A kerti játék, a házi kedvencek, sőt a kártevők is csatatérré varázsolhatják kertünk pázsitját. Szerencsére vannak módok a gyepen lévő csúnya lyukak és kiszáradt foltok gyors és hatékony eltakarására. Olvassa el azokról a bevált vegyületekről, amelyektől a pázsit akár két héten belül újszerű megjelenést kölcsönöz.

Fotó: pexels.com/Jill Burrow

A gyepen lévő lyukak olyan problémát jelentenek, amellyel előbb-utóbb minden kertész találkozik. Tudod, hogyan kell elvetni a pázsitot, hogy megtölthesd és élvezd az új szezont?

Honnan jönnek a lyukak és üres helyek a gyepen?

Számos oka lehet annak, hogy lyukak jelennek meg a pázsiton. Az egyik leggyakoribb a fű növekedéséhez nem megfelelő feltételek. Különösen a savas talaj és az árnyékos helyek lassíthatják növekedését. Egyes esetekben helyette moha kezd kifejlődni.

A gyepen lévő lyukakat gyakran mechanikai sérülések is okozzák. A házi kedvencek, a kertben játszva vagy akár labdába rúgva megakadályozhatják a fű növekedését, vagy fűcsomókat húzhatnak ki. Háziállatok esetén fennáll annak a veszélye, hogy kedvence a pázsiton fogja gondoskodni élettani szükségleteiről. Az állatok vizelete kiszárítja a füvet, és száraz foltokat eredményezhet a gyepen.

TA Ravát a többi növényhez hasonlóan kártevők vagy gombás betegségek támadhatják meg. A gyepekben található leggyakoribb kártevők a pocok és a rágcsálók, például a vakondok és a mezei egerek. A fű gyökereivel táplálkoznak, amitől az elpusztul. Még egy jól karbantartott gyepen is nagyon gyorsan rendkívül súlyos károkat okozhatnak.

A leggyakrabban a füvet megtámadó növénybetegségek között megkülönböztethetjük a fű varasodást, amelyet a száron lévő piros foltokról lehet felismerni, és a hópenészt, amelyre a fehér vagy rózsaszín bevonat jellemző. Mindkét esetben a legjobb módja annak, hogy megóvja gyepét a károsodástól, ha a lehető leghamarabb kiszórja a megfelelő permeteket.

Mikor kell újra vetni?

A fűvetést legjobb kora tavasszal végezni. Nyáron, sőt ősszel is vethetsz füvet október elejéig. Ősszel és télen sok víz beszivárog a talajba, ami felváltva fagy és felolvad. Ez negatív hatással van a fű kényes gyökereire, így gyakran észreveszi, hogy a gyep legyengül, és sok fűcsomó elhal a tavasz beköszöntével. Ezért az új szezon elején ajánlatos újravetni a gyepet.

Ha szorít az idő, használhat öntömörödő fűkeverékeket. Velük a lyukak gyorsan betömődnek, és nem kell várni a következő szezonig, hogy gyönyörű gyep legyen. Becslések szerint a fű átlagosan két hét után elfedi az üres helyeket. Ez azt jelenti, hogy a tél beköszönte előtt bármikor lenyírhatjuk a füvet.

Hogyan lehet újravetni füvet egy régi gyepen?

Egy régi pázsit kihívást jelenthet a kertész számára. Újravetés előtt érdemes fokozottan ügyelni arra, hogy az új fűszálak megfogják.

Indítsa el a vetési folyamatot a terület megtisztításával minden szennyeződéstől – az elhalt fűcsomókat, köveket, lehullott leveleket, gyomokat és növényi törmeléket el kell távolítani a gyepről. Következő, célszerű súrolót használni. A dörzsölő feltöri a tömörödött talajt, és átvágja a pázsitot, hogy a pázsit jobban felszívja a vizet és a tápanyagokat.

Az is jó, ha fűnyírás előtt átszellőztetjük a pázsitot. Ez az eljárás levegőzteti a fű gyökereit, lehetővé téve a tápanyagok és a víz jobb áramlását a talajból a gyökerekbe. A levegőztetés végrehajtásához speciális eszközre vagy speciális hegyekkel ellátott szerszámra lesz szüksége.

Bizonyos esetekben szükség lehet a talaj állapotának elemzésére, különösen akkor, ha a fű gyakran elhal, vagy nem akar növekedni. Az agyagos, kötött talajt érdemes csiszolni, hogy lazább aljzatot képezzen a gyepfejlesztéshez. Érdemes ellenőrizni a talaj pH-ját, és ha túl alacsony az eredmény, akkor próbáljuk meg növelni.

Új fű vetése előtt érdemes ellenőrizni, hogy a talaj vízszintes-e. Ez megakadályozza, hogy a pázsit csúnyán nézzen ki, és a fű ne nőjön egyenetlenül. Speciális hengerek segítségével biztosíthatjuk, hogy a talaj vízszintes legyen, és egyben támogassa a gyökerek növekedését.

Az utolsó lépés a fű elvetése. A vetőmagot egyenletesen kell elvetni, majd vékony talajréteggel kell befedni. Így óvjuk meg őket a madarak csípésétől. Ha meleg a nap, enyhén öntözhetjük a kertet.

Fotó: pexels.com/Dom J

Melyik fűmag a legalkalmasabb az alávetéshez?

A legjobb megoldás egy olyan fűkeverék használata, amelyet korábban gyep kialakítására használtak. Ez biztosítja, hogy ne legyen különbség a szárak színében vagy megjelenésében. Megőrzi a pázsit egyenletes megjelenését, és nem lesz nyoma.

Ha nem rendelkezik ezzel a lehetőséggel, használhat olyan fűkeverékeket, amelyeket lyukak kitöltésére terveztek. Az öntömörödő fajok rendkívül gyorsan nőnek, és ellenállnak a zord időjárási viszonyoknak. Érdemes őket választani, főleg, ha fontos a fű ideje és tartóssága.

Hogyan kell karbantartani a gyepet vetés után?

A rendszeres vetés nem jelenti azt, hogy abbahagyhatja a pázsit gondozását. Érdemes megakadályozni az új lyukak kialakulását, hogy egész évben gyönyörködhessünk a gyönyörű gyepben.

A pázsitot, más növényekhez hasonlóan, rendszeresen trágyázni kell. Ez felgyorsítja növekedését, és ellátja a nehéz időjárási körülmények túléléséhez szükséges tápanyagokkal. A nitrogén-, foszfor- és káliumműtrágyák a legjobbak. Ősz végén, az első hóesés előtt komposztot is szórhatunk a gyep felületére.

A rendszeres fűnyírás elengedhetetlen. Győződjön meg arról, hogy legalább 2-3 hetente egyszer lenyírja. A fű nemcsak jobban teljesít, hanem jobban is fog kinézni.

Meleg és száraz napokon szükséges lehet a gyep öntözése. A legjobb este megtenni. Annak érdekében, hogy a pázsit virágozzon, ügyeljen arra, hogy a talaj mindig enyhén nedves legyen.

Szerkesztőség Szenvedély benned.

Kapcsolódó cikkek:

Mikor ültessünk díszfüvet? Ügyeljen a dátumra, és a pampák akár 3 méter magasra is megnőnek

Hogyan lehet megszabadulni a lóherétől a gyepről? Használj egy trükköt. A szomszédod zöld lesz az irigységtől