓ: iStock, Jakub Čaprnka, Ikea

admin/ author of the article
Loading...
Kirsche