Furcsa diéták vagy okos trükkök? Becsapják a testet, hogy fogyjon

Megpróbálják megtörni a fogyással kapcsolatos kliséket. Az év elején a külföldi internetes portálok előrébb lépnek a diétás trükkök kínálatában. Gyors fogyást mutatnak minimális erőfeszítéssel. Étel rágása, szénhidrátfogyasztás és böjt. Első pillantásra furcsa trükkök. Egyáltalán dolgoznak?

Nem tudsz fogyni?
Azt mondják, tényleg lassan megyünk tovább

A Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics kifejti, hogy a rágásnak köszönhetően fogyni is tudunk. Az említett magazin honlapja arról szól, hogyan csökkenthetjük a táplálékfelvételt. Csak le kell lassítani az ételfogyasztás ütemét. Ha gyorsan és túl gyorsan eszünk, a gyomornak nincs ideje jelet küldeni az agynak, hogy már jóllaktunk. A lassabban és következetesen rágcsálnivaló nemcsak az étel élvezetéhez járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy idegrendszerünk nagy részének legyen ideje felismerni, hogy valóban jóllakott-e. Hosszú távon fogyás figyelhető meg. A diéták nélküli fogyásnak ez a módja azonban több időt és türelmet igényel.

A szénhidrátokkal kapcsolatos mítoszok csak károsak

A cukrok rosszak. Az egészséges táplálkozással foglalkozó egyes szerzők legalábbis így próbálják meggyőzni a lakosságot ennek az anyagnak a negatívumairól. A cukrok azonban a három alapvető makrotápanyag közé tartoznak. A fehérjék és a zsírok tartják a társaságukat. A cukrok a szénhidrátok kategóriába tartoznak. Összetett és egyszerű csoportokra oszthatók. A komplex, úgynevezett poliszacharidok előnye fokozatos felszívódásuk a szervezetbe. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor a teljes kiőrlésű tésztából származó szénhidrátokat fogyasztjuk, a cukor lassabban jut el a vérbe. Így nincsenek éles hangulatingadozások és végső soron éhségérzet, ami főleg a hagyományos édességek falatozása után hallatszik. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ne hagyják ki a cukrot az étrendből. Ennek a tápanyagnak az alacsony bevitele hozzájárul a hormonális egyensúlyhiányhoz, ami hozzájárul a túlzott zsírraktározáshoz a szervezetben. Az is érdekes, hogy az úgynevezett egészséges tányéron több a teljes kiőrlésű gabonából, kenyérből, rizsből vagy tésztából származó szénhidrát a fehérjék és zsírok rovására. Ugyanakkor a táplálkozási szakértők egy okos trükköt kínálnak a szénhidrátok fogyasztásához. Az aktív napokon többet érdemes élvezni belőlük, a lustálkodás alatt kevesebbet.

Nem csak fehérjét

A sportrajongókat talán jobban izgatja a fehérje étlapunkban betöltött szerepe. Az igazság az, hogy a fehérjék fontosak az izomnövekedés, a szövetek regenerációja és a jóllakottság szempontjából. Nemcsak a húsban, hanem a hüvelyesekben és a diófélékben is megtalálhatók. A túl sok fehérje fogyasztása azonban több egészségügyi problémát okoz azoknál az embereknél, akik nem testépítők. Az International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism által publikált kutatások kifejtik, hogy 1 gramm fehérjét körülbelül egy óra alatt emésztünk meg, 10-10 óra alatt, és 25 gramm egy egész napig „maradhat” a szervezetünkben. Ha fogyni szeretnénk, akkor főleg edzés vagy fizikai aktivitás után kényeztessük a fehérjéket. Sportolás előtt részesítsünk előnyben több szénhidrátot, például egy banánból.

Az éhezés a böjt ellen

Jó hírek. Nem kell éheznünk ahhoz, hogy gyorsan lefogyjunk. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy minden olyan diéta, amely „ropogtatja” a gyomorban, végső soron plusz kilókhoz vezet. Éppen ellenkezőleg, a rövid távú böjt gondolata alkalmazásra talált az egészséges fogyásban. A böjtölés segíti a szervezetet az anyagcsere beindításában, a felesleges kalóriák elégetését, és lelki oldalról is lendületet ad. A Utah-i Egyetem kutatói azt találták, hogy azok, akik havonta csak egy napot is böjtöltek, akár 40%-kal kisebb valószínűséggel szenvednek például az eltömődött erekkel összefüggő betegségekben. A hetente egyszer 12-16 óránál nem hosszabb ideig tartó rövid böjtöknek meglehetősen jelentős egészségügyi előnyei vannak, amelyek közül a legjobb a súlykontroll.

Olvasson további híreket a Google news

Rating
( No ratings yet )
admin/ author of the article
Loading...
Kirsche